Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπερηχητικός αιφνιδιασμός - Η Ινδία τους έπιασε στον ύπνο – Χτύπησε το Πακιστάν με το ρωσικό όπλο που... τους είχε δείξει

Υπερηχητικός αιφνιδιασμός - Η Ινδία τους έπιασε στον ύπνο –  Χτύπησε το Πακιστάν με το ρωσικό όπλο που... τους είχε δείξει
Το Ισλαμαμπάντ ανέμενε την ινδική επίθεση σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στην Pahalgam του Kashmir μερικές μέρες αργότερα
Σχετικά Άρθρα
Η Ινδία με τις επιθέσεις τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου 2025 στο Πακιστάν πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό που σήμανε την έναρξη ενός απρόβλεπτου πολέμου.
Το Ισλαμαμπάντ ανέμενε την ινδική επίθεση σε αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στην Pahalgam του Kashmir μερικές μέρες αργότερα.
Ωστόσο στις 27 Απριλίου 2025 έγινε κάτι εξαιρετικά σημαντικό που το Πακιστάν υπολόγισε λανθασμένα.
Επί της ουσίας εκείνη την ημέρα η Ινδία έδειξε στο Πακιστάν και με ποιο όπλο θα χτυπήσει, όμως το Ισλαμαμπάντ δεν περίμενε μία τέτοια ακαριαία επίθεση – αντιποίνων.
Δεν είναι σύνηθες ένα όπλο που δοκιμάζεται σε στρατιωτική άσκηση να χρησιμοποιείται 10 μέρες αργότερα σε μία επίθεση.
india_brah.jpg
Η εκτόξευση των BrahMos

Στις 27 Απριλίου η Ινδία πραγματοποίησε άσκηση, που ναι μεν σήμανε συναγερμό στο Πακιστάν αλλά όχι τον ύψιστο.
Ινδικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν δοκιμαστική εκτόξευση αρκετών υπερηχητικών πυραύλων BrahMos στην Αραβική Θάλασσα.
«Πλοία του Ινδικού Ναυτικού πραγματοποίησαν επιτυχημένες πολλαπλές βολές κατά πλοίων για να επικυρώσουν και να επιδείξουν την ετοιμότητα των πλατφορμών, των συστημάτων και του πληρώματος για επίθεση ακριβείας μεγάλης εμβέλειας.
Το Ινδικό Ναυτικό είναι έτοιμο για μάχη, αξιόπιστο και έτοιμο για το μέλλον για την προστασία των ναυτικών συμφερόντων του έθνους.
Οποτεδήποτε, Οπουδήποτε και οπωσδήποτε», δήλωνε το Ινδικό Ναυτικό σε μια ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο X.
Βιντεοσκοπημένα πλάνα που δημοσίευσε το ναυτικό έδειξαν τους πυραύλους να εκτοξεύονται από αντιτορπιλικά κλάσης Kolkata καθώς και από φρεγάτες κλάσης Nilgiri και Krivak.
brahmos_2.jpg
Ποιοι είναι οι άκρως αποτελεσματικοί υπερηχητικοί πύραυλοι

Ο BrahMos αναπτύχθηκε από κοινού από τον Ινδικό Οργανισμό Έρευνας και Ανάπτυξης Άμυνας και την NPO Mashinostroyeniya της Ρωσίας με βάση τον P-800 Oniks.
Το όνομα BrahMos είναι ένα σύνθημα που σχηματίζεται από τα ονόματα δύο ποταμών του Brahmaputra της Ινδίας και του Moskva της Ρωσίας.
Όπως και τα ρωσικής κατασκευής Oniks, ο BrahMos μπορεί να φτάσει σε ταχύτητα έως και Mach 3, με την εμβέλεια της τελευταίας του έκδοσης να ξεπερνά τα 800 χιλιόμετρα.
Μόλις πλησιάσει τον στόχο του, ο πύραυλος είναι ικανός να πετάξει σε ύψος μόλις 3-10 μέτρων για να αποφύγει τον εντοπισμό.
brahmos_2_1.jpg
Ο BrahMos βασίζεται σε ένα πολύπλοκο σύστημα καθοδήγησης που βασίζεται σε ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια δορυφόρου και σε έναν ενεργό ανιχνευτή ραντάρ.
Ενώ σχεδιάστηκε κυρίως για να εμπλέκεται σε στόχους που βρίσκονται στο νερό, μπορεί να χτυπήσει και επίγειους στόχους εξίσου αποτελεσματικά.
Ο προηγμένος πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από επιθετικά υποβρύχια, πολεμικά πλοία, πολεμικά αεροσκάφη ή εκτοξευτές επίγειων μεταφορικών μέσων.

Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με όπλο που του είχε δείξει

Δέκα μέρες αργότερα στις 7 Μαΐου 2025, η Ινδία επιτέθηκε στον Πακιστάν,
χρησιμοποιώντας τον υπερηχητικό πύραυλο BrahMos, δηλαδή το όπλο δοκιμάστηκε επιτυχώς στις 27 Απριλίου.
Οι επιθέσεις με BrahMos στόχευσαν εννέα στρατηγικές θέσεις τόσο στο Πακιστάν όσο και στο πακιστανοκρατούμενο Kashmir.
Η Επιχείρηση Sindoor σηματοδοτεί τη χρήση ενός από τα πιο σύγχρονα και ισχυρά όπλα του Ινδικού στρατού: τον υπερηχητικό πύραυλο BrahMos.
Τα πρώτα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση γαλλικών πυραύλων Storm Shadow και των AASM Hammer glide bombs.
Ωστόσο, αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως με τη χρήση των υπερηχητικών πυραύλων BrahMos, αποδεικνύοντας την εξαιρετική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα του όπλου.
Η χρήση των υπερηχητικών πυραύλων BrahMos από την Ινδία αποτελεί ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων.
Η κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης ενδέχεται να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, γεγονός που φέρνει την περιοχή στο κατώφλι ενός εφιαλτικού σεναρίου.
Εντούτοις, η Ινδία και το Πακιστάν, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, παραμένουν σε έναν ασταθή διάλογο μέσω στρατιωτικών προειδοποιήσεων και αντιποίνων.
Το διεθνές σύστημα ανησυχεί για το ενδεχόμενο της πλήρους κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τη Νότια Ασία, αλλά και την παγκόσμια ασφάλεια.

brahmos_3.jpg
Ανατροπή στο πυρηνικό ισοζύγιο

Και τώρα, ένα νέο στοιχείο προστίθεται στο εκρηκτικό μείγμα: η αλλαγή στο πυρηνικό ισοζύγιο.
Σύμφωνα με τη Federation of American Scientists, η Ινδία διαθέτει πλέον περίπου 180 πυρηνικές κεφαλές, ξεπερνώντας τις 170 του Πακιστάν.
Παράλληλα, η ινδική στρατηγική αναβαθμίζεται με τεχνολογία MIRV — δυνατότητα εκτόξευσης πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών από έναν πύραυλο — που μετατρέπει τους πυραύλους Agni-5 σε εργαλεία αποτροπής και ταυτόχρονης επίθεσης.
Σε αντίθεση, το Πακιστάν δίνει μάχη με οικονομικούς περιορισμούς και την ανάγκη να διατηρεί μια αξιοπρεπή αποτρεπτική ισχύ απέναντι στη σαφώς ανώτερη ινδική στρατιωτική μηχανή.
Το χάσμα γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο στους αριθμούς: 79 δισ. δολ για τις ινδικές αμυντικές δαπάνες το 2025–26, έναντι μόλις 8 δισ. για τις αντίστοιχες του Πακιστάν.

Πυρηνική στρατηγική με ρήγματα και ασάφειες

Η επίσημη ινδική πολιτική είναι η «No First Use» — δηλαδή, δεν θα κάνει πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων.

Όμως τα τελευταία χρόνια, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει παράθυρα αμφισβήτησης, ιδίως σε περίπτωση επίθεσης με χημικά ή βιολογικά όπλα ή μαζικής τρομοκρατικής ενέργειας.
Το Πακιστάν, από την άλλη, δεν έχει επίσημη πολιτική αποτροπής τύπου No First Use.
Αντιθέτως, έχει επενδύσει σε τακτικά πυρηνικά όπλα, για να αντισταθμίσει τη συμβατική υπεροχή της Ινδίας — μια επιλογή που μειώνει το κατώφλι χρήσης πυρηνικών σε ενδεχόμενο σύγκρουσης.
Αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο στρατηγικό περιβάλλον: με ελάχιστο χρόνο αντίδρασης, υψηλή πολιτική πίεση και μια ιστορικά εχθρική σχέση, ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού ή υπερβολικής αντίδρασης αυξάνεται δραματικά.
fas.webp
Η χειρότερη στιγμή για τον πλανήτη

Η στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τη διεθνή κοινότητα.
Ο πόλεμος στη Γάζα, η αιμορραγία στην Ουκρανία, η διαρκής ρήξη ΗΠΑ-Κίνας — όλα έχουν στρέψει αλλού την προσοχή των μεγάλων δυνάμεων.
Η Νότια Ασία μένει μόνη της να διαχειριστεί τη δική της κρίση.
Και όμως, τα διακυβεύματα είναι παγκόσμια.
Δύο κράτη με ιστορία πολέμων, χωρίς εμπιστοσύνη και με ασταθείς εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες, κρατούν στα χέρια τους πυρηνικά όπλα.
Όχι απλώς για αποτροπή — αλλά ως ενεργό στρατηγικό εργαλείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης