Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκαλύψεις για τον Νέο Πάπα - Ποιος είναι ο Λέων ο ΙΔ΄ , ποιος ήταν ο... Λέων ΙΓ΄ - Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Robert Prevost

Αποκαλύψεις για τον Νέο Πάπα - Ποιος είναι ο Λέων ο ΙΔ΄ , ποιος ήταν ο... Λέων ΙΓ΄ - Τι δείχνουν οι πρώτες κινήσεις του Robert Prevost
Ο Λέων ο ΙΔ' θεωρούμενος κεντρώος, με κοινωνικές ευαισθησίες παρόμοιες με εκείνες του Πάπα Φραγκίσκου, έχει επιδείξει έμπρακτη στήριξη σε περιθωριοποιημένες ομάδες, στους μετανάστες και τους φτωχούς
Σε μια εκλογή που αναμένεται να προκαλέσει γεωπολιτικούς και θεολογικούς απόηχους πολύ πέραν των τειχών του Βατικανού, ο Καρδινάλιος Robert Prevost εξελέγη ως ο επόμενος Πάπας, λαμβάνοντας το όνομα Λέων ο ΙΔ — γράφοντας ιστορία ως ο πρώτος Πάπας αμερικανικής καταγωγής στους αιώνες της Καθολικής Εκκλησίας.
Από τους 266 Ποντίφικες που έχουν βρεθεί στον Θρόνο του Αγίου Πέτρου, κανείς έως σήμερα δεν είχε καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η σχετική "νεότητα" του αμερικανικού κράτους εξηγεί εν μέρει αυτή την απουσία, αφού λιγότεροι από 20 Πάπες υπηρέτησαν μετά την Αμερικανική Διακήρυξη Ανεξαρτησίας το 1776.
Όμως, σύμφωνα με τον Robert Barron, επίσκοπο της Winona–Rochester στη Minnesota, υπάρχει και μια βαθύτερη πολιτική εξήγηση.
Ο ίδιος ο Barron — που διορίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τον Donald Trump στην Επιτροπή Θρησκευτικής Ελευθερίας του Λευκού Οίκου — βρέθηκε αυτές τις ημέρες στη Ρώμη, στο πλευρό εκατοντάδων ιεραρχών, καθώς οι εκλέκτορες καρδινάλιοι συνεδρίαζαν στο κονκλάβιο για την ανάδειξη του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο Barron εξήγησε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους:
«Ο Καρδινάλιος Γεώργιος του Σικάγο , μνήμης αγαθής, ήταν από τους μέντορές μου και μου έλεγε: ‘Μέχρι να μπει η Αμερική σε πολιτική παρακμή, δεν θα υπάρξει Αμερικανός Πάπας.’ Το σκεπτικό του ήταν απλό: όσο οι ΗΠΑ ηγούνται πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά, κανείς δεν θέλει να τους παραδοθεί και η θρησκευτική ηγεμονία. Εν μέρει, είχε δίκιο. Δεν θέλουν να μας δοθεί και η Εκκλησία
Παρά τις παραδοσιακές επιφυλάξεις, ένα όνομα επανερχόταν διαρκώς στους διαδρόμους του Βατικανού κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου: ο Καρδινάλιος Robert Prevost.
Με την εκλογή του να επισφραγίζεται πλέον, οι αναλυτές κάνουν λόγο για έναν αδιαμφισβήτητα κατάλληλο ηγέτη — όχι μόνο λόγω της θεσμικής του εμπειρίας, αλλά και της θεολογικής του στάσης, που ισορροπεί μεταξύ προοδευτικότητας και παράδοσης.
Ο Prevost, με καταγωγή από το Σικάγο, κατείχε μέχρι σήμερα την κεφαλή  του Δικαστηρίων των Αρχιεπισκόπων, μιας εκ των πλέον επιδραστικών θέσεων στο Βατικανό, με ευθύνη την επιλογή νέων επισκόπων παγκοσμίως.
Για όσους καρδινάλιους ενδεχομένως είχαν επιφυλάξεις λόγω της αμερικανικής του υπηκοότητας, πρέπει να σημειωθεί πως είναι πολίτης διπλής υπηκοότητας, καθώς διαθέτει και περουβιανή ιθαγένεια — έχοντας υπηρετήσει για χρόνια στο Περού.
Θεωρούμενος κεντρώος, με κοινωνικές ευαισθησίες παρόμοιες με εκείνες του Πάπα Φραγκίσκου, ο Prevost έχει επιδείξει έμπρακτη στήριξη σε περιθωριοποιημένες ομάδες, στους μετανάστες και τους φτωχούς.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραμένει θεολογικά συντηρητικός σε καίρια ζητήματα — όπως η χειροτονία γυναικών ως διακόνων, την οποία ρητά απορρίπτει.
Η εκλογή του Λέοντα του 14ου, επομένως, δεν σηματοδοτεί απλώς μια γεωγραφική πρωτιά.
Σηματοδοτεί μια ισορροπημένη συνέχεια, με έναν Ποντίφικα που φέρει το ήθος του προκατόχου του, αλλά και την εικόνα ενός παγκόσμιου ηγέτη με διπλή εθνική ταυτότητα, ισχυρή θεσμική εμπειρία και βαθιά ενσυναίσθηση για τους εκτοπισμένους του κόσμου.

Ένας «κεντρώος μεταρρυθμιστής» στον Θρόνο του Πέτρου – Η ιστορική αναβίωση του ονόματος Λέων και η σιωπηλή παραπομπή στον Λεόντα ΙΓ΄

Με τη σημερινή εκλογή του Καρδιναλίου Robert Prevost ως Λέοντα ΙΓ΄, η Καθολική Εκκλησία δεν αποκτά απλώς τον πρώτο Αμερικανό Πάπα στην ιστορία της — αποκτά έναν ήπιο μεταρρυθμιστή, έναν ποντίφικα που μελετημένα ανακαλεί στη μνήμη έναν από τους σημαντικότερους προκατόχους του, τον Λέοντα ΙΓ΄.
Η επιλογή του ονόματος Leo κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Ο Λέων ΙΓ΄, που διετέλεσε Πάπας από το 1878 έως το 1903, υπήρξε ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης κοινωνικής διδασκαλίας της Εκκλησίας.
Με την πρωτοποριακή εγκύκλιο Rerum Novarum (1891), υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων για δίκαιη αμοιβή, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και συνδικαλιστική οργάνωση, διατηρώντας ταυτόχρονα ακέραια τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας και της οικονομικής ελευθερίας.
Στην ουσία, εναντιώθηκε τόσο στον αθεϊστικό μαρξισμό όσο και στον αχαλίνωτο φιλελευθερισμό, επιλέγοντας έναν τρίτο δρόμο κοινωνικής ισορροπίας.
Ο νέος... Λέων, σύμφωνα με αναλυτές του Βατικανού, υιοθετεί αντίστοιχα μια μετριοπαθή, κοινωνικά ευαίσθητη στάση, όπως εκείνη του Πάπα Φραγκίσκου, χωρίς ωστόσο να εκτρέπεται προς ριζοσπαστικά ρεύματα.
Προσηλωμένος σταθερά στην εκκλησιαστική παράδοση, παραμένει αντίθετος στη χειροτονία γυναικών, ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύει βαθιά ποιμαντική μέριμνα για τους περιθωριοποιημένους, τους μετανάστες και τους φτωχούς.
Από το Σικάγο έως το Περού, όπου υπηρέτησε για χρόνια και απέκτησε τη δεύτερη υπηκοότητά του, ο Robert Prevost έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πώς να ισορροπεί ανάμεσα σε θεσμική σοβαρότητα και ποιμαντική εγγύτητα.
Η επιλογή του ονόματος Λέων είναι έτσι μια σιωπηλή θεολογική δήλωση: παραπέμπει στην παράδοση της κοινωνικής συνείδησης, στην οικουμενική διάθεση διαλόγου και στη συντηρητική αλλά όχι στείρα προσήλωση στην εκκλησιαστική διδασκαλία.
Να σημειωθεί επίσης ότι ο ... Λέων ΙΓ΄, στον οποίο θέλει να παραπέμψει ο Prevot επιλέγοντας το σχετικό όνομα, πέρα από τις κοινωνικές του παρεμβάσεις, υπήρξε και ο λεγόμενος «Πάπας του Ροζάριου», έχοντας εκδώσει έντεκα εγκυκλίους για την προώθηση του κομποσκοινιού και της μαριολατρίας — αριθμός ρεκόρ.
Ενίσχυσε, έτσι, τη μυστικιστική και προσευχητική διάσταση της καθολικής πνευματικότητας.
Μένει να φανεί αν ο Λέων ο ΙΔ΄ θα ακολουθήσει και σε αυτό το επίπεδο τα χνάρια του προκατόχου του.
Το βέβαιο είναι ότι η εκλογή του σηματοδοτεί μια νέα εποχή συγκρατημένης αλλά αποφασιστικής μεταρρύθμισης στην Καθολική Εκκλησία — με πολιτικό βάθος, ποιμαντικό ήθος και ιστορική αυτογνωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης