Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άξονας ισχύος Ρωσίας - Κίνας: Ποια σημαντικά μηνύματα έστειλε στην Δύση, η ρωσική επίδειξη δύναμης και η κοινή παρουσία Putin - Xi

Άξονας ισχύος Ρωσίας - Κίνας: Ποια σημαντικά μηνύματα έστειλε στην Δύση, η ρωσική επίδειξη δύναμης και η κοινή παρουσία Putin - Xi
Πώς ο Xi Jinping μετατρέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε γεωπολιτικό χαρτί
Ως επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, αντοχής, συμμαχικής αλληλλεγγύης και υποστήριξης, θα μπορούσε να περιγραφούν με μία φράση οι εορτασμοί της Ρωσίας για την Ημέρα της Νίκης κατά του Ναζισμού την Παρασκευή 9 Μαΐου.
Η Μόσχα φιλοξένησε την παρέλαση για την 80ή επέτειο της νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την παρουσία του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping ως επίσημου προσκεκλημένου.
Η στρατηγική του Vladimir Putin να προκηρύξει τριήμερη κατάπαυση του πυρός, την οποία το Κίεβο σιωπηρά σεβάστηκε, απέδωσε καρπούς γιατί η παρέλαση πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια.
Σχεδόν όλοι οι αναμενόμενοι ξένοι προσκεκλημένοι έφτασαν, με κορυφαίο τον Xi Jinping.
Η επίσκεψη αυτή σηματοδότησε την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, εν μέσω διεθνών εντάσεων και προσπαθειών των ΗΠΑ για διαμεσολάβηση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ήρεμο κλίμα

Η στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα έλαβε χώρα χωρίς αεροπορικές επιθέσεις ή έκτακτα περιστατικά.
Συμμετείχαν στρατιωτικές μονάδες από την Κίνα, το Βιετνάμ, την Αίγυπτο, το Λάος, τη Μιανμάρ, τη Μογγολία και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Αν και ο Ilham Aliyev αρνήθηκε να παραστεί, στρατιώτες από το Αζερμπαϊτζάν συμμετείχαν στην παρέλαση.
Ο Xi Jinping κάθισε δίπλα στον Putin, φορώντας την κορδέλα του Αγίου Γεωργίου – μεταφέροντας ένα έντονο συμβολικό μήνυμα.
52_5.JPG
Ο Putin, στην ομιλία του, αναφέρθηκε γενικά στη «στήριξη της κοινωνίας προς τους συμμετέχοντες της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, αποφεύγοντας άμεσες αναφορές.
Τόνισε την «αποφασιστική συμβολή της ΕΣΣΔ» και επαίνεσε «τον ηρωικό λαό της Κίνας» – χωρίς να αναφέρει τους Δυτικούς συμμάχους.
Μετά την τελετή, Putin και ξένοι ηγέτες κατέθεσαν στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη.
Η παρέλαση έληξε ειρηνικά, χωρίς τους αναμενόμενους ουκρανικούς «συναγερμούς».

Στρατηγική Σύμπραξη Ρωσίας-Κίνας

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Xi Jinping στη Μόσχα (5–10 Μαΐου 2025), οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών που ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία. Οι συμφωνίες καλύπτουν τομείς όπως η ενέργεια, η ψηφιακή οικονομία, η βιοασφάλεια και η πολιτιστική συνεργασία.
Οι ηγέτες τόνισαν τη δέσμευσή τους για μια πολυπολική παγκόσμια τάξη και την αντίθεσή τους στις δυτικές κυρώσεις .

Προσπάθειες για Εκεχειρία στην Ουκρανία

Παράλληλα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump πρότεινε μια άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, απειλώντας με επιπλέον κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέφρασε την ετοιμότητα της Ουκρανίας για άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας, υπό την προϋπόθεση σοβαρής δέσμευσης από τη Ρωσία .
Ωστόσο, παρά την επίσημη ανακοίνωση της Ρωσίας για μονομερή εκεχειρία, αναφέρθηκαν 734 παραβιάσεις εντός των πρώτων 12 ωρών, περιλαμβάνοντας πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς, με απώλειες αμάχων .

«Άξονας αντοχής»: Η παρέλαση του Vladimir Putin με τον Xi Jinping δίπλα του μεταφέρει ένα σκοτεινό μήνυμα στη Δύση

Η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη και η ενίσχυση των ρωσο-κινεζικών σχέσεων υποδηλώνουν την πρόθεση της Μόσχας να ενισχύσει τη συνεργασία με το Πεκίνο, εν μέσω δυτικών πιέσεων.
Η Κίνα, αν και επιδιώκει την ειρήνη στην Ουκρανία, φαίνεται να στηρίζει τη Ρωσία, αποφεύγοντας την ευθυγράμμιση με τις δυτικές κυρώσεις .
Η στάση αυτή ενδέχεται να δυσχεράνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για απομόνωση της Ρωσίας και να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, με πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια γεωπολιτική ισορροπία.
Στη διάρκεια της πολυήμερης παραμονής του στην ρωσική πρωτεύουσα, συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα – κυρίως η αύξηση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα.
Η παρουσία του Xi αποτέλεσε ισχυρό μήνυμα στήριξης προς τον Putin, όπως και η προηγούμενη επίσκεψή του τον Μάρτιο του 2023..
50.webp
Γεωπολιτικό παιχνίδι πολλαπλών επιπέδων

Σήμερα όμως, οι συνθήκες είναι διαφορετικές: βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με αμερικανική διαμεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Στρατηγικός στόχος της Ουάσιγκτον σε αυτές τις συνομιλίες είναι να «αποσπάσει» τη Μόσχα από το Πεκίνο.
Ωστόσο, όσο εντείνονται οι αμερικανο-κινεζικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα, τόσο ενισχύεται η αξία της Ρωσίας για την Κίνα – και μειώνεται η πιθανότητα το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στη Μόσχα.
Η ενίσχυση της κινεζο-ρωσικής συνεργασίας στέλνει πολλαπλά μηνύματα.
Ο Putin δείχνει ότι, ακόμη και με τον Donald Trump ξανά στην εξουσία και με ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων ΗΠΑ–Ρωσίας, η Μόσχα δεν πρόκειται να ενταχθεί στο «αντικινεζικό μπλοκ».
Αντίθετα, η Κίνα δεν προτίθεται να αποσύρει τη στήριξή της προς τη Ρωσίαειδικά αν ο Trump προχωρήσει σε νέες κυρώσεις, σε περίπτωση άρνησης της Μόσχας να αποδεχθεί τις αμερικανικές προτάσεις για την Ουκρανία.

Προς σύγκρουση ή απομόνωση;

Αυτές οι κυρώσεις ενδέχεται να οδηγήσουν όχι σε παραχωρήσεις της Μόσχας, αλλά σε απότομη επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ–Ρωσίας, με τη Ρωσία να νιώθει πλέον τη στήριξη του Πεκίνου.
Παράλληλα, ο Putin στέλνει μήνυμα ότι, αν οι ΗΠΑ δεν αποδεχθούν τις ρωσικές θέσεις, η στρατηγική σύμπλευση με την Κίνα μπορεί να γίνει ακόμη πιο στενή – ίσως και στρατιωτικά.
Οι Ουκρανοί και οι δυτικοί σύμμαχοί τους αναμένεται να εκμεταλλευτούν αυτή τη στενή σχέση Πεκίνου–Μόσχας για να πείσουν τον Trump ότι «η Ρωσία δεν αποκόβεται πια από την Κίνα» και πως οι διαπραγματεύσεις είναι μάταιες. Αυτό, όμως, ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτική σύμπλευση, με πιθανές αποστολές drones ή ακόμα και «εθελοντών» από την Κίνα στο μέτωπο.
Ωστόσο, η Κίνα δεν επιθυμεί τον πόλεμο στην Ουκρανία – τουλάχιστον όχι αυτή την περίοδο.... 
Θέλει επιρροή.

53_3.JPG
Ο Xi Jinping μετατρέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε γεωπολιτικό χαρτί

Η στρατηγική της εστιάζει στον διαχωρισμό Ευρώπης και ΗΠΑ, και ο πόλεμος δυσχεραίνει τις σχέσεις της με την Ε.Ε.
Επομένως, το Πεκίνο ευνοεί τη λήξη του πολέμου – εκτός αν αυτό σημαίνει τη συντριβή της Ρωσίας.
Αν Μόσχα και Trump συμφωνήσουν σε κατάπαυση πυρός, το Πεκίνο δεν θα αντιταχθεί, αλλά δεν θα πιέσει κιόλας τη Μόσχα, τουλάχιστον όσο διαρκεί η ανοιχτή σύγκρουση ΗΠΑ–Κίνας.
Η Κίνα σίγουρα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία – οι οποίες εμποδίζουν την εμβάθυνση των εμπορικών τους σχέσεων.
Αντιθέτως, ο πόλεμος αυτός λειτουργεί ως διπλωματικός πονοκέφαλος για το Πεκίνο, γιατί παγιδεύει τη χώρα ανάμεσα στις εμπορικές της σχέσεις με τη Δύση και τη στρατηγική της προσέγγιση με τη Μόσχα. Ο Xi Jinping, όμως, έχει βρει τον τρόπο να μετατρέψει αυτή την κρίση σε πλεονέκτημα.
Ο βασικός του στόχος δεν είναι η "νίκη" της Ρωσίας, αλλά η αξιοποίηση της Μόσχας ως αντιστάθμισμα στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο:
Αποδυναμώνει τη δυτική συνοχή.
Καθυστερεί την πλήρη αμερικανική παρέμβαση στον Ειρηνικό, και κρατά την Ευρώπη σε εσωτερική στρατηγική διχόνοια, χωρίς να κόβει τις γέφυρες.

Η Κίνα ως ειρηνοποιός και διαμεσολαβητής

Η Κίνα επιχειρεί να εμφανιστεί ως ουδέτερος διπλωματικός παίκτης — και αυτό της δίνει πλεονεκτήματα:
Αποφεύγει άμεσες κυρώσεις.
Συνομιλεί ταυτόχρονα με Ουκρανία, Ρωσία, Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Προβάλλει soft power ως πιθανός διαμεσολαβητής.
Αυτή η εικόνα ενισχύει το αφήγημα του Xi ότι ο κόσμος χρειάζεται πολυπολικότητα – όχι μονοκρατορία της Ουάσιγκτον ή και της... Ρωσίας.
54_14.JPG
Η Ρωσία είναι εργαλείο, εκτός από σύμμαχος του Πεκίνου

Και αυτό δεν πρέπει να αφήνεται στην άκρη γιατί η Ρωσία για την Κίνα είναι κυρίως:
- Πηγή φθηνής ενέργειας και πρώτων υλών.
- Πολιτικός μοχλός πίεσης προς τις ΗΠΑ.
- Στρατηγικός buffer απέναντι σε ένα ενωμένο ΝΑΤΟ.
Το Πεκίνο θέλει "νίκη" της Ρωσίας και την επιβίωσή της ως αντικυριαρχικής περιφερειακής δύναμης.
Μια εξαντλημένη, εξαρτημένη Ρωσία βέβαια θα ήταν ιδανική, γιατί δεν απειλεί την Κίνα, αλλά αποσταθεροποιεί τη Δύση, ωστόσο, υπό όποιες συνθήκες μια Ρωσία που αντέχει είναι μια σύμμαχος, έναντι της Δύσης

Ο ιδανικός επίλογος για τον Xi Jinping θα ήταν....

Η Δύση να συμφωνήσει σε ειρήνη με όρους που δεν ταπεινώνουν τη Ρωσία, με την Κίνα να εμφανίζεται ως ρυθμιστής παγκόσμιας ειρήνης.
Η Ε.Ε. απομακρύνεται από τις ΗΠΑ λόγω «αχρείαστης συνέχισης του πολέμου».
Οι αγορές ανοίγουν ξανά για Πεκίνο και Μόσχα, υπό κινεζική καθοδήγηση.
Σε αντίθετη περίπωση, αν η Δύση πιέσει υπερβολικά τη Ρωσία, η Κίνα ίσως αναγκαστεί να στηρίξει στρατιωτικά τη Μόσχα, με drones ή "εθελοντές", αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που ο Xi θέλει να αποφύγει.
Παρόλ' αυτά το κρατά στο συρτάρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης