
Η κατάσταση αυτή οξύνει την γεωπολιτική ένταση και δημιουργεί ένα διαρκές δίλημμα για τις μεγάλες δυνάμεις.
Με μια πρόταση που επιδεικνύει διπλωματική και στρατηγική ευφυία, πετάει την μπάλα των εξελίξεων πίσω στην περιοχή της Ουκρανίας και των συμμάχων της και αποκαλύπτει το σαθρό έδαφος που στηρίζεται η δυτική συμμαχία.
Η άρνηση του να αποδεχτεί την πρόταση της Δύσης για εκεχειρία αλλά και και να συζητήσει επί του σχεδίου των 22 σημείων που συνέταξαν οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες (Macron, Merz, Tusk, Starmer) με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky στις 10 Μαΐου στο Κίεβο, και η αντιπρότασή του να καλέσει την Ουκρανία σε απευθείας διαπραγματεύσεις στις 15 Μαΐου, εν μέσω της σύγκρουσης, φέρνει στην επιφάνεια το γεωπολιτικό παιχνίδι των ισχυρών δυνάμεων, αποκαλύπτοντας πρωτίστως τον βαθύ διχασμό της Δύσης.
Ο Putin προτείνει την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να θέτει προαπαιτούμενα, ενισχύοντας την πίεση προς την Ουκρανία και τη Δύση για έναν άμεσο διάλογο. Όμως, η ουκρανική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Volodymyr Zelensky, αρνείται να προχωρήσει σε συζητήσεις χωρίς να προηγηθεί κατάπαυση του πυρός, με το Κίεβο να προκρίνει την επιβολή μιας άνευ όρων 30ήμερης εκεχειρίας, όπως απαιτούν οι δυτικοί σύμμαχοι.

Η κατάσταση αυτή οξύνει την γεωπολιτική ένταση και δημιουργεί ένα διαρκές δίλημμα για τις μεγάλες δυνάμεις.
Ο Ρώσος γερουσιαστής Konstantin Kosachev υπογραμμίζει ότι η Ρωσία έχει πλέον θέσει ένα τελεσίγραφο στο Κίεβο: είτε αποδέχεται τη συμφωνία για ειρήνη με ρωσικούς όρους, είτε συνεχίζει τον πόλεμο, με τον κίνδυνο να εισέλθει σε μια ακόμη πιο επικίνδυνη φάση.
Από την άλλη πλευρά, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Andriy Sybiha, έχει προειδοποιήσει για την ενεργή εμπλοκή των δυτικών συμμάχων στις επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ενισχύοντας τις φωνές που κατηγορούν τη Δύση για κρυφή υποστήριξη του πολέμου και για την παράταση της σύγκρουσης με στρατηγικές που δεν οδηγούν σε ειρηνική λύση.
Η πρόταση του Putin προκαλεί επίσης έντονη αμφισβήτηση από αμερικανικούς αναλυτές, όπως ο Scott Ritter, ο οποίος αναγνωρίζει την κίνηση αυτή ως έναν στρατηγικό ελιγμό που επαναφέρει τη Ρωσία στη θέση του διαμορφωτή των εξελίξεων, εκθέτοντας τη Δύση για την αδυναμία της να ανταποκριθεί σε διπλωματικές λύσεις.
Παράλληλα, ο αναλυτής Earl Rasmussen εκτιμά ότι η πρόταση του Ρώσου προέδρου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη, αλλά κατηγορεί τη Δύση για το γεγονός ότι επιθυμεί να παρατείνει την σύγκρουση.
Αυτή η 15η Μαΐου, λοιπόν, αναμένεται να αποδειχθεί ορόσημο για την παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Αν η Ρωσία και η Ουκρανία καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπορεί να ανοίξει η πόρτα για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης, ή να αποτελέσει τη στιγμή που η σύγκρουση θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο.
Η στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ θα καθορίσει το μέλλον αυτής της επώδυνης γεωπολιτικής μάχης, και το ερώτημα παραμένει: θα επικρατήσει η ειρηνική επίλυση ή η αδιάκοπη κλιμάκωση της έντασης;

«Ναι» ΗΠΑ...
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, χαιρετίζει την πρόταση του Ρώσου ηγέτη, δηλώνοντας ότι η 15η Μαΐου μπορεί να αποδειχθεί «μια σπουδαία μέρα» για την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Trump, αυτή η ημέρα μπορεί να σηματοδοτήσει μια «εντελώς νέα και πολύ καλύτερη» εποχή για την περιοχή, με τον ίδιο να προτίθεται να διαδραματίσει ρόλο ως διαμεσολαβητής.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο πρόεδρος Trump έγραψε:
«Πιθανόν μια σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!
Θα είναι ένας εντελώς νέος και πολύ καλύτερος κόσμος».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με «αμφότερες τις πλευρές», υπονοώντας ρόλο διαμεσολαβητή ή υποστηρικτή διπλωματικών εξελίξεων.
Στην ανάρτησή του πάντως ο Trump, δεν ξεκαθαρίζει αν υποστηρίζει το σενάριο της εκεχειρίας από τη Δευτέρα 12 Μαΐου (όπως επιθυμούν Zelensky και Ευρωπαίοι) ή των συνομιλιών από την Πέμπτη (όπως προτείνει ο Putin).
... Διχασμένη η Ευρώπη - Ο Macron κατηγορεί τον Putin ότι θέλει απλώς να κερδίσει χρόνο»
Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη, με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να επισημαίνει ότι η πρόταση του Putin είναι «ανεπαρκής» χωρίς μια προγενέστερη κατάπαυση του πυρός.
Ο Macron δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση χωρίς πρώτα να υπάρξει κατάπαυση των εχθροπραξιών, προσδίδοντας μια πιο συντηρητική προσέγγιση στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron χαρακτήρισε την πρόταση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ως «πρώτο αλλά ανεπαρκές βήμα», προκαλώντας νέες εντάσεις στο διπλωματικό μέτωπο της Δύσης και μεγαλώνει το ρήγμα στη δυτική γραμμή έναντι της Μόσχας, με παρατηρητές να εκτιμούν ότι η Ευρώπη εμφανίζεται ξανά διχασμένη απέναντι στο ενδεχόμενο ειρηνικής διευθέτησης..
Όπως μετέδωσε το AFP, ο Macron σχολίασε ότι η Ρωσία «ίσως αναζητά διέξοδο, αλλά ο Putin προσπαθεί ακόμη να κερδίσει χρόνο».
Παράλληλα, απέρριψε τη δυνατότητα συνομιλιών χωρίς προηγούμενη κατάπαυση του πυρός, υπογραμμίζοντας:
«Η άνευ όρων κατάπαυση πυρός δεν μπορεί να έπεται των διαπραγματεύσεων.
Πρέπει να προηγηθεί».
Zelensky σε Trump: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αν σταματήσουν οι εχθροπραξίες
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, διαμήνυσε στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump, ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εφόσον υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο Axios, επικαλούμενο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο Κίεβο, ο καγκελάριος της Γερμανίας Friedrich Merz, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer, ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk και ο ίδιος ο Zelensky επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Trump για να του παρουσιάσουν την κοινή τους θέση.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η 15λεπτη συνομιλία επικεντρώθηκε στη δέσμευση της Ουκρανίας και των συμμάχων της για πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών, ξεκινώντας από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Axios, οι ηγέτες ξεκαθάρισαν στον Trump πως αν η Μόσχα απορρίψει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, η Ευρώπη θα απαντήσει με νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. «Τώρα περιμένουμε τις ενέργειες της Ρωσίας», φέρεται να δήλωσε ένας από τους συνομιλητές.
Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Trump, στρατηγός Keith Kellogg, είχε εκφράσει τη στήριξή του στην ιδέα 30ήμερης εκεχειρίας, λέγοντας ότι αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει το τέλος της μεγαλύτερης σύρραξης στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν η Ρωσία δεν αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή, η Ουάσινγκτον καλείται να επιλέξει μία από τρεις στρατηγικές:
1. Σκληρή αντιπαράθεση με τον Putin
Αυτή η επιλογή προβλέπει αυστηρό κατηγορητήριο κατά της Μόσχας για την άρνηση της εκεχειρίας, επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων (όπως δασμοί 500% στις χώρες που αγοράζουν βασικά ρωσικά εξαγώγιμα προϊόντα), μαζική αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και άρση των περιορισμών για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος.
Πρόκειται για το σενάριο που προωθούν ο Zelensky και οι Ευρωπαίοι.
Όμως θα σημάνει οριστικό πάγωμα κάθε διαλόγου με τη Μόσχα και ρίσκο ταχείας κλιμάκωσης, τόσο στον πόλεμο της Ουκρανίας όσο και στις σχέσεις ΗΠΑ–Ρωσίας.
2. Στροφή προς συμφωνία ΗΠΑ–Ρωσίας μέσω Άγκυρας
Η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να πιέσει την Ουκρανία να αποδεχτεί την πρόταση Putin για διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη.
Όμως για να έχει νόημα μια τέτοια πρωτοβουλία, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κατ’ ιδίαν συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για πιθανά ανταλλάγματα—όπως η αναγνώριση της Κριμαίας, η άρση κυρώσεων ή η παύση αποστολών όπλων.
Το πρόβλημα είναι ότι ακριβώς σε αυτό το σημείο οι προηγούμενες συνομιλίες είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο.
3. Αδράνεια και συνέχιση του πολέμου
Η τρίτη επιλογή είναι η παθητική στήριξη ενός άμεσου ειρηνευτικού καλέσματος, χωρίς πίεση προς τη Μόσχα ούτε προς το Κίεβο.
Σε αυτό το σενάριο, ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με την τρέχουσα ένταση, με εκατέρωθεν κατηγορίες περί "άρνησης ειρήνης", ενώ και οι δύο πλευρές θα προσπαθούν να κερδίσουν πλεονεκτήματα στο πεδίο, με την Ουκρανία βεβαίως να υστερεί σημαντικά σε κάθε επίπεδο.
Η πιθανότητα κλιμάκωσης παραμένει ανοιχτή, και ο Trump μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταπηδήσει σε ένα από τα άλλα δύο σενάρια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών