
Η Κίνα χτίζει τη δική της τάξη, μακριά από την αμερικανική αυτοκρατορία
«Σταδιακά ήρθε το DeepSeek και ο εμπορικός πόλεμος του Trump, και μας βοήθησαν να δούμε ότι, παρά τους εμπορικούς περιορισμούς, τις διάφορες συμφωνίες, αλλά και τα εμπόδια, οι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες έφτασαν τελικά να είναι "αρκετά καλές"», πρόσθεσε ο Peters.
«Και για πολλούς στον κόσμο, το "αρκετά καλό" είναι επαρκές, εφόσον συνοδεύεται από σωστή τιμή».
«Ανακάλυψαν ότι αν φτιάξεις λιγότερο εξελιγμένα chips αλλά χρησιμοποιήσεις περισσότερα, μπορείς να έχεις αρκετά καλές αποδόσεις», συνέχισε.
«Απλώς χρειάζεσαι περισσότερη ισχύ». Η Κίνα διαθέτει άφθονη ενέργεια, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να έχουν έλλειψη το 2026–27 με βάση τις προβλέψεις για αυξημένες ανάγκες σε κέντρα δεδομένων.
«Αν η Κίνα καταφέρει να εγκαθιδρύσει υλικό της Huawei και λειτουργικό σύστημα της Huawei στα μεγάλα AI data center που τρέχει DeepSeek ή Tencent ή Alibaba σε επίπεδο LLM, και αυτό δουλέψει στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική, τη Ρωσία και αλλού, τότε θα γίνει το ντε φάκτο πρότυπο».
Μακριά από την αμερικανική σκιά
«Δεν θα είναι πλέον όμηροι της αμερικανικής πολιτικής ή καινοτομίας», είπε ο Peters.
«Το ίδιο ισχύει και για αυτόνομα οχήματα και ρομπότ που παρέχουν στη σωστή τιμή για φτωχότερες χώρες».
Η Κίνα δημιουργεί ένα νέο σύνολο προτύπων που κυριαρχούν. «Πιθανόν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ανοίξουμε και να ανταγωνιστούμε.
Δηλαδή, η εμπειρία από το Belt and Road της Κίνας είναι ότι όταν μια φτωχή χώρα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, οι Κινέζοι επεμβαίνουν βάναυσα για να επιβάλουν τα δικαιώματά τους.

Που στοχεύει ο Trump
«Αλλά ο εμπορικός πόλεμος του Trump μάς πηγαίνει προς άλλη κατεύθυνση, βασισμένος σε μια σχεδόν θρησκευτική πίστη που διαμόρφωσε στη δεκαετία του ’80 — που μπορεί να είχε τότε νόημα, αλλά σήμερα όχι και τόσο», είπε ο Peters.
«Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος πιθανόν να οδηγηθεί σε δύο πρότυπα». Της Αμερικής και της Κίνας.
«Και αυτό σημαίνει ότι μια αγορά που πέρυσι ήταν μη επενδύσιμη, μπορεί σύντομα να γίνει ξανά επενδύσιμη.
Οι πιθανότητες γι’ αυτό αυξάνονται ραγδαία. Και εν μέρει οφείλεται στο ότι πολλές χώρες θέλουν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μιας υπερβολικά συναλλακτικής Αμερικής».
«Θα νομίζαμε πως ο Xi θα στραγγάλιζε την καινοτόμο οικονομία», είπε.
«Αντίθετα, οι ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις αντικαταστάθηκαν από το κράτος, το οποίο χρηματοδοτεί εκατοντάδες εταιρείες σε έναν κλάδο και τις αφήνει να ανταγωνιστούν.
Λίγες επιβιώνουν. Οι υπόλοιπες πεθαίνουν. Το έχουν κάνει σε ρομποτική, ηλεκτρικά οχήματα, smartphones κ.λπ.».
«Και ίσως το DeepSeek να μπήκε στο μυαλό του Xi Jinping.
Για να καινοτομήσεις, χρειάζεσαι πολλούς έξυπνους ανθρώπους που να πετάνε ιδέες στον τοίχο, μπας και κολλήσει κάτι.
Το DeepSeek του έδειξε πως η καινοτομία μπορεί να έρθει ακόμα κι από κάποιο άγνωστο hedge fund. Ποτέ δεν ξέρεις».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών