
Ο πόλεμος στο Κασμίρ προκαλεί… σεισμικές δονήσεις από τα Στενά της Ταϊβάν μέχρι… το Αιγαίο και τη Μεσόγειο
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στη στρατιωτική – και ιδιαίτερα στην αεροπορική – βιομηχανία μετά τους ισχυρισμούς των Πακιστανών ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εχθροπραξιών στο Κασμίρ, κατάφεραν να καταρρίψουν μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας, ανάμεσα τους και τα γαλλικά Rafale.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για κατάρριψη του «γαλλικού υπερόπλου» σε συνθήκες πολέμου.
Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι κατάφερε να συντρίψει τα Rafale χρησιμοποιώντας τα μέχρι πρότινος μη δοκιμασμένα σε μάχη κινεζικά μαχητικά J-10C.
Αν και οι ισχυρισμοί των Πακιστανών δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα, έχουν προκαλέσει τρόμο και έντονες συζητήσεις τόσο στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα της Ασίας όσο και σε άλλα «καυτά σημεία» του πλανήτη…
Από την Ταϊβάν που ζει υπό τη σκιά μιας ενδεχόμενης κινεζικής εισβολής, μέχρι και άλλους στρατηγικούς προμηθευτές των Rafale, όπως η Ελλάδα, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα γαλλικά μαχητικά που θεωρούνται «πολλαπλασιαστές ισχύος» στο Αιγαίο.
Άλλωστε η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει διαχρονικά προκλήσεις από τους γείτονες Τούρκους, είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί και να μελετά προσεκτικά τέτοιες εξελίξεις καθώς η αξιολόγηση σχεδίων και σεναρίων εμπλοκής είναι σε άμεση συνάρτηση με την αξιοπιστία και την ισχύ των όπλων που διαθέτει, πόσο μάλλον του ισχυρότερου όπλου της, που αυτή τη στιγμή είναι η Πολεμική Αεροπορία
Μαρτυρίες για καταρρίψεις
Από την 7η Μαΐου, όταν η Ινδία ξεκίνησε την «Επιχείρηση Sindoor» και επιτέθηκε σε στρατόπεδα τρομοκρατών στο Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πολλά ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των Rafale, χρησιμοποιώντας κινεζικής κατασκευής μαχητικά J-10C.
Συγκεκριμένα, το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι είχε καταρρίψει πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Κασμίρ και άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του υπερσύγχρονου μαχητικού Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας είχε δηλώσει στο CNN ότι το Πακιστάν κατέρριψε τουλάχιστον ένα ινδικό μαχητικό Rafale.
Στη συνέχεια, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι ένα πακιστανικό μαχητικό αεροσκάφος κινεζικής προέλευσης είχε καταρρίψει τουλάχιστον δύο ινδικά πολεμικά αεροσκάφη.
Πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς.
Ακόμη και ανώτερος αξιωματούχος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 11 Μαΐου, δήλωσε ότι οι απώλειες είναι μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τεχνολογικό πλεονέκτημα Κίνας
Αυτό προφανώς ωφελεί την Κίνα, με Κινέζους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να ισχυρίζονται ότι οι προηγμένες πλατφόρμες τους με υπερσύγχρονα όπλα, όπως τα J-10 και τα βλήματα PL-15, έχουν τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των ινδικών Rafale.
Πολλές χώρες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις συγκρούσεις στη Νότια Ασία, κυρίως για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού κινεζικής προέλευσης που έχει αναπτυχθεί από το Πακιστάν.
Αυτό περιλαμβάνει χώρες που θεωρούν την Κίνα άμεση απειλή, με την Ταϊβάν πιθανώς να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
Η Ταϊβάν… σείστηκε
Κινέζοι στρατιωτικοί bloggers ισχυρίστηκαν ότι ο απόστρατος αρχηγός του Ναυτικού της Ταϊβάν, Lu Lishi, παρουσίασε σε πολιτική εκπομπή εικόνες από συντρίμμια αεροσκάφους που φέρεται να βρέθηκαν στην Πουντζάμπ της.
Επισημαίνεται ότι ο απόστρατος αξιωματούχος χρησιμοποίησε εικόνες και δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για να εκτιμήσει αν ήταν πράγματι ένα γαλλικής προέλευσης Rafale.
Επιπλέον, έναν αναφορά στον συνταξιούχο αντιστράτηγο Shuai Huamin της Ταϊβανικής Στρατιωτικής Αεροπορίας, ο οποίος δήλωσε ότι τα μαχητικά της Iνδικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως τα MiG-29, Su-30 και Rafale, ήταν πιο προηγμένα από το Mirage 2000 που λειτουργεί η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν.
«Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν πρέπει να είναι σε εγρήγορση επειδή το Rafale είναι το επόμενο μοντέλο του τρέχοντος Mirage 2000», φέρεται να είπε σε πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού Zhongtian News.
Τι θα κάνουν… αν ξεσπάσει πόλεμος στα Στενά
Σε άλλο άρθρο, Κινέζοι στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ταϊβάν πρέπει να ανησυχεί για το πόσο καλά τα κινεζικά μαχητικά απέδωσαν απέναντι στον δυτικό εξοπλισμό.
«Σε πόσο πραγματικά μειονεκτική θέση θα είναι ο στρατός της Ταϊβάν όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό», αναφερόταν στο άρθρο, κοροϊδεύοντας τους Ταϊβανέζους που φέρεται να απέδωσαν την απώλεια των ινδικών μαχητικών σε παράγοντες όπως φιλικά πυρά ή την κακή εκπαίδευση των Ινδών.
Άλλοι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου και bloggers ανέφερε επίσης ότι κάποιοι ειδικοί στην Ταϊβάν ανησυχούν για το πώς το «γερασμένο» Mirage 2000-5 που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν, θα αντιμετωπίσει τα προηγμένα κινεζικά J-10C σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση στο Στενό της Ταϊβάν.
Ένας άλλος στρατιωτικός blogger ανέφερε ότι οι απώλειες που υπέστη η Ινδία μπορεί να αναγκάσουν τελικά τον ταϊβανέζικο λαό να παραδεχτεί τη δύναμη του κινεζικού εξοπλισμού.
Δεν θα μπορούν ούτε να πετάξουν
«Τα σκληροπυρηνικά στοιχεία υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν λένε ότι τα όπλα του κινεζικού στρατού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε πραγματική μάχη για να ενθαρρύνουν τον εαυτό τους.
Νιώθουν ότι το γαλλικό Mirage-2000 που λειτουργεί η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν θα μπορέσει να πολεμήσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό για αρκετούς γύρους.
Αυτό έκανε το νησί να καταλάβει τελικά ότι τα όπλα των ΗΠΑ και της Δύσης δεν ήταν τόσο θεϊκά.
Αν υπήρχε μια μάχη στα Στενά, τα ταϊβανέζικα μαχητικά δεν θα μπορούσαν να πετάξουν» επισημαίνουν οι Κινέζοι bloggers.
Επαναξιολόγηση… επιβίωσης
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Ταϊβάν δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Πακιστάν.
Ωστόσο, αν τα J-10C, εξοπλισμένα με βλήματα μεγάλου βεληνεκούς PL-15E όντως κατέρριψαν Rafale και άλλα ινδικά μαχητικά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ταϊβάν, η οποία θα αναγκαστεί να αξιολογήσει το κατά πόσο τα μαχητικά της μπορούν να επιβιώσουν απέναντι σε κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, ειδικά το J-20.
Η Κίνα προβλέπεται να εισβάλει στην Ταϊβάν το 2027 το νωρίτερο.
Οι Κινέζοι χρήστες διερωτούνται, εάν ένα J-10C μπορεί να καταρρίψει ένα Rafale, το οποίο είναι σημαντικά πιο προηγμένο από το Mirage 2000, πώς θα αντιμετωπίσουν τα ταϊβανέζικα μαχητικά το J-10C εξοπλισμένο με βλήμα μεγάλου βεληνεκούς όπως το PL-15, το οποίο μπορεί να εμπλέξει ένα ταϊβανέζικο αεροσκάφος από απόσταση 200 χιλιομέτρων;
Πώς θα αντισταθούν τα ταϊβανέζικα μαχητικά στο J-20 Mighty Dragon;
Γερασμένα αεροσκάφη
Από την πλευρά της, η Ταϊβάν έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη δυνατότητα του στόλου Mirage 2000-5 απέναντι στην αεροπορία της Κίνας, κυρίως λόγω της ηλικίας του αεροσκάφους, των υψηλών λειτουργικών εξόδων και των προηγμένων κινεζικών μαχητικών.
Απέκτησε 60 Mirage 2000-5 το 1992 για να αντιμετωπίσει τα κινεζικά Su-27.
Ωστόσο, με την Κινεζική Πολεμική Αεροπορία (PLAAF) να διαθέτει τώρα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη όπως τα J-16, J-10C και το ισχυρό J-20 πέμπτης γενιάς, τα Mirage 2000 στην Ταϊβάν ενδέχεται να έχουν περιορισμένη χρησιμότητα.
Το 2023, ο Υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Chiu Kuo-cheng, σημείωσε ότι ενώ τα Mirage εξακολουθούν να αποδίδουν καλά, «με το χρόνο», η ηλικία τους θα δημιουργήσει προβλήματα.
Επιπλέον, το αεροσκάφος δεν παράγεται πλέον, γεγονός που καθιστά τις αναβαθμίσεις υπερβολικά ακριβές.
Οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν παραδέχονται ότι τα Mirage 2000-5 δεν διαθέτουν ικανότητες επιθέσεων εδάφους και ενσωμάτωσης με το δίκτυο C4ISR της Ταϊβάν, περιορίζοντας τον ρόλο τους σε σύγχρονες πολυδιάστατες επιχειρήσεις.
Πρώην αξιωματούχοι, όπως ο απόστρατος αναπληρωτής διοικητής Zhang Yanting, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των Mirage 2000-5.
Το μαχητικό είναι περίπου 25 ετών, έχει υψηλό κόστος συντήρησης ($28,500 ανά ώρα πτήσης) και περιορισμένες δυνατότητες έναντι των προηγμένων κινεζικών μαχητικών όπως το J-20.
Στροφή στα F-16
Το 2024, η Ταϊβάν επένδυσε 340 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε κινητήρες και ανταλλακτικά βλημάτων για να διατηρήσει την ετοιμότητα του στόλου, υποδεικνύοντας τη δέσμευσή της για τη διατήρηση της λειτουργικότητας του στόλου βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, ενώ τα Mirage παραμένουν κρίσιμα για γρήγορη αναχαίτιση λόγω του ρυθμού ανόδου τους και αναπτύσσονται συχνά κατά παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της από την Κίνα, οι φήμες για απόσυρση συνεχίζονται, ενώ μερικοί προτείνουν αντικατάσταση από F-16Vs ή εγχώρια αεροσκάφη.
Αντιλαμβανόμενη τις αδυναμίες του Mirage 2000, η Ταϊβάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία απόκτησης 66 F-16 Vipers, της πιο προηγμένης παραλλαγής του μάχιμου αεροσκάφους από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ενώ το F-16V μπορεί να ανταγωνιστεί το J-10C, είναι απίθανο να ξεπεράσει το πέμπτης γενιάς J-20.
Επιπλέον, το Mirage 2000 έχει περιορισμένη ενσωμάτωση με το F-16V λόγω διαφορών στις ηλεκτρονικές συσκευές, τα συστήματα σύνδεσης δεδομένων και την αρχιτεκτονική διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης της Ταϊβάν, πράγμα που δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες.
Για την ώρα, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι πρόσφατες αναφορές για την πιθανή κατάρριψη ινδικών αεροσκαφών από τα J-10 του Πακιστάν αποτελούν ένα καμπανάκι για την Ταϊβάν και τη Δύση!
Και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης δεδομένου ότι η αεροπορική ισχύ της βασίζεται ως επί το πλείστον στα 33 F-16 Viper (συνολικά διαθέτει 154 F-16) και σε 24 Rafale.
Υπενθυμίζεται πως στόχος της Ελλάδας – στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 – είναι ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας να αποτελείται από 200 μαχητικά 4,5ης και 5ης γενιάς: F-35, F-16 Viper και Rafale.
www.bankingnews.gr
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για κατάρριψη του «γαλλικού υπερόπλου» σε συνθήκες πολέμου.
Το Πακιστάν υποστηρίζει ότι κατάφερε να συντρίψει τα Rafale χρησιμοποιώντας τα μέχρι πρότινος μη δοκιμασμένα σε μάχη κινεζικά μαχητικά J-10C.
Αν και οι ισχυρισμοί των Πακιστανών δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα, έχουν προκαλέσει τρόμο και έντονες συζητήσεις τόσο στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα της Ασίας όσο και σε άλλα «καυτά σημεία» του πλανήτη…
Από την Ταϊβάν που ζει υπό τη σκιά μιας ενδεχόμενης κινεζικής εισβολής, μέχρι και άλλους στρατηγικούς προμηθευτές των Rafale, όπως η Ελλάδα, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα γαλλικά μαχητικά που θεωρούνται «πολλαπλασιαστές ισχύος» στο Αιγαίο.
Άλλωστε η Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει διαχρονικά προκλήσεις από τους γείτονες Τούρκους, είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί και να μελετά προσεκτικά τέτοιες εξελίξεις καθώς η αξιολόγηση σχεδίων και σεναρίων εμπλοκής είναι σε άμεση συνάρτηση με την αξιοπιστία και την ισχύ των όπλων που διαθέτει, πόσο μάλλον του ισχυρότερου όπλου της, που αυτή τη στιγμή είναι η Πολεμική Αεροπορία
Μαρτυρίες για καταρρίψεις
Από την 7η Μαΐου, όταν η Ινδία ξεκίνησε την «Επιχείρηση Sindoor» και επιτέθηκε σε στρατόπεδα τρομοκρατών στο Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πολλά ινδικά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των Rafale, χρησιμοποιώντας κινεζικής κατασκευής μαχητικά J-10C.
Συγκεκριμένα, το Πακιστάν ισχυρίστηκε ότι είχε καταρρίψει πέντε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Κασμίρ και άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του υπερσύγχρονου μαχητικού Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας είχε δηλώσει στο CNN ότι το Πακιστάν κατέρριψε τουλάχιστον ένα ινδικό μαχητικό Rafale.
Στη συνέχεια, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι ένα πακιστανικό μαχητικό αεροσκάφος κινεζικής προέλευσης είχε καταρρίψει τουλάχιστον δύο ινδικά πολεμικά αεροσκάφη.
Πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης φαίνεται να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς.
Ακόμη και ανώτερος αξιωματούχος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις 11 Μαΐου, δήλωσε ότι οι απώλειες είναι μέρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τεχνολογικό πλεονέκτημα Κίνας
Αυτό προφανώς ωφελεί την Κίνα, με Κινέζους στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να ισχυρίζονται ότι οι προηγμένες πλατφόρμες τους με υπερσύγχρονα όπλα, όπως τα J-10 και τα βλήματα PL-15, έχουν τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των ινδικών Rafale.
Πολλές χώρες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις συγκρούσεις στη Νότια Ασία, κυρίως για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του εξοπλισμού κινεζικής προέλευσης που έχει αναπτυχθεί από το Πακιστάν.
Αυτό περιλαμβάνει χώρες που θεωρούν την Κίνα άμεση απειλή, με την Ταϊβάν πιθανώς να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
Η Ταϊβάν… σείστηκε
Κινέζοι στρατιωτικοί bloggers ισχυρίστηκαν ότι ο απόστρατος αρχηγός του Ναυτικού της Ταϊβάν, Lu Lishi, παρουσίασε σε πολιτική εκπομπή εικόνες από συντρίμμια αεροσκάφους που φέρεται να βρέθηκαν στην Πουντζάμπ της.
Επισημαίνεται ότι ο απόστρατος αξιωματούχος χρησιμοποίησε εικόνες και δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για να εκτιμήσει αν ήταν πράγματι ένα γαλλικής προέλευσης Rafale.
Επιπλέον, έναν αναφορά στον συνταξιούχο αντιστράτηγο Shuai Huamin της Ταϊβανικής Στρατιωτικής Αεροπορίας, ο οποίος δήλωσε ότι τα μαχητικά της Iνδικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως τα MiG-29, Su-30 και Rafale, ήταν πιο προηγμένα από το Mirage 2000 που λειτουργεί η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν.
«Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν πρέπει να είναι σε εγρήγορση επειδή το Rafale είναι το επόμενο μοντέλο του τρέχοντος Mirage 2000», φέρεται να είπε σε πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού Zhongtian News.
Τι θα κάνουν… αν ξεσπάσει πόλεμος στα Στενά
Σε άλλο άρθρο, Κινέζοι στρατιωτικοί bloggers ανέφεραν ότι η στρατιωτική ηγεσία της Ταϊβάν πρέπει να ανησυχεί για το πόσο καλά τα κινεζικά μαχητικά απέδωσαν απέναντι στον δυτικό εξοπλισμό.
«Σε πόσο πραγματικά μειονεκτική θέση θα είναι ο στρατός της Ταϊβάν όταν βρεθεί αντιμέτωπος με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό», αναφερόταν στο άρθρο, κοροϊδεύοντας τους Ταϊβανέζους που φέρεται να απέδωσαν την απώλεια των ινδικών μαχητικών σε παράγοντες όπως φιλικά πυρά ή την κακή εκπαίδευση των Ινδών.
Άλλοι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου και bloggers ανέφερε επίσης ότι κάποιοι ειδικοί στην Ταϊβάν ανησυχούν για το πώς το «γερασμένο» Mirage 2000-5 που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν, θα αντιμετωπίσει τα προηγμένα κινεζικά J-10C σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση στο Στενό της Ταϊβάν.
Ένας άλλος στρατιωτικός blogger ανέφερε ότι οι απώλειες που υπέστη η Ινδία μπορεί να αναγκάσουν τελικά τον ταϊβανέζικο λαό να παραδεχτεί τη δύναμη του κινεζικού εξοπλισμού.
Δεν θα μπορούν ούτε να πετάξουν
«Τα σκληροπυρηνικά στοιχεία υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν λένε ότι τα όπλα του κινεζικού στρατού δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε πραγματική μάχη για να ενθαρρύνουν τον εαυτό τους.
Νιώθουν ότι το γαλλικό Mirage-2000 που λειτουργεί η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν θα μπορέσει να πολεμήσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό για αρκετούς γύρους.
Αυτό έκανε το νησί να καταλάβει τελικά ότι τα όπλα των ΗΠΑ και της Δύσης δεν ήταν τόσο θεϊκά.
Αν υπήρχε μια μάχη στα Στενά, τα ταϊβανέζικα μαχητικά δεν θα μπορούσαν να πετάξουν» επισημαίνουν οι Κινέζοι bloggers.
Επαναξιολόγηση… επιβίωσης
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Ταϊβάν δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Πακιστάν.
Ωστόσο, αν τα J-10C, εξοπλισμένα με βλήματα μεγάλου βεληνεκούς PL-15E όντως κατέρριψαν Rafale και άλλα ινδικά μαχητικά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ταϊβάν, η οποία θα αναγκαστεί να αξιολογήσει το κατά πόσο τα μαχητικά της μπορούν να επιβιώσουν απέναντι σε κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, ειδικά το J-20.
Η Κίνα προβλέπεται να εισβάλει στην Ταϊβάν το 2027 το νωρίτερο.
Οι Κινέζοι χρήστες διερωτούνται, εάν ένα J-10C μπορεί να καταρρίψει ένα Rafale, το οποίο είναι σημαντικά πιο προηγμένο από το Mirage 2000, πώς θα αντιμετωπίσουν τα ταϊβανέζικα μαχητικά το J-10C εξοπλισμένο με βλήμα μεγάλου βεληνεκούς όπως το PL-15, το οποίο μπορεί να εμπλέξει ένα ταϊβανέζικο αεροσκάφος από απόσταση 200 χιλιομέτρων;
Πώς θα αντισταθούν τα ταϊβανέζικα μαχητικά στο J-20 Mighty Dragon;
Γερασμένα αεροσκάφη
Από την πλευρά της, η Ταϊβάν έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη δυνατότητα του στόλου Mirage 2000-5 απέναντι στην αεροπορία της Κίνας, κυρίως λόγω της ηλικίας του αεροσκάφους, των υψηλών λειτουργικών εξόδων και των προηγμένων κινεζικών μαχητικών.
Απέκτησε 60 Mirage 2000-5 το 1992 για να αντιμετωπίσει τα κινεζικά Su-27.
Ωστόσο, με την Κινεζική Πολεμική Αεροπορία (PLAAF) να διαθέτει τώρα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη όπως τα J-16, J-10C και το ισχυρό J-20 πέμπτης γενιάς, τα Mirage 2000 στην Ταϊβάν ενδέχεται να έχουν περιορισμένη χρησιμότητα.
Το 2023, ο Υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν, Chiu Kuo-cheng, σημείωσε ότι ενώ τα Mirage εξακολουθούν να αποδίδουν καλά, «με το χρόνο», η ηλικία τους θα δημιουργήσει προβλήματα.
Επιπλέον, το αεροσκάφος δεν παράγεται πλέον, γεγονός που καθιστά τις αναβαθμίσεις υπερβολικά ακριβές.
Οι αξιωματούχοι της Ταϊβάν παραδέχονται ότι τα Mirage 2000-5 δεν διαθέτουν ικανότητες επιθέσεων εδάφους και ενσωμάτωσης με το δίκτυο C4ISR της Ταϊβάν, περιορίζοντας τον ρόλο τους σε σύγχρονες πολυδιάστατες επιχειρήσεις.
Πρώην αξιωματούχοι, όπως ο απόστρατος αναπληρωτής διοικητής Zhang Yanting, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των Mirage 2000-5.
Το μαχητικό είναι περίπου 25 ετών, έχει υψηλό κόστος συντήρησης ($28,500 ανά ώρα πτήσης) και περιορισμένες δυνατότητες έναντι των προηγμένων κινεζικών μαχητικών όπως το J-20.
Στροφή στα F-16
Το 2024, η Ταϊβάν επένδυσε 340 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε κινητήρες και ανταλλακτικά βλημάτων για να διατηρήσει την ετοιμότητα του στόλου, υποδεικνύοντας τη δέσμευσή της για τη διατήρηση της λειτουργικότητας του στόλου βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο, ενώ τα Mirage παραμένουν κρίσιμα για γρήγορη αναχαίτιση λόγω του ρυθμού ανόδου τους και αναπτύσσονται συχνά κατά παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της από την Κίνα, οι φήμες για απόσυρση συνεχίζονται, ενώ μερικοί προτείνουν αντικατάσταση από F-16Vs ή εγχώρια αεροσκάφη.
Αντιλαμβανόμενη τις αδυναμίες του Mirage 2000, η Ταϊβάν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία απόκτησης 66 F-16 Vipers, της πιο προηγμένης παραλλαγής του μάχιμου αεροσκάφους από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ενώ το F-16V μπορεί να ανταγωνιστεί το J-10C, είναι απίθανο να ξεπεράσει το πέμπτης γενιάς J-20.
Επιπλέον, το Mirage 2000 έχει περιορισμένη ενσωμάτωση με το F-16V λόγω διαφορών στις ηλεκτρονικές συσκευές, τα συστήματα σύνδεσης δεδομένων και την αρχιτεκτονική διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, υπολογιστών, πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης της Ταϊβάν, πράγμα που δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες.
Για την ώρα, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι πρόσφατες αναφορές για την πιθανή κατάρριψη ινδικών αεροσκαφών από τα J-10 του Πακιστάν αποτελούν ένα καμπανάκι για την Ταϊβάν και τη Δύση!
Και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης δεδομένου ότι η αεροπορική ισχύ της βασίζεται ως επί το πλείστον στα 33 F-16 Viper (συνολικά διαθέτει 154 F-16) και σε 24 Rafale.
Υπενθυμίζεται πως στόχος της Ελλάδας – στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 – είναι ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας να αποτελείται από 200 μαχητικά 4,5ης και 5ης γενιάς: F-35, F-16 Viper και Rafale.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών