Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος Ινδίας – Πακιστάν: Ποιος νίκησε τελικά; Πυρηνικές απειλές, S-400 και η αποκάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα

Πόλεμος Ινδίας – Πακιστάν: Ποιος νίκησε τελικά; Πυρηνικές απειλές, S-400 και η αποκάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ήταν το Πακιστάν –και όχι η Ινδία– που ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν διπλωματικά στην τελευταία κρίση
Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το ποια χώρα αναδείχθηκε νικήτρια από τη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: η πιο σημαντική κληρονομιά της αναμέτρησης είναι το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ινδίας.
Μπορεί αυτό να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά για την πακιστανική ηγεσία, η οποία εξακολουθεί να αξιοποιεί το άλυτο ζήτημα του Kasmir για να ενισχύει τη θέση της, ωστόσο είναι πιθανό πλέον να ζυγίζει πιο προσεκτικά το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων.
Επιπλέον, η Συνθήκη για τα Ύδατα του Ινδού παραμένει ανεφάρμοστη, παρά την εύθραυστη εκεχειρία ή την άτυπη συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών – γεγονός που σκιαγραφεί τη νέα πραγματικότητα στη Νότια Ασία.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ήταν το Πακιστάν –και όχι η Ινδία– που ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν διπλωματικά στην τελευταία κρίση.
Αν και η Ινδία αρνήθηκε οποιαδήποτε ξένη διαμεσολάβηση, οι ΗΠΑ φέρονται να μετέφεραν πακιστανικά μηνύματα κατά τη διάρκεια επαφών με Ινδούς αξιωματούχους.
Το CNN ανέφερε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος Βανς τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Mondi όταν έλαβε «ανησυχητικές πληροφορίες», υποδηλώνοντας πως το Πακιστάν ίσως απείλησε με χρήση πυρηνικών όπλων, σε ένδειξη απελπισίας λόγω των πολλαπλών αεροπορικών επιδρομών της Ινδίας σε στόχους εντός πακιστανικού εδάφους.
Αν αυτό ισχύει, τότε αποτυπώνει τη δυσμενή θέση του Πακιστάν, ενισχύοντας την αίσθηση ότι η Ινδία είχε το πάνω χέρι.
Τα ινδικά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν χωρίς σοβαρή παρεμπόδιση, κάτι που θεωρείται ένδειξη στρατιωτικής υπεροχής.
Παρότι πακιστανικά drones και πύραυλοι έπληξαν ινδικούς στόχους, τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που διαθέτει η Ινδία απέσπασαν επαίνους από τα τοπικά ΜΜΕ, λόγω της αποτελεσματικότητάς τους στην αναχαίτιση των επιθέσεων.

Παράγων BrahMos

Παράλληλα, οι υπερηχητικοί πύραυλοι BrahMos – αποτέλεσμα ρωσοϊνδικής συνεργασίας – χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς σε επιθέσεις κατά πακιστανικών βάσεων, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εξοπλισμού.
Αντίθετα, τα πακιστανικά οπλικά συστήματα κινεζικής κατασκευής δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.
Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές της λεγόμενης "Εναλλακτικής Μιντιακής Κοινότητας", ακόμη και φιλορώσοι μη Ρώσοι αναλυτές, επιμένουν πως το Πακιστάν βγήκε νικητής.
Οι απόψεις αυτές όμως φαίνεται να εξυπηρετούν ιδεολογικές ή πολιτικές σκοπιμότητες.
Πολλοί από αυτούς τους σχολιαστές είναι υπέρμαχοι της Παλαιστίνης ή/και της Κίνας, και θεωρούν πως η υποστήριξη προς το Πακιστάν συνάδει με την ιδεολογική τους τοποθέτηση – ιδιαίτερα δεδομένων των στενών σχέσεων της Ινδίας με το Ισραήλ και της αντιπαράθεσής της με την Κίνα.
Όσο έγκυρες κι αν είναι οι αναλύσεις τους σε άλλα θέματα, όπως η Ουκρανία ή η Παλαιστίνη, η στάση τους απέναντι στην κρίση Ινδίας-Πακιστάν απαιτεί επιφυλακτική προσέγγιση.
Το ζήτημα αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των προέδρων Putin και Mondi, όπου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για αδιάλλακτη στάση απέναντι στην τρομοκρατία, σε όλες της τις μορφές.
Μια θέση που δεν φαίνεται να εκφράζουν οι συγκεκριμένοι αναλυτές, οι οποίοι εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης