Τελευταία Νέα
Chania
Διεθνή

Bloomberg: Ο Xi Jinping όρθωσε ανάστημα στον Trump και δικαιώθηκε

Bloomberg: Ο Xi Jinping όρθωσε ανάστημα στον Trump και δικαιώθηκε
«Αυτή είναι ίσως η καλύτερη έκβαση που θα μπορούσε να ελπίζει η Κίνα – οι ΗΠΑ υποχώρησαν», σχολίασε ο  Trey McArver, συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών Trivium China

Η απόφαση του Κινέζου Προέδρου Xi Jinping να μην υποχωρήσει απέναντι στον Donald Trump φαίνεται πως απέδωσε καρπούς.
Ύστερα από δύο ημέρες εντατικών συνομιλιών στην Ελβετία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ανακοίνωσαν μια σημαντική — αν και προσωρινή — αποκλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο, σημειώνει το Bloomberg.
Οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα από το 145% στο 30%, ενώ το Πεκίνο θα περιορίσει τους δικούς του δασμούς στο 10% για τα περισσότερα αγαθά από τις ΗΠΑ.
Η εξέλιξη ήρθε μετά την έντονη αναταραχή στις αγορές, που προκλήθηκε από την επιθετική δασμολογική πολιτική του Trump στις 2 Απριλίου, οδηγώντας σε αντίποινα από την Κίνα και πυροδοτώντας φόβους για αυτοπροκαλούμενη ύφεση στις ΗΠΑ.
Η αναδίπλωση της Ουάσινγκτον συνοδεύτηκε από δημόσιες εκκλήσεις προς το Πεκίνο για διάλογο, καθώς η ζημιά στις αγορές και η αυξανόμενη πίεση από τον πληθωρισμό ανάγκασαν την αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει στάση.

Η καλύτερη έκβαση για την Κίνα

Η δραστική μείωση των δασμών ξεπέρασε τις προσδοκίες στην Κίνα, οδηγώντας σε άνοδο του δολαρίου και των μετοχών, προσφέροντας προσωρινή οικονομική ανάσα στον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι κινεζικές αγορές σημείωσαν επίσης άνοδο, καθώς η συμφωνία, έστω και για μόλις 90 ημέρες, ικανοποίησε σχεδόν όλους τους βασικούς στόχους του Xi.
Η αναστολή του δασμού «ανταποδοτικότητας» ύψους 34% φέρνει πλέον την Κίνα στο ίδιο καθεστώς με συμμάχους των ΗΠΑ όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που υπόκεινται σε δασμούς μόλις 10%.
«Αυτή είναι ίσως η καλύτερη έκβαση που θα μπορούσε να ελπίζει η Κίνα – οι ΗΠΑ υποχώρησαν», σχολίασε ο  Trey McArver, συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών Trivium China. «Θα ενισχύσει την πεποίθηση του Πεκίνου ότι έχει ουσιαστική διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες στο μέλλον», εκτίμησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης