
Ένα σχέδιο σοκ, που παρακάμπτει από ακόμα και τη Δημοκρατία, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας ακόμα μία… τρικλοποδιά στον ίδιο της τον «εαυτό», στο πλαίσιο της εμμονικής της προσπάθειας να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλλει capital controls και δασμούς κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που η Ουγγαρία μπλοκάρει την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερώσει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών ότι μεγάλο μέρος των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των 200 δισ. ευρώ σε παγωμένα ρωσικά κρατικά assets, θα μπορούσε να μεταφερθεί σε διαφορετική νομική βάση, ώστε να παρακαμφθεί το βέτο της Ουγγαρίας, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις και μίλησαν στους Financial Times.
Οι προετοιμασίες αυτές έρχονται τη στιγμή που η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την οικονομική πίεση στη Μόσχα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να πειστεί η Ρωσία να συμφωνήσει σε μια προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός και άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Το veto της Ουγγαρίας
Ωστόσο, η Ουγγαρία, της οποίας ο πρωθυπουργός, Viktor Orbán, έχει επανειλημμένα καθυστερήσει την έγκριση κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει απειλήσει με veto στην επέκταση των οικονομικών περιορισμών, που λήγουν στα τέλη Ιουλίου, εκτός αν συμφωνήσουν και τα 27 κράτη-μέλη για εξάμηνη παράτασή τους. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν και απαγορεύσεις εισαγωγών και πλαφόν τιμών σε τομείς όπως η ενέργεια.
Τα εναλλακτικά σενάρια
Οι εναλλακτικές λύσεις, που εξετάζονται, θα απαιτούσαν μόνο πλειοψηφία των κρατών-μελών για την επέκταση των κυρώσεων. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, τα capital controls, που θα απέτρεπαν τη ροή χρημάτων προς τη Ρωσία, και τα εμπορικά μέτρα όπως οι δασμοί, είναι δύο επιλογές που έχουν αναφερθεί από την Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες.
Παλιότερα σενάρια περιλάμβαναν διμερή εθνικά μέτρα, που θα επέτρεπαν σε χώρες όπως το Βέλγιο -όπου είναι παγωμένα τα περισσότερα από τα 200 δισ. ευρώ της Ρωσίας- να απαγορεύσουν την επαναπατρισμό ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
«Όλοι είμαστε επικεντρωμένοι στο Σχέδιο Α», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. «Αλλά γίνονται συζητήσεις για τη νομική βάση εναλλακτικών επιλογών».
Η Βουδαπέστη δεν εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις στο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας που συζητήθηκε σε συνάντηση και των 27 πρέσβεων τη Δευτέρα (12/5/2025), σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που ήταν ενήμεροι για τις συνομιλίες. Το 17ο πακέτο μέτρων, που στοχεύει εταιρείες στην Κίνα και αλλού που βοηθούν τη Μόσχα να παρακάμπτει τις κυρώσεις, αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη (14/5/2025) και να επιβληθεί επίσημα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η ΕΕ επέβαλε τον Ιανουάριο δασμούς σε ρωσικά και λευκορωσικά λιπάσματα, μια κίνηση που, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι υφιστάμενες κυρώσεις σε άλλες ρωσικές εισαγωγές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εμπορικά μέτρα.
Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει νομικές προτάσεις τον επόμενο μήνα που θα της επιτρέπουν να επιβάλει απαγόρευση σε νέα ρωσικά συμβόλαια φυσικού αερίου και συμβάσεις στην αγορά spot μέσα στο 2025, και πλήρη κατάργηση έως το 2027. Υποστήριξε ότι αυτά τα μέτρα δεν θα είναι κυρώσεις, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στα κράτη-μέλη. Επίσης, δήλωσε ότι θα προτείνει την επιβολή δασμών σε εμπλουτισμένο ουράνιο ως μέρος των προσπαθειών για μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά καύσιμα.
Αντιδράσεις
Ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν ότι μια απαγόρευση στο ρωσικό αέριο χωρίς να αποτελεί κυρώσεις θα οδηγήσει τις εταιρείες σε χρονοβόρες νομικές διαμάχες και έχουν πιέσει την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο θα έχει γερή νομική βάση.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή εξέφρασε την έκπληξή της για την «έλλειψη εμπιστοσύνης» από τα κράτη-μέλη και υποστήριξε ότι εργάζονται σε αυτά «οι καλύτεροι άνθρωποι», σύμφωνα με παριστάμενο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών