Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nέα κύματα αβεβαιότητας στις αγορές εμπορευμάτων - Οι απειλές Trump στις BRICS βυθίζουν τα μέταλλα

Nέα κύματα αβεβαιότητας στις αγορές εμπορευμάτων - Οι απειλές Trump στις BRICS βυθίζουν τα μέταλλα
Παρά την οικονομική αστάθεια και τις εμπορικές εντάσεις, τα βιομηχανικά μέταλλα είχαν παρουσιάσει αξιοσημείωτη αντοχή τους προηγούμενους μήνες
Ο χαλκός και άλλα βασικά βιομηχανικά μέταλλα κατέγραψαν περαιτέρω απώλειες τη Δευτέρα, καθώς η νέα απειλή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για την επιβολή δασμών πυροδότησε νέα κύματα αβεβαιότητας στις αγορές εμπορευμάτων.
Ο Trump ανακοίνωσε μέσω του Truth Social ότι σκοπεύει να επιβάλει επιπλέον δασμό 10% σε οποιαδήποτε χώρα θεωρηθεί ευθυγραμμισμένη με την ομάδα των BRICS — δηλαδή τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.
Όπως διευκρίνισε, δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις και το τέλος αυτό θα προστεθεί σε όσους δασμούς ισχύουν ήδη.
Η τιμή του χαλκού υποχώρησε κατά 0,5%, στα 9.817 δολάρια ανά τόνο, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική ημέρα πτώσης από τότε που ξεπέρασε το όριο των 10.000 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα — υψηλό τριών μηνών.
Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το αλουμίνιο, με απώλειες 0,5%, καθώς το σύνολο των βασικών μετάλλων στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) βρέθηκε σε πτωτική τροχιά.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ

Οι νέες αυτές απειλές έρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για την εμπορική στρατηγική του Trump, καθώς επιχειρεί την αναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με μια σειρά από χώρες. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Scott Bessent στο CNN, τη Δευτέρα θα σταλούν επιστολές σε έως και 15 εμπορικούς εταίρους, με την επισήμανση ότι οι αναθεωρημένοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Αν και η αρχική προθεσμία είχε τεθεί για τις 9 Ιουλίου, ο Bessent άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για ορισμένες χώρες.
Παρά την οικονομική αστάθεια και τις εμπορικές εντάσεις, τα βιομηχανικά μέταλλα είχαν παρουσιάσει αξιοσημείωτη αντοχή τους προηγούμενους μήνες, σημειώνει το Bloomberg.
Η τιμή του χαλκού είχε υποστηριχθεί από την αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, τη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και την αποδυνάμωση του δολαρίου — παράγοντες που ενισχύουν γενικά τα εμπορεύματα που τιμολογούνται σε αμερικανικό νόμισμα.
Στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σιδηρομετάλλευμα παρουσίασε οριακή μεταβολή, διαμορφούμενο στα 95,85 δολάρια ανά τόνο στη Σιγκαπούρη, αφού κινήθηκε ενδοσυνεδριακά μεταξύ μικρών κερδών και απωλειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης