Για απαράδεκτη ξένη παρέμβαση στη σχέση μεταξύ Γροιλανδίας, κάνει λόγο η Δανία, μετά το ρεπορτάζ του κύριου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας, DR, το οποίο, επικαλούμενο ανώνυμους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς αξιωματούχους καθώς και απροσδιόριστες πηγές στη Γροιλανδία και στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί με δεσμούς με τον Λευκό Οίκο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump διεξήγαγαν μυστικές επιχειρήσεις επιρροής στη Γροιλανδία.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Lars Løkke Rasmussen, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι η Δανία γνωρίζει πως ξένοι παράγοντες εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία και τη θέση της στο εσωτερικό του Βασιλείου της Δανίας.
«Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη αν δούμε εξωτερικές προσπάθειες να επηρεαστεί το μέλλον του Βασιλείου στο προσεχές διάστημα», είπε, προσθέτοντας ότι η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Δανίας είναι απαράδεκτη. «Υπό αυτό το πρίσμα, ζήτησα από το υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ για συνάντηση στο υπουργείο».
Το DR σημείωσε στο ρεπορτάζ της ότι δεν είχε καταφέρει να εξακριβώσει αν οι άνδρες που φέρονται να διεξήγαγαν τις επιχειρήσεις ενεργούσαν αυτόνομα ή κατόπιν εντολών, ούτε επιβεβαίωσε τα ονόματά τους.
Ο Rasmussen πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ Δανίας και Γροιλανδίας «είναι στενή και βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη».
Η στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας
Η Γροιλανδία, μια ημιαυτόνομη περιοχή, ελέγχει τις εσωτερικές της υποθέσεις, ενώ η Δανία έχει την ευθύνη για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Η τοποθεσία του νησιού στην Αρκτική το καθιστά στρατηγικά σημαντικό για την ασφάλεια του Βόρειου Πόλου.
Ο Trump είχε προτείνει παλαιότερα την αγορά της Γροιλανδίας, πρόταση που απέρριψε η Δανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει ότι ο αμερικανικός έλεγχος του νησιού, πλούσιου σε φυσικούς πόρους, θα ενίσχυε τόσο την εθνική όσο και τη διεθνή ασφάλεια, επικαλούμενος ανησυχίες για την αυξανόμενη κινεζική και ρωσική ναυτική δραστηριότητα στην Αρκτική.
Τον Μάρτιο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, JD Vance, επισκέφθηκε μια βάση της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ στη Γροιλανδία, κατηγορώντας τη Δανία ότι «δεν έχει κάνει καλή δουλειά για τον λαό της Γροιλανδίας». Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις αξιωματούχων τόσο στην Κοπεγχάγη όσο και στη Nuuk, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας.
Η Γροιλανδία φιλοξενεί επίσης μια σημαντική αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση, εξοπλισμένη με συστήματα επιτήρησης του διαστήματος και προειδοποίησης πυραυλικών επιθέσεων. Κατά την πρώτη θητεία του Trump, η κυβέρνησή του είχε επιδιώξει να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντιμετωπιστεί η κινεζική και ρωσική επιρροή στην Αρκτική.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποιούν για εκστρατείες επιρροής
Η Δανική Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών (PET) δήλωσε ότι πιστεύει πως η Γροιλανδία είναι αυτή τη στιγμή στόχος διαφόρων εκστρατειών επιρροής, με σκοπό τη δημιουργία διχασμών στη σχέση Δανίας–Γροιλανδίας.
Η υπηρεσία εκτίμησε ότι τέτοιες προσπάθειες θα μπορούσαν να γίνουν με την εκμετάλλευση είτε υπαρκτών είτε κατασκευασμένων διαφωνιών, «για παράδειγμα σε σχέση με γνωστές επιμέρους υποθέσεις, ή με την προώθηση ή ενίσχυση ορισμένων απόψεων στη Γροιλανδία σχετικά με το Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες χώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Γροιλανδία».
Η PET πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει συνεχώς τις προσπάθειες και την παρουσία της στη Γροιλανδία σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, και ότι αυτά τα μέτρα θα συνεχιστούν.
Στενότεροι στρατιωτικοί δεσμοί ΗΠΑ – Δανίας
Τον Ιούνιο, η Δανία ενέκρινε νομοθεσία που επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις σε δανικό έδαφος, επεκτείνοντας μια αμυντική συμφωνία του 2023 που έδινε στις αμερικανικές δυνάμεις ευρεία πρόσβαση σε δανικές αεροπορικές βάσεις.
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen, υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας ότι ήταν ουσιαστικό να ενισχυθούν οι δεσμοί με την Ουάσιγκτον, αντί να διακινδυνεύσει να απομακρυνθεί η χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Γροιλανδία και η Δανία ανακοίνωσαν επίσης τον Απρίλιο ότι θα προχωρήσουν στην ενίσχυση της συμμαχίας τους, εν μέσω επανειλημμένων δηλώσεων των ΗΠΑ για το μέλλον της Γροιλανδίας. Η επίδειξη ενότητας ήρθε μετά από συνομιλίες στην Κοπεγχάγη μεταξύ του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας Jens-Frederik Nielsen και της Frederiksen.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών