Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ξεσηκωμός» στη Γαλλία - Σε κλοιό διαδηλώσεων ο Macron - Συλλήψεις 200 ατόμων - Στους δρόμους 80.000 αστυνομικοί

«Ξεσηκωμός» στη Γαλλία - Σε κλοιό διαδηλώσεων ο Macron - Συλλήψεις 200 ατόμων - Στους δρόμους 80.000 αστυνομικοί
Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε στο διαδίκτυο και συγκέντρωσε ορμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκάλεσε εκτεταμένες εστίες αναταραχής

Στους δρόμους έχουν κατέβει οι Γάλλοι, μία ημέρα αφού ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron διόρισε τον Sebastien Lecornu ως πρωθυπουργό, μετά την παραίτηση του Francois Bayrou, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του.
Το αναδυόμενο κίνημα «Μπλοκάρουμε τα πάντα» έχει αναλάβει… δράση, με τις συγκεντρώσεις να ξεκινούν -από τις πρώτες πρωινές ώρες- σε διάφορες πόλεις, όπως στην Καέν της βόρειας Γαλλίας, όπου διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αντικείμενα πάνω σε γέφυρα, εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Την ίδια στιγμή, στην πόλη Μπορντό, κουκουλοφόροι μπλόκαραν μέρος του δικτύου τραμ, στήνοντας οδοφράγματα με παλέτες και κάδους σκουπιδιών, αλλά απομακρύνθηκαν γρήγορα και χωρίς επεισόδια από την αστυνομία. Επίσης, στη Νάντη, διαδηλωτές προσπάθησαν να μπλοκάρουν κυκλικούς κόμβους κοντά στον περιφερειακό δρόμο. Οι δυνάμεις της τάξης χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
Gallia1.JPG

Στις 200 οι συλλήψεις

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Bruno Retailleau, ανακοίνωσε σχεδόν 200 συλλήψεις τις πρώτες ώρες της προγραμματισμένης ημέρας πανεθνικών διαδηλώσεων.
Gallia2.JPG
Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε στο διαδίκτυο και συγκέντρωσε ορμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκάλεσε εκτεταμένες εστίες αναταραχής, αψηφώντας την ανάπτυξη 80.000 αστυνομικών που διέλυσαν τα οδοφράγματα και προέβησαν γρήγορα σε συλλήψεις.
Gallia3.JPG
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, ένα λεωφορείο πυρπολήθηκε στη δυτική πόλη Ρεν και ότι η ζημιά σε μια γραμμή ηλεκτροδότησης μπλόκαρε τα τρένα σε μια γραμμή στα νοτιοδυτικά. Ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να δημιουργήσουν «κλίμα εξέγερσης».
Εν τω μεταξύ, εκτεταμένες απεργίες και κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και για την επόμενη εβδομάδα.

Το κίνημα «Μπλοκάρουμε τα πάντα»

Το κίνημα άρχισε να κερδίζει έδαφος από τον Ιούλιο, μετά την αποκάλυψη από τον Bayrou των σχεδίων για περικοπή του γαλλικού προϋπολογισμού του 2026 κατά 43,8 δισ. ευρώ.
Εκτός από τη μεγάλη ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας, η γαλλική κυβέρνηση ερευνά επίσης εάν «ξένοι ταραξίες» προσπάθησαν να ενισχύσουν το κίνημα, αν και Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι τέτοιοι είδους ξένη επίδραση ήταν περιορισμένη.
Ηδη γίνονται συγκρίσεις μεταξύ του νέου κινήματος και του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων. Ωστόσο, ανάλυση του Ιδρύματος Ζαν Ζορέ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι «εντελώς διαφορετικά». Οι σημερινές διαδηλώσεις καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από την Αριστερά. Ωστόσο η εκστρατεία υποστηρίζεται από το 46% των Γάλλων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης