Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή - Η Κίνα κατακτά την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και εκτοπίζει τις ΗΠΑ χωρίς να ρίξει ούτε σφαίρα

Ανατροπή - Η Κίνα κατακτά την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και εκτοπίζει τις ΗΠΑ χωρίς να ρίξει ούτε σφαίρα
Η Κίνα εδραιώνει την επιρροή της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού μέσω στρατηγικών οικονομικών συμφωνιών και συνεργασιών με χώρες της ASEAN, αφήνοντας τις ΗΠΑ σε θέση υποδεέστερης δύναμης
Η Κίνα κερδίζει τον αγώνα επιρροής στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και τον πόλεμο για την Ταϊβάν χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εντάσσονται στην φιλική κοινότητα Ασίας-Ειρηνικού. Η σύνοδος κορυφής της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισία στις 25–26 Οκτωβρίου και η σύνοδος APEC στη Νότια Κορέα στις 31 Οκτωβρίου–1 Νοεμβρίου.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού περιλαμβάνει τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, με ποσοστό 61% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι ΗΠΑ την έχουν θέσει ως προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής, ενώ η Κίνα ως στρατηγικό ανταγωνιστή.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Donald Trump περιορίστηκε σε διμερείς συναντήσεις στις συνόδους και απέφυγε τη σύνοδο APEC στο Gyeongju, χωρίς να λάβει θετικά νέα από τον Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Xi Jinping, στη συνάντηση στο Busan, απ’ όπου επέστρεψε στις ΗΠΑ.
Στην ομιλία του στην Kuala Lumpur, τόνισε την οικονομική επιτυχία των ΗΠΑ και επαίνεσε τις ικανότητές του στη μεσολάβηση για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης.

Οι ασιατικές χώρες θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Μεταξύ των δύο συνόδων, οι ΗΠΑ υπέγραψαν εμπορικές συμφωνίες με Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Καμπότζη και Βιετνάμ.
Οι συμφωνίες με Βιετνάμ, Καμπότζη και Μαλαισία προβλέπουν ότι αν ενισχύσουν τις σχέσεις τους με κράτος που «απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα» και δεν συμμετάσχουν στις αμερικανικές κυρώσεις, θα αντιμετωπίσουν αυξήσεις δασμών.
Το Βιετνάμ έχει συμφωνία όπλων με τη Ρωσία, ενώ η Μαλαισία πρέπει να εγκαταλείψει την ουδετερότητά της και τη συμμετοχή της στα BRICS.
«Αυτό που περιγράφεται ως "αμοιβαία εταιρική σχέση" στην πραγματικότητα σημαίνει απώλεια της οικονομικής κυριαρχίας και του πολιτικού χώρου μας», δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εμπορίου Mohamed Azmin Ali.
Η Κίνα κερδίζει συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, καθώς η συλλογική προσέγγισή της έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη διεκπεραιωτική τακτική των ΗΠΑ.
Κατά την απουσία του Trump, η σύνοδος ASEAN είδε την πρώτη συνάντηση ηγετών του Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), που περιλαμβάνει και την Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.
Επιπλέον, υπεγράφη ενημερωμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Κίνας και ASEAN με μηδενικούς δασμούς.
Το Πεκίνο παρουσιάζεται ως αξιόπιστος υπερασπιστής του ελεύθερου και ανοιχτού εμπορίου. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πλήρη ενσωμάτωση του ψηφιακού renminbi σε 11 χώρες ASEAN για διασυνοριακές συναλλαγές.
Τα κράτη της περιοχής θα συνδεθούν τόσο στενά με την κινεζική οικονομία που η υποστήριξη της αμερικανικής ιδέας «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» φαίνεται άνευ σημασίας.
Η ομάδα 11 χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Κίνας, με διμερές εμπόριο 771 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.
Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με κινεζικά τελωνειακά στοιχεία, οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι αποστολές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 27%.
Οι εξαγωγές προς την ΕΕ αυξήθηκαν κατά πάνω από 14%, προς τις χώρες ASEAN κατά σχεδόν 16% και προς την Αφρική κατά 56%.
Οι απευθείας αποστολές προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πλέον μόλις το 10% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης