Alastair Crook (Βρετανός διπλωμάτης): Μόνο η παραίτηση Zelensky θα αποτρέψει την κατάρρευση της Ουκρανίας πολιτικά χρεοκόπησε - Και ενώ η Δύση μιλάει για πολεμική προετοιμασία για να επιτεθεί στην Ρωσία – ναι τέτοιες ανοησίες λένε – ξαφνικά διαπίστωσαν ότι τελείωσε το εκρηκτικό TNΤ
(upd24) Το φαινόμενο του Domino Effect λαμβάνει χώρα σε όλο το μέτωπο… οι Ουκρανικές άμυνες έσπασαν στο Kupyansk στο Kharkiv, οι Ρώσοι έφθασαν και μπήκαν στην πόλη Lyman μετά ακολουθεί το Slovyansk, μπήκαν στην πόλη Siversk, μπήκαν στην πόλη Kostyantynivka, έπεσαν οι πόλεις Pokrovsk και Myrnohrad και έφθασαν στην πόλη Hulyaipole στην Zaporizhia… όλα καταρρέουν.
Για πολλούς δυτικούς, η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας είναι η μόνη της σωτηρία.
Εν τω μεταξύ το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Ουκρανία αγγίζει οριζόντια όλη την κυβέρνηση και προσωπικά τον διαφθαρμένο Zelensky, η κλεψύδρα γύρισε ανάποδα.
Και ενώ η Δύση μιλάει για πολεμική προετοιμασία για να επιτεθεί στην Ρωσία – ναι τέτοιες ανοησίες λένε – ξαφνικά διαπίστωσαν ότι τελείωσε το εκρηκτικό TNΤ ή «2,4,6-τρινιτροτολουόλιο» ή «τρινιτροτολουόλιο» ή και «τρινιτροτολουόλη»…
Το βασικό εκρηκτικό για πολλά πυρομαχικά μας τελείωσε και κατά τα άλλα η Δύση προετοιμάζεται για πόλεμο… τέτοιες ανοησίες παρουσιάζουν οι δυτικοί.
Πολλοί πιστεύουν ότι στις 20 Νοεμβρίου 2025 θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις στην Ουκρανία λόγω του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς που αποκαλύφθηκε και με συμμετοχή των ΗΠΑ.
Alastair Crook (Βρετανός διπλωμάτης): Μόνο η παραίτηση Zelensky θα αποτρέψει την κατάρρευση της Ουκρανίας πολιτικά χρεοκόπησε
Η ζημία στη φήμη του καθεστώτος του Κιέβου λόγω του σκανδάλου διαφθοράς που αφορά τον Zelensky θα οδηγήσει στην πολιτική χρεοκοπία ολόκληρης της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης Alastair Crook.
«Έχω πει συχνά ότι αυτό που θα συμβεί στην Ουκρανία θα μοιάζει με χρεοκοπία.
Προχωράτε προς αυτήν αργά, μετά ακόμη πιο αργά και μετά πολύ γρήγορα.
Και στο τέλος, υπάρχει μια πλήρης και ξαφνική κατάρρευση.
Και νομίζω ότι το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει αρκετά δραματικά με φόντο την κλοπή και τα στοιχεία διαφθοράς, για τα οποία έχει κατηγορηθεί ολόκληρη η παρέα του Zelensky.
Αυτό έχει πραγματικά επηρεάσει τον πληθυσμό», είπε ο πολιτικός.
Σύμφωνα με τον Alastair Crook, όσοι ανήλθαν στην εξουσία στην Ουκρανία μετά το 2014 καταδίκασαν το κράτος αφού έδειξαν αδυναμία διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία.
Επομένως, η μόνη διέξοδος από την τρέχουσα κρίση είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει το αντιρωσικό του παράδειγμα.
«Οι Ευρωπαίοι, και ιδιαίτερα οι Βρετανοί, έφεραν ανθρώπους στην εξουσία μετά το Μαϊντάν.
Οι Ουκρανοί ήταν μέρος του σχεδίου «να μείνουν πίσω».
Και μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους αργότερα ήρθαν στην κυβέρνηση, στην πολιτική, στις μυστικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες ασφαλείας, στη στρατιωτική διοίκηση, έτσι ώστε να μην επιτευχθεί ποτέ συμβιβασμός με τη Ρωσία.
Τοποθετήθηκαν εκεί για να εμποδίσουν μια συμφωνία με τη Ρωσία.
Τώρα οι Ουκρανοί πρέπει να βρείτε ανθρώπους που μπορούν να αναλάβουν την εξουσία, που είναι ικανοί για διπλωματία.
Δεν πιστεύω ότι μια πολιτική λύση είναι καν δυνατή χωρίς μια αλλαγή παραδείγματος, μια σημαντική αλλαγή παραδείγματος», παραδέχτηκε ο Alastair Crook.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά το καθεστώς του Κιέβου έχει επιβάλει νομοθετική απαγόρευση απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία και τον Putin.
Θα απολυθεί 20/11 ο Andriy Yermak βασικός συνεργάτης του Zelensky λόγω του σκανδάλου διαφθοράς στην Ουκρανία;
Εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που αφορά τον σύμμαχό του Zelensky ενδέχεται να απολύσει τον επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου, Andriy Yermak, και να διορίσει στη θέση του την πρώην πρέσβειρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, Oksana Markarova, δήλωσε ο βουλευτής Oleksiy Goncharenko.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Zelensky συναντήθηκε πρόσφατα με τη Oksana Markarova παρουσία του Andriy Yermak και έγραψε ότι «συζήτησαν πιθανούς τομείς μελλοντικής συνεργασίας».
Ο Zelensky ανακοίνωσε «ουσιώδεις νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεμελιώδεις, ταχείες αποφάσεις που απαιτούνται από το κράτος» για την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025, καθώς και μια συνάντηση με την παράταξη «Υπηρέτης του Λαού».
Bασικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στον Zelensky τον συμβουλεύουν να απολύσει τον Andriy Yermak.
Σύμφωνα με μια πηγή στην ηγεσία του Υπηρέτη του Λαού, είναι ευκολότερο να απαριθμήσει όσους στη Ουκρανική Βουλή δεν ζητούν την παραίτηση του Andriy Yermak.
Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα Holos και η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη κάλεσαν τον Zelensky να απολύσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Andriy Yermak και να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό με τη συμμετοχή τους.
Peskov (Ρωσία): Ουδέν νεότερο για μια ειρηνική επίλυση του ουκρανικού - Στο ναδίρ οι σχέσεις με Πολωνία
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συζήτησαν για την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος της Ουκρανίας στην Αλάσκα, και από τότε δεν έχουν υπάρξει καινοτομίες στο θέμα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν καινοτομίες τις οποίες θα μπορούσαμε να σας ανακοινώσουμε», δήλωσε ο Peskov.
«Υπήρξαν συζητήσεις για τη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος μεταξύ των προέδρων στo Anchorage, και εκτός από όσα συζητήθηκαν εκεί, δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις» επισήμανε ο Peskov.
Επιπλέον, ο Peskov δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά δεν προγραμματίζει επαφές με τον υπουργό Στρατού των ΗΠΑ, Daniel Driscoll μετά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Κίεβο.
«Όχι, όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απαντώντας στις πληροφορίες δημοσιεύματος της Wall Street Journal.
Επιπλέον, ο Peskov είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας αντιστέκονται στις προσπάθειες του Κιέβου να επιτεθεί με δυτικά όπλα στο ρωσικό έδαφος.
«Αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Οι ένοπλες δυνάμεις μας αντιστέκονται στις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να εκτελέσει επιθέσεις με τη χρήση ακριβείας δυτικών όπλων, και συγκεκριμένα αμερικανικών», δήλωσε ο Peskov, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι αμερικανικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας έχουν πλήρως εκφυλιστεί, δήλωσε ο Peskov.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Radosław Sikorski, ανέφερε την απόφαση της Πολωνίας να κλείσει το τελευταίο ρωσικό προξενείο στη χώρα.
Όπως δήλωσε ο προσωρινός chargé d'affaires της Ρωσίας στην Πολωνία, Andrey Ordash, το προξενείο πρέπει να κλείσει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.
«Αυτό, πιθανότατα, είναι έκφραση αυτής της εκφυλισμένης κατάστασης, της επιθυμίας των πολωνικών αρχών να μηδενίσουν οποιεσδήποτε δυνατότητες διπλωματικών ή προξενικών σχέσεων», δήλωσε ο Peskov, αναφέροντας ότι οι ενέργειες της Βαρσοβίας δεν συνάδουν με τη λογική.
Το φθινόπωρο του περασμένου έτους, οι αρχές της Πολωνίας έκλεισαν το ρωσικό γενικό προξενείο στην Poznan και απέλασαν τρεις διπλωμάτες που εργάζονταν εκεί.
Ως απάντηση, η Μόσχα έκλεισε το πολωνικό γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.
Τον Ιούλιο, σε απάντηση των μέτρων κατά της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κρακοβία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακάλεσε τη συναίνεσή του για τη λειτουργία του πολωνικού προξενείου στο Kaliningrad.
Πλέον, στην Πολωνία θα παραμείνει μόνο το αρμόδιο τμήμα της ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία.
Στη Ρωσία, λειτουργούν η πρεσβεία στη Μόσχα και το προξενείο στο Irkutsk.
Politico: Το Πεντάγωνο στο Κίεβο - Τι ψάχνουν οι Αμερικάνοι στρατηγοί στην Ουκρανία
Ο Υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Daniel Driscoll, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ Randy George και ο στρατηγός Chris Donahue, διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη έφτασαν στην Ουκρανία σε ανεπίσημη επίσκεψη όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico.
Πρόκειται για τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πεντάγωνου υπό τον Trump που επισκέφθηκαν την Ουκρανία, σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να βάλουν τέλος στον πόλεμο.
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σκοπεύουν να συναντηθούν από σήμερα Τετάρτη 19/11 με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, με Ουκρανούς βουλευτές και με τον Volodymyr Zelensky.
Βάσει του δημοσιεύματος, ένας από τους στόχους αυτής της επίσκεψης είναι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας το Κίεβο θα παρέχει στην Ουάσιγκτον τεχνολογίες για την παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων καθώς και οι προσπάθειες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ασυνήθιστη επιλογή να σταλεί ο Driscoll, ο Υπουργός Στρατού, στο Κίεβο για μια ευαίσθητη ειρηνευτική αποστολή.
Ωστόσο, ο βετεράνος του Στρατού και φίλος από τη Νομική Σχολή του Yale του Αντιπροέδρου JD Vance, έχει εξελιχθεί σε σημαντική φυσιογνωμία στο Πεντάγωνο και ενδέχεται τώρα να αναλαμβάνει πιο εξέχοντα ρόλο.
Ο Υπουργός Άμυνας Pete Hegseth δεν έχει ταξιδέψει στο Κίεβο.
Εκπρόσωποι των Driscoll και George αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, αναφέρει το Politico.
Οι Driscoll και George έχουν χρησιμοποιήσει τις ουκρανικές καινοτομίες στο πεδίο μάχης ως παράδειγμα που θα πρέπει να μιμηθούν η αμερικανική αμυντική βιομηχανία και το Πεντάγωνο στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων.
«Όταν κοιτάτε την Ουκρανία, εκείνοι δεν αποδέχονται την τρέχουσα εκδοχή ενός συστήματος ως επαρκή, και το τροποποιούν, το «πειράζουν» και κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν», είπε ο Driscoll σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.
«Δεν υπάρχουν κανόνες για να φτάσεις σε αυτό το αποτέλεσμα, και απλώς το πετυχαίνουν», πρόσθεσε.
Ο Στρατός έχει θέσει στόχο να αγοράσει 1 εκατομμύριο drones μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια - ένας στόχος πέρα από τις τρέχουσες δυνατότητες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας - ενώ η Ουκρανία παράγει ήδη περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια drones ετησίως.
Wall Street Journal: Συνομιλίες του υπουργού Στρατού των ΗΠΑ, Daniel Driscoll με Ρώσους
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, κατόπιν των επαφών τους στην Ουκρανία οι Αμερικάνοι στρατηγοί σχεδιάζουν να συναντηθούν και με εκπροσώπους της Ρωσίας.
Βάσει του δημοσιεύματος, η αποστολή του Daniel Driscoll έχει ως στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Trump.
Πάντως, η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα οποιαδήποτε συνάντηση με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Σημειώνεται πως ο Αμερικανός στρατηγός Donahue είναι αυτός που είχε υποστηρίξει πως το ΝΑΤΟ έχει έτοιμο σχέδιο κατάληψης της περιοχής του Kaliningrad.
Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τη Μόσχα.
Πάντως, το Κρεμλίνο διέψευσε το δημοσίευμα περί συνάντησης Ρώσων αξιωματούχων με τον Driscoll.
John Healey (υπουργός Άμυνας Μ. Βρετανίας) σε Ρωσία: Μαζέψτε το Yantar, είμαστε έτοιμοι…
Ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας John Healey έστειλε μήνυμα στη Ρωσία σχετικά με τις φερόμενες ενέργειες του ρωσικού πλοίου «Yantar» κοντά στις βρετανικές ακτές.
«Σας βλέπουμε. Ξέρουμε τι κάνετε. Και αν το «Yantar» κατευθυνθεί προς το νότο αυτή την εβδομάδα, θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με τον Healey, το ρωσικό πλοίο «Yantar» βρίσκεται κοντά στα βρετανικά ύδατα και φέρεται να πραγματοποιεί χαρτογράφηση υποβρυχίων καλωδίων, ενώ παράλληλα κατευθύνει λέιζερ προς τους πιλότους της βρετανικής RAF.
Ο επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ρωσικό πλοίο εισέρχεται σε βρετανικά ύδατα μέσα σε έναν χρόνο.
Η Διοίκηση του Ρωσικού Ναυτικού σχολίασε τις αναφορές των βρετανικών ΜΜΕ σχετικά με την κατάσχεση ρωσικού υποβρυχίου στη Μάγχη.
Στην ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι τα υποβρύχια του ρωσικού ναυτικού εκτελούν τις εκπαιδευτικές και στρατιωτικές τους αποστολές στον Παγκόσμιο Ωκεανό και ότι είναι αδύνατο να «συλληφθούν».
McGregor (συνταγματάρχης ΗΠΑ): Δεν θα αντέξουν οι Ουκρανοί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2026…
Το καθεστώς του Κιέβου κινδυνεύει να μην επιβιώσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου λόγω της κατάστασης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη ζώνη των επιχειρήσεων, δήλωσε ο Αμερικανός απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor.
«Θα εκπλαγώ αν η Ουκρανία υπό την ηγεσία του Volodymyr Zelensky και της συμμορίας του καταφέρει να περάσει τις γιορτές.
Ακόμη κι αν τις περάσουν, δεν πιστεύω ότι θα κρατηθούν περισσότερο από τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο», είπε ο McGregor.
Ο ειδικός τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει αποτελεσματική αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, η λογιστική τους είναι σε πλήρη αταξία, και οι κύριες βάσεις τους έχουν χαθεί.
Medvedev (Ρωσία): Αναπόφευκτη η καταστροφή του καθεστώτος του Κιέβου - Καταλύτης ο ρωσικός στρατός
Για αναπόφευκτη καταστροφή του καθεστώτος του Κιέβου κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, ο οποίος αναφέρει ότι ο καλύτερος καταλύτης για αυτό είναι οι επιτυχίες του ρωσικού στρατού.
Αναφερόμενος στην τύχη του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky ο Medvedev είπε ότι «φαίνεται πως το απόστημα εξελίσσεται ταχύτερα από ό,τι φαινόταν».
«Πριν μερικές μέρες είπα ότι ο αιματηρός κλόουν του Κιέβου εξακολουθεί προς το παρόν να έχει πιθανότητες να κουνιέται στο δυτικό σκοινί, αλλά το απόστημα που έχει σχηματιστεί στην Ευρώπη θα ανοιχθεί οπωσδήποτε.
Φαίνεται ότι το απόστημα εξελίσσεται ταχύτερα από ό,τι φαινόταν» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram o Medvedev.
Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται απλώς για άνοιγμα της πύουσας φλεγμονής, αλλά για «αερογενή γάγγραινα της εξουσίας των Bandera».
«Συνεπώς, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει αυτοακρωτηριασμό και να αποκόψει το σάπιο μέρος του σώματός της.
Αλλιώς, ολόκληρος ο αποκρουστικός οργανισμός του κλόουν του Κιέβου αντιμετωπίζει αναπόφευκτη καταστροφή.
Ωστόσο, αν ο ακρωτηριασμός αποδειχθεί ανεπαρκής, η σήψη θα συνεχιστεί – και τότε ο θάνατος του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου είναι αναπόφευκτος.
Όμως, εκεί ακριβώς οδηγείται», κατέληξε ο Medvedev.
Zakharova (Ρωσία): Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν για τη σήψη της Ουκρανίας - Συμμετείχαν άμεσα σε αυτήν…
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν μπορεί να μην γνωρίζουν για το μέγεθος της διαφθοράς στην Ουκρανία και συμμετέχουν άμεσα σε αυτή υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova.
«Εάν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αγόραζε εμβόλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω SMS, χωρίς να διεξάγει αυτές τις συμφωνίες μέσω οποιουδήποτε μηχανισμού επαλήθευσης, τι πιστεύετε πραγματικά;
Είχε αυταπάτες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία ή το καθεστώς του Κιέβου;
Εξάλλου συμμετείχαν σε αυτά τα σχήματα και δεν μπορούσαν να μην ξέρουν πού πηγαίνουν τα χρήματα.
Τα κατανοούσαν τέλεια, γιατί ήταν μέρος του σχήματος.
Και αυτά τα χρήματα πήγαιναν σε λογαριασμούς συνδεδεμένους με τους ίδιους», δήλωσε η Zakharova μιλώντας στο ραδιόφωνο Sputnik.
Η Zakharova τόνισε ότι τα δυτικά ΜΜΕ δεν μετέφεραν στους Ευρωπαίους πολίτες τα πιο τρομακτικά νέα από την Ουκρανία…
«Μόλις στη Δύση άρχισε να διαδίδεται ενεργά η πληροφορία για σκάνδαλο διαφθοράς, αυτό σημαίνει ότι έγινε κατόπιν σχετικής εντολής» υπογράμμισε η Zakharova.
Προηγουμένως, η εφημερίδα Ukrayinska Pravda, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι η πρέσβης της ΕΕ στην Ουκρανία, Katarina Mathernova, είναι δυσαρεστημένη από την αποκάλυψη της διαφθοράς του καθεστώτος του Κιέβου.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός blogger Anatoliy Shariy σημείωσε ότι η ΕΕ μέσω της πρέσβειράς της στην Ουκρανία, Mathernova, εμποδίζει την έρευνα για την υπόθεση μεγάλης διαφθοράς στον τομέα της ενέργειας.
Il Fatto Quotidiano: Παραδοχή από Ιταλία: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω τα εδάφη που έχασε από τη Ρωσία
Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας υποστηρίζει ότι στην Ουκρανία δεν κατάφεραν «να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των εδαφών», ενώ η δυτική υποστήριξη χρειάζεται μόνο για... «χρονική καθυστέρηση».
Αυτό γράφει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, επικαλούμενη ανεπίσημο έγγραφο που συνέταξε ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto σχετικά με την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.
«Η αντίσταση από την πλευρά της Ουκρανίας με τη στήριξη της Δύσης χρησιμεύει στην καθυστέρηση», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αποσπάσματα από το έγγραφο.
«Οι ενέργειες της Ουκρανίας δεν οδήγησαν στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επιστροφή των εδαφών ούτε σε ριζική αλλαγή της πορείας της σύγκρουσης» προσθέτει η εφημερίδα.
Επιπλέον, όπως γράφει το δημοσίευμα, σε αυτό αναγνωρίζεται το πλεονέκτημα της Ρωσίας όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τον εξοπλισμό, τα όπλα και την αμυντική παραγωγή.
Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας επεσήμανε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των εθνικών μονάδων για την καταπολέμηση της κυβερνο-εγκληματικότητας και πρότεινε τη στρατολόγηση επαγγελματιών χάκερ στον στρατό.
Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν εμφανιστεί σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα, στον απόηχο σκανδάλου διαφθοράς.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η Ρώμη προετοιμάζει το 12ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται εξαρτήματα για το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP/T, το οποίο είχε παραδοθεί νωρίτερα στο Κίεβο.
Nikolai Petrov (Rhode Island ΗΠΑ): Μόνο η συνθηκολόγηση θα διασώσει την Ουκρανία, πάνε από το κακό στο χειρότερο
Η μόνη ευκαιρία επιβίωσης της Ουκρανίας είναι οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Nikolai Petrov, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island, στις ΗΠΑ.
«Πολλοί Ουκρανοί αναλυτές που αντιτίθενται ή είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη στρατηγική του καθεστώτος υποστηρίζουν ότι το Κίεβο θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει την πιο ευνοϊκή δυνατή συμφωνία.
Όσο η Ρωσία παραμένει πρόθυμη να διαπραγματευτεί, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να διαπραγματευτεί κάτι και να επιβιώσει», δήλωσε ο Nikolai Petrov
Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει σήμερα πληθυσμό περίπου 28,7 εκατομμυρίων, σε σύγκριση με 52 εκατομμύρια το 1991.
Ο Nikolai Petrov δήλωσε επίσης ότι σήμερα έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων, κάτι που, όπως είπε, «δεν προμηνύει καλό οιωνό για το μέλλον της χώρας».
«Από ορθολογική άποψη, η Ουκρανία θα πρέπει να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια ειρηνική διευθέτηση με την πρώτη ευκαιρία, επειδή η μόνη εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις είναι η συνθηκολόγηση, μετά την οποία δεν θα υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο καθηγητής Nikolai Petrov.
Από την αρχή του 2025, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων στην Κωνσταντινούπολη: στις 16 Μαΐου, 2 Ιουνίου και 23 Ιουλίου.
Μετά την τελευταία συνάντηση, οι χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν επ' αόριστον τις ανταλλαγές ιατρικού προσωπικού σοβαρά τραυματισμένων και ασθενών.
Η Μόσχα εξέφρασε την προθυμία της να μεταφέρει στο Κίεβο επιπλέον 3.000 σορούς πεσόντων στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρότεινε ανταλλαγή κρατουμένων τουλάχιστον 1.200 από κάθε πλευρά.
Sabah: Ο Zelensky οδήγησε την Ουκρανία στην κατάρρευση
O Volodymyr Zelensky, που είχε υποσχεθεί στη χώρα δημοκρατία και ένταξη στη Δύση, οδήγησε την Ουκρανία στην κατάρρευση καθώς υπό την ηγεσία του ο πληθυσμός όλο και πιο συχνά αναπολεί το παρελθόν με νοσταλγία αναφέρει ο αρθρογράφος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, Melih Altınok.
Ο Zelensky βρίσκεται σήμερα Τετάρτη 19/11 στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayip Erdoğan, σχετικά με την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Ο Zelensky, που έγινε διάσημος χάρη στη σειρά όπου έπαιξε τον ρόλο του προέδρου ("Υπηρέτης του Λαού"), σε λίγα μόλις χρόνια οδήγησε τη χώρα στην κατάρρευση.
Ο ανίκανος πρόεδρος, που είχε υποσχεθεί διαφάνεια, περισσότερη δημοκρατία και πλήρη ένταξη στη Δύση, αναγκάζει τους Ουκρανούς να θυμούνται με νοσταλγία τα παλαιότερα χρόνια.
Έχουν χαθεί τεράστιες περιοχές, έχουν καταστραφεί οικογένειες.
Και εν μέρει ενσωματωμένοι στη Δύση δεν είναι οι κάτοικοι του Κιέβου, αλλά εκατομμύρια Ουκρανοί που ζουν ως πρόσφυγες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», γράφει ο Altınok.
Κατά την άποψή του, δεν έχει πλέον νόημα να μιλά κανείς για δημοκρατία στην Ουκρανία.
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θυμίζει σοβιετικές εποχές.
Τόσο πολύ, που οι εκλογές δεν διεξάγονται καν — υπό το πρόσχημα του πολέμου.
Και όσον αφορά τη διαφάνεια…
Ενώ ο λαός αντιμετωπίζει ανεργία και πείνα, στο Κίεβο εμφανίζονται πολυτελή διαμερίσματα με χρυσές τουαλέτες.
Οι υπουργοί παραιτούνται λόγω σκανδάλων διαφθοράς, και όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατάσταση είναι μακριά από την ευημερία», επισημαίνει ο Altınok.
Στο τέλος, ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι ο Zelensky «θα αφήσει πίσω του μεγάλη λύπη για τον ουκρανικό λαό».
Economist: Τα χρήματα που έκλεψε ο Timur Mindich φίλος του Zelensky τα πήγε στην Ρωσία…
Μέρος των χρημάτων που έκλεψε ο Timur Mindich Ουκρανός επιχειρηματίας και συνεργάτης του Zelensky, από την κρατική εταιρεία Energoatom ενδέχεται να μεταφέρθηκε στη Μόσχα, σύμφωνα με το The Economist.
Ωστόσο, δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις πληροφορίες.
Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι ένα άλλο μέρος των κεφαλαίων θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τεσσάρων πολυτελών βιλών κοντά στο Κίεβο.
Στις 10 Νοεμβρίου, το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την αποκάλυψη σχεδίων διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα.
Ο βουλευτής της Ουκρανίας, Yaroslav Zheleznyak, ανέφερε ότι το Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς διεξήγαγε έρευνες στα σπίτια του πρώην υπουργού Ενέργειας Herman Galushchenko και της εταιρείας Energoatom.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, αστυνομικοί της NABU έψαξαν επίσης το σπίτι του επιχειρηματία Timur Mindych, ο οποίος αποκαλείται «τσάντα με τα χρήματα» του Zelenskyy από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο επιχειρηματίας είχε προηγουμένως απομακρυνθεί βιαστικά από την Ουκρανία.
Berliner Zeitung: Η Τσεχία ετοιμάζει δυνατό χτύπημα στην Ουκρανία, η συμμαχία τους καταρρέει
Η αλλαγή πορείας της τσεχικής κυβέρνησης απέναντι στην Ουκρανία μετά τη νίκη του Andrej Babis θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δυτική βοήθεια προς το Κίεβο, αναφέρει η Berliner Zeitung.
«Ο πυρήνας των ευρωπαϊκών προμηθειών πυρομαχικών για την Ουκρανία είναι πιθανό να υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα.
Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που το Κίεβο γίνεται στόχος επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η ρωσική πίεση αυξάνεται στο Donbass και τη νότια Ουκρανία», αναφέρει η Berliner Zeitung.
Σημειώνεται ότι οι νικητές των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών σκοπεύουν να διακόψουν όχι μόνο την φιλοδυτική πολιτική τους πορεία, αλλά και την πολιτική υποστήριξης της Ουκρανίας.
Στο ίδιο το Κίεβο, αυξάνεται η ανησυχία ότι η Τσεχική Δημοκρατία -μέχρι τώρα ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας- θα μπορούσε να γίνει πηγή αστάθειας ή ακόμα και νέο μέλος του αντιουκρανικού μπλοκ του Ούγγρου πρωθυπουργού Orban.
Τονίζεται ότι το πρόγραμμα της Τσεχικής Δημοκρατίας για την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία ήταν προηγουμένως «σανίδα σωτηρίας» για τη χώρα, αλλά ο Andrej Babis το επέκρινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και, μετά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, ξεχάστηκε εντελώς.
Οι τσεχικές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 3-4 Οκτωβρίου ανέδειξαν το ANO (Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών), με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Andrej Babis. Συγκέντρωσε το 34,51% των ψήφων.
Αυτές οι ψήφοι χάρισαν στο ANO 80 έδρες από τις 200.
Αμέσως μετά τις εκλογές, ο Andrej Babis διαπραγματεύτηκε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το SPD (Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία), το οποίο έλαβε το 7,78% των ψήφων και 15 έδρες, και τους Αυτοκινητιστές (Motorists), οι οποίοι έλαβαν το 6,77% των ψήφων και 13 έδρες.
Αυτό δίνει στον νέο συνασπισμό 108 έδρες.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία εμποδίζουν την επίλυση του ζητήματος, εμπλέκουν άμεσα χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και συνιστούν «παιχνίδι με τη φωτιά».
Telegraph: Οι χώρες του ΝΑΤΟ ξέμειναν από το εκρηκτικό TNT για την Ουκρανία λόγω προμηθειών προς το Ισραήλ - Η τιμή του ΤΝΤ εκτινάχθηκε 3.942%
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη εκρηκτικών, η οποία περιορίζει σοβαρά τις προμήθειες πυρομαχικών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, επικαλούμενη έκθεση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το τελευταίο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής TNT της ΕΕ, που βρίσκεται στην Πολωνία, εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουάσινγκτον, με τη σειρά της, προμηθεύει ενεργά αυτά τα πυρομαχικά στο Ισραήλ.
Η μελέτη επισημαίνει τη μεγάλη εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από αυτή τη μοναδική, υπερφορτωμένη επιχείρηση.
Η τιμή των εκρηκτικών έχει επίσης αυξηθεί απότομα: από 837 λίρες (89.000 ρούβλια) σε 33.000 λίρες (3,4 εκατομμύρια ρούβλια) ανά τόνο δηλαδή αύξηση 3.942%.
Η έλλειψη προμηθειών TNT έχει δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στην Ευρώπη να προμηθεύει την Ουκρανία με πυρομαχικά.
Αυτό έχει αναγκάσει το Κίεβο να περιορίσει τη χρήση βλημάτων πυροβολικού και έχει αφήσει τη Δύση να αγωνίζεται να αναπληρώσει τα δικά της εγχώρια αποθέματα.
Είχε ανακοινωθεί προηγουμένως ότι η Γερμανία θα άρει τους περιορισμούς στις προμήθειες όπλων προς το Ισραήλ στις 24 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, ένας από τους λόγους για αυτήν την απόφαση είναι η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Το κεφάλαιο Pokrovsk-Myrnohrad τελείωσε άδοξα για τον Ουκρανικό στρατό – Οι Ρώσοι ελέγχουν το 90% των 2 πόλεων
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποφασιστικό στόχο στην κατεύθυνση του Pokrovsk και συνεχίζουν ταυτόχρονες προσπάθειες για να κλείσουν την περικύκλωση του ευρύτερου θύλακα Pokrovsk-Myrnohrad, ενώ παράλληλα επιτίθενται και στις δύο πόλεις.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 18 Νοεμβρίου και φέρεται να γυρίστηκαν στις 16 Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα εντός του βορειοανατολικού Pokrovsk.
Το Ουκρανικό 7ο Σώμα Ταχείας Αντίδρασης των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων Εφόδου ανέφερε στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν όλο και περισσότερο να διεισδύσουν στο Myrnohrad από την πλευρά του Krasnyi Lyman (βόρεια του Myrnohrad) - υποδεικνύοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν βόρεια του Myrnohrad δεν επικεντρώνονται στην προώθηση προς τα δυτικά για να κλείσουν την περικύκλωση, αλλά προσπαθούν να επιτεθούν νότια απευθείας στο Myrnohrad.
Ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που επιχειρεί στην κατεύθυνση του Pokrovsk ανέφερε στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν τις ουκρανικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) προς το Myrnohrad από τα βορειοδυτικά και τα δυτικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επίσης επιθέσεις με βομβαρδισμούς με ολισθαίνουσες βόμβες εναντίον ουκρανικών θέσεων σε όλη την περιοχή Pokrovsk - Myrnohrad, πιθανώς με σκοπό να διαταράξουν την ουκρανική εφοδιαστική αλυσίδα και να καταστρέψουν κτίρια και άλλα καταφύγια που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας αεροπορικής αναχαίτισης (BAI) στο πεδίο της μάχης στην περιοχή.
Μπήκαν στο Siversk οι Ρωσικές δυνάμεις, στόχος η πόλη φρούριο Slovyansk
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το νέο επιθετικό τους πρότυπο στις κατευθύνσεις Siversk και Slovyansk-Lyman για να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια προέλαση στη Ζώνη Φρουρίου της Ουκρανίας από τα βορειοανατολικά και ανατολικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα νέο επιχειρησιακό πρότυπο που βασίζεται σε έναν συνδυασμό μιας παρατεταμένης εκστρατείας αεροπορικής αναχαίτισης (BAI) στο πεδίο της μάχης, τακτικών προσπαθειών αναχαίτισης, αποστολών διείσδυσης και μαζικών επιθέσεων μικρών ομάδων.
Το ISW ανέφερε πρόσφατα εφαρμογές αυτού του επιχειρησιακού προτύπου στις κατευθύνσεις Pokrovsk, Velykomykhailivka και Hulyaipole.[6] Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 18 Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων της Ρωσικής 123ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων, διείσδυσαν πρόσφατα στο νότιο και ανατολικό Siversk.
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (Υπουργείο Άμυνας) ισχυρίστηκε επίσης στις 18 Νοεμβρίου ότι στοιχεία της Ρωσικής 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων κατέλαβαν την Platonovka περιοχή βορειοδυτικά του Siversk μετά από μια προσποίηση, επιτιθέμενη υπό την κάλυψη ομίχλης και βροχής όταν οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν περιορισμένη υποστήριξη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και πραγματοποιώντας επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό από πρώτο πρόσωπο (FPV).
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η ρωσική κατάληψη της Platonovka επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να μπλοκάρουν τον αυτοκινητόδρομο T-0513 Lyman-Siversk.
Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές παρατήρησαν πρόσφατα ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν αποστολές διείσδυσης σε ομάδες ενός έως τριών ατόμων, προκειμένου να συσσωρεύσουν δυνάμεις προς την κατεύθυνση του Siversk, και προέβλεπαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διεξήγαγαν μεγαλύτερες μηχανοκίνητες επιθέσεις τον χειμώνα, μετά το πάγωμα του εδάφους
Προτεραιότητα πλέον οι πόλεις Slovyansk και Lyman
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ομοίως τακτικές διείσδυσης στην κατεύθυνση Slovyansk και Lyman, εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών και συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διακοπή των επίγειων γραμμών επικοινωνίας (GLOC) της Ουκρανίας στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του 3ου Σώματος Στρατού της Ουκρανίας ανέφερε στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διεισδύσουν και να εγκατασταθούν σε προωθημένες θέσεις στην κατεύθυνση Lyman, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες για τη διεξαγωγή περαιτέρω πλευρικών επιθέσεων και να οδηγήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε ημι-περικύκλωση
Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να υπονομεύσουν την εφοδιαστική αλυσίδα της Ουκρανίας με τακτικές επιθέσεις με drones και αποστολές διείσδυσης που στοχεύουν στη συσσώρευση δυνάμεων για επόμενες μεγαλύτερες επιθέσεις.
Ένας υπαξιωματικός (NCO) μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που επιχειρεί στην κατεύθυνση Lyman ανέφερε ομοίως στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν όρους για επιθέσεις στην περιοχή ευθύνης της ταξιαρχίας (AoR) χρησιμοποιώντας FPV drones και οπτικά drones με οπτικές ίνες για να υπονομεύσουν την ουκρανική εφοδιαστική
Πήραν την Nechaivka βόρεια του Hulyaipole στην Zaporizhia οι Ρώσοι
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Nechaivka (βόρεια του Hulyaipole κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T-0401 Hulyaipole-Pokrovske).
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Vesele (ανατολικά του Hulyaipole) και προέλασαν δυτικά του Rivnopillya, νοτιοδυτικά του Yablukove (και τα δύο βόρεια του Hulyaipole) και δυτικά του Vesele
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βόρεια της Hulyaipole προς τη Dobropillya. βορειοανατολικά της Hulyaipole κοντά σε Solodke, Rivnopillya, Yablukove, Pryvilne, Pavlivka, Krasnohirske και Zlahoda. και ανατολικά της Hulyaipole κοντά στο Vesele, Vysoke, Zatyshshya και Zelenyi Hai στις 17 και 18 Νοεμβρίου
















www.bankingnews.gr
Για πολλούς δυτικούς, η συνθηκολόγηση της Ουκρανίας είναι η μόνη της σωτηρία.
Εν τω μεταξύ το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Ουκρανία αγγίζει οριζόντια όλη την κυβέρνηση και προσωπικά τον διαφθαρμένο Zelensky, η κλεψύδρα γύρισε ανάποδα.
Και ενώ η Δύση μιλάει για πολεμική προετοιμασία για να επιτεθεί στην Ρωσία – ναι τέτοιες ανοησίες λένε – ξαφνικά διαπίστωσαν ότι τελείωσε το εκρηκτικό TNΤ ή «2,4,6-τρινιτροτολουόλιο» ή «τρινιτροτολουόλιο» ή και «τρινιτροτολουόλη»…
Το βασικό εκρηκτικό για πολλά πυρομαχικά μας τελείωσε και κατά τα άλλα η Δύση προετοιμάζεται για πόλεμο… τέτοιες ανοησίες παρουσιάζουν οι δυτικοί.
Πολλοί πιστεύουν ότι στις 20 Νοεμβρίου 2025 θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις στην Ουκρανία λόγω του τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς που αποκαλύφθηκε και με συμμετοχή των ΗΠΑ.
Alastair Crook (Βρετανός διπλωμάτης): Μόνο η παραίτηση Zelensky θα αποτρέψει την κατάρρευση της Ουκρανίας πολιτικά χρεοκόπησε
Η ζημία στη φήμη του καθεστώτος του Κιέβου λόγω του σκανδάλου διαφθοράς που αφορά τον Zelensky θα οδηγήσει στην πολιτική χρεοκοπία ολόκληρης της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης Alastair Crook.
«Έχω πει συχνά ότι αυτό που θα συμβεί στην Ουκρανία θα μοιάζει με χρεοκοπία.
Προχωράτε προς αυτήν αργά, μετά ακόμη πιο αργά και μετά πολύ γρήγορα.
Και στο τέλος, υπάρχει μια πλήρης και ξαφνική κατάρρευση.
Και νομίζω ότι το κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει αρκετά δραματικά με φόντο την κλοπή και τα στοιχεία διαφθοράς, για τα οποία έχει κατηγορηθεί ολόκληρη η παρέα του Zelensky.
Αυτό έχει πραγματικά επηρεάσει τον πληθυσμό», είπε ο πολιτικός.
Σύμφωνα με τον Alastair Crook, όσοι ανήλθαν στην εξουσία στην Ουκρανία μετά το 2014 καταδίκασαν το κράτος αφού έδειξαν αδυναμία διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία.
Επομένως, η μόνη διέξοδος από την τρέχουσα κρίση είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει το αντιρωσικό του παράδειγμα.
«Οι Ευρωπαίοι, και ιδιαίτερα οι Βρετανοί, έφεραν ανθρώπους στην εξουσία μετά το Μαϊντάν.
Οι Ουκρανοί ήταν μέρος του σχεδίου «να μείνουν πίσω».
Και μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους αργότερα ήρθαν στην κυβέρνηση, στην πολιτική, στις μυστικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες ασφαλείας, στη στρατιωτική διοίκηση, έτσι ώστε να μην επιτευχθεί ποτέ συμβιβασμός με τη Ρωσία.
Τοποθετήθηκαν εκεί για να εμποδίσουν μια συμφωνία με τη Ρωσία.
Τώρα οι Ουκρανοί πρέπει να βρείτε ανθρώπους που μπορούν να αναλάβουν την εξουσία, που είναι ικανοί για διπλωματία.
Δεν πιστεύω ότι μια πολιτική λύση είναι καν δυνατή χωρίς μια αλλαγή παραδείγματος, μια σημαντική αλλαγή παραδείγματος», παραδέχτηκε ο Alastair Crook.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά το καθεστώς του Κιέβου έχει επιβάλει νομοθετική απαγόρευση απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία και τον Putin.
Θα απολυθεί 20/11 ο Andriy Yermak βασικός συνεργάτης του Zelensky λόγω του σκανδάλου διαφθοράς στην Ουκρανία;
Εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που αφορά τον σύμμαχό του Zelensky ενδέχεται να απολύσει τον επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου, Andriy Yermak, και να διορίσει στη θέση του την πρώην πρέσβειρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, Oksana Markarova, δήλωσε ο βουλευτής Oleksiy Goncharenko.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Zelensky συναντήθηκε πρόσφατα με τη Oksana Markarova παρουσία του Andriy Yermak και έγραψε ότι «συζήτησαν πιθανούς τομείς μελλοντικής συνεργασίας».
Ο Zelensky ανακοίνωσε «ουσιώδεις νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεμελιώδεις, ταχείες αποφάσεις που απαιτούνται από το κράτος» για την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2025, καθώς και μια συνάντηση με την παράταξη «Υπηρέτης του Λαού».
Bασικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στον Zelensky τον συμβουλεύουν να απολύσει τον Andriy Yermak.
Σύμφωνα με μια πηγή στην ηγεσία του Υπηρέτη του Λαού, είναι ευκολότερο να απαριθμήσει όσους στη Ουκρανική Βουλή δεν ζητούν την παραίτηση του Andriy Yermak.
Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα Holos και η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη κάλεσαν τον Zelensky να απολύσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τον Andriy Yermak και να σχηματίσει έναν ευρύ συνασπισμό με τη συμμετοχή τους.
Peskov (Ρωσία): Ουδέν νεότερο για μια ειρηνική επίλυση του ουκρανικού - Στο ναδίρ οι σχέσεις με Πολωνία
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ συζήτησαν για την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος της Ουκρανίας στην Αλάσκα, και από τότε δεν έχουν υπάρξει καινοτομίες στο θέμα αυτό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν καινοτομίες τις οποίες θα μπορούσαμε να σας ανακοινώσουμε», δήλωσε ο Peskov.
«Υπήρξαν συζητήσεις για τη διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος μεταξύ των προέδρων στo Anchorage, και εκτός από όσα συζητήθηκαν εκεί, δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις» επισήμανε ο Peskov.
Επιπλέον, ο Peskov δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά δεν προγραμματίζει επαφές με τον υπουργό Στρατού των ΗΠΑ, Daniel Driscoll μετά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Κίεβο.
«Όχι, όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απαντώντας στις πληροφορίες δημοσιεύματος της Wall Street Journal.
Επιπλέον, ο Peskov είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας αντιστέκονται στις προσπάθειες του Κιέβου να επιτεθεί με δυτικά όπλα στο ρωσικό έδαφος.
«Αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Οι ένοπλες δυνάμεις μας αντιστέκονται στις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να εκτελέσει επιθέσεις με τη χρήση ακριβείας δυτικών όπλων, και συγκεκριμένα αμερικανικών», δήλωσε ο Peskov, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι αμερικανικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας.
Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Πολωνίας έχουν πλήρως εκφυλιστεί, δήλωσε ο Peskov.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τον Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Radosław Sikorski, ανέφερε την απόφαση της Πολωνίας να κλείσει το τελευταίο ρωσικό προξενείο στη χώρα.
Όπως δήλωσε ο προσωρινός chargé d'affaires της Ρωσίας στην Πολωνία, Andrey Ordash, το προξενείο πρέπει να κλείσει μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.
«Αυτό, πιθανότατα, είναι έκφραση αυτής της εκφυλισμένης κατάστασης, της επιθυμίας των πολωνικών αρχών να μηδενίσουν οποιεσδήποτε δυνατότητες διπλωματικών ή προξενικών σχέσεων», δήλωσε ο Peskov, αναφέροντας ότι οι ενέργειες της Βαρσοβίας δεν συνάδουν με τη λογική.
Το φθινόπωρο του περασμένου έτους, οι αρχές της Πολωνίας έκλεισαν το ρωσικό γενικό προξενείο στην Poznan και απέλασαν τρεις διπλωμάτες που εργάζονταν εκεί.
Ως απάντηση, η Μόσχα έκλεισε το πολωνικό γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη.
Τον Ιούλιο, σε απάντηση των μέτρων κατά της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κρακοβία, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακάλεσε τη συναίνεσή του για τη λειτουργία του πολωνικού προξενείου στο Kaliningrad.
Πλέον, στην Πολωνία θα παραμείνει μόνο το αρμόδιο τμήμα της ρωσικής πρεσβείας στη Βαρσοβία.
Στη Ρωσία, λειτουργούν η πρεσβεία στη Μόσχα και το προξενείο στο Irkutsk.
Politico: Το Πεντάγωνο στο Κίεβο - Τι ψάχνουν οι Αμερικάνοι στρατηγοί στην Ουκρανία
Ο Υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Daniel Driscoll, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ Randy George και ο στρατηγός Chris Donahue, διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη έφτασαν στην Ουκρανία σε ανεπίσημη επίσκεψη όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Politico.
Πρόκειται για τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πεντάγωνου υπό τον Trump που επισκέφθηκαν την Ουκρανία, σε μια χρονική στιγμή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να βάλουν τέλος στον πόλεμο.
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι σκοπεύουν να συναντηθούν από σήμερα Τετάρτη 19/11 με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, με Ουκρανούς βουλευτές και με τον Volodymyr Zelensky.
Βάσει του δημοσιεύματος, ένας από τους στόχους αυτής της επίσκεψης είναι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία στο πλαίσιο της οποίας το Κίεβο θα παρέχει στην Ουάσιγκτον τεχνολογίες για την παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων καθώς και οι προσπάθειες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ασυνήθιστη επιλογή να σταλεί ο Driscoll, ο Υπουργός Στρατού, στο Κίεβο για μια ευαίσθητη ειρηνευτική αποστολή.
Ωστόσο, ο βετεράνος του Στρατού και φίλος από τη Νομική Σχολή του Yale του Αντιπροέδρου JD Vance, έχει εξελιχθεί σε σημαντική φυσιογνωμία στο Πεντάγωνο και ενδέχεται τώρα να αναλαμβάνει πιο εξέχοντα ρόλο.
Ο Υπουργός Άμυνας Pete Hegseth δεν έχει ταξιδέψει στο Κίεβο.
Εκπρόσωποι των Driscoll και George αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, αναφέρει το Politico.
Οι Driscoll και George έχουν χρησιμοποιήσει τις ουκρανικές καινοτομίες στο πεδίο μάχης ως παράδειγμα που θα πρέπει να μιμηθούν η αμερικανική αμυντική βιομηχανία και το Πεντάγωνο στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων.
«Όταν κοιτάτε την Ουκρανία, εκείνοι δεν αποδέχονται την τρέχουσα εκδοχή ενός συστήματος ως επαρκή, και το τροποποιούν, το «πειράζουν» και κάνουν ό,τι χρειάζεται για να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν», είπε ο Driscoll σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.
«Δεν υπάρχουν κανόνες για να φτάσεις σε αυτό το αποτέλεσμα, και απλώς το πετυχαίνουν», πρόσθεσε.
Ο Στρατός έχει θέσει στόχο να αγοράσει 1 εκατομμύριο drones μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια - ένας στόχος πέρα από τις τρέχουσες δυνατότητες της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας - ενώ η Ουκρανία παράγει ήδη περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια drones ετησίως.
Wall Street Journal: Συνομιλίες του υπουργού Στρατού των ΗΠΑ, Daniel Driscoll με Ρώσους
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, κατόπιν των επαφών τους στην Ουκρανία οι Αμερικάνοι στρατηγοί σχεδιάζουν να συναντηθούν και με εκπροσώπους της Ρωσίας.
Βάσει του δημοσιεύματος, η αποστολή του Daniel Driscoll έχει ως στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εκ μέρους του Trump.
Πάντως, η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα οποιαδήποτε συνάντηση με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.
Σημειώνεται πως ο Αμερικανός στρατηγός Donahue είναι αυτός που είχε υποστηρίξει πως το ΝΑΤΟ έχει έτοιμο σχέδιο κατάληψης της περιοχής του Kaliningrad.
Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από τη Μόσχα.
Πάντως, το Κρεμλίνο διέψευσε το δημοσίευμα περί συνάντησης Ρώσων αξιωματούχων με τον Driscoll.
John Healey (υπουργός Άμυνας Μ. Βρετανίας) σε Ρωσία: Μαζέψτε το Yantar, είμαστε έτοιμοι…
Ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας John Healey έστειλε μήνυμα στη Ρωσία σχετικά με τις φερόμενες ενέργειες του ρωσικού πλοίου «Yantar» κοντά στις βρετανικές ακτές.
«Σας βλέπουμε. Ξέρουμε τι κάνετε. Και αν το «Yantar» κατευθυνθεί προς το νότο αυτή την εβδομάδα, θα είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.
Σύμφωνα με τον Healey, το ρωσικό πλοίο «Yantar» βρίσκεται κοντά στα βρετανικά ύδατα και φέρεται να πραγματοποιεί χαρτογράφηση υποβρυχίων καλωδίων, ενώ παράλληλα κατευθύνει λέιζερ προς τους πιλότους της βρετανικής RAF.
Ο επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι αυτή είναι η δεύτερη φορά που ρωσικό πλοίο εισέρχεται σε βρετανικά ύδατα μέσα σε έναν χρόνο.
Η Διοίκηση του Ρωσικού Ναυτικού σχολίασε τις αναφορές των βρετανικών ΜΜΕ σχετικά με την κατάσχεση ρωσικού υποβρυχίου στη Μάγχη.
Στην ανακοίνωση επισημάνθηκε ότι τα υποβρύχια του ρωσικού ναυτικού εκτελούν τις εκπαιδευτικές και στρατιωτικές τους αποστολές στον Παγκόσμιο Ωκεανό και ότι είναι αδύνατο να «συλληφθούν».
McGregor (συνταγματάρχης ΗΠΑ): Δεν θα αντέξουν οι Ουκρανοί έως τα τέλη Ιανουαρίου 2026…
Το καθεστώς του Κιέβου κινδυνεύει να μην επιβιώσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου λόγω της κατάστασης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη ζώνη των επιχειρήσεων, δήλωσε ο Αμερικανός απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor.
«Θα εκπλαγώ αν η Ουκρανία υπό την ηγεσία του Volodymyr Zelensky και της συμμορίας του καταφέρει να περάσει τις γιορτές.
Ακόμη κι αν τις περάσουν, δεν πιστεύω ότι θα κρατηθούν περισσότερο από τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο», είπε ο McGregor.
Ο ειδικός τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν διαθέτει αποτελεσματική αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, η λογιστική τους είναι σε πλήρη αταξία, και οι κύριες βάσεις τους έχουν χαθεί.
Medvedev (Ρωσία): Αναπόφευκτη η καταστροφή του καθεστώτος του Κιέβου - Καταλύτης ο ρωσικός στρατός
Για αναπόφευκτη καταστροφή του καθεστώτος του Κιέβου κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, ο οποίος αναφέρει ότι ο καλύτερος καταλύτης για αυτό είναι οι επιτυχίες του ρωσικού στρατού.
Αναφερόμενος στην τύχη του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky ο Medvedev είπε ότι «φαίνεται πως το απόστημα εξελίσσεται ταχύτερα από ό,τι φαινόταν».
«Πριν μερικές μέρες είπα ότι ο αιματηρός κλόουν του Κιέβου εξακολουθεί προς το παρόν να έχει πιθανότητες να κουνιέται στο δυτικό σκοινί, αλλά το απόστημα που έχει σχηματιστεί στην Ευρώπη θα ανοιχθεί οπωσδήποτε.
Φαίνεται ότι το απόστημα εξελίσσεται ταχύτερα από ό,τι φαινόταν» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram o Medvedev.
Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται απλώς για άνοιγμα της πύουσας φλεγμονής, αλλά για «αερογενή γάγγραινα της εξουσίας των Bandera».
«Συνεπώς, θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει αυτοακρωτηριασμό και να αποκόψει το σάπιο μέρος του σώματός της.
Αλλιώς, ολόκληρος ο αποκρουστικός οργανισμός του κλόουν του Κιέβου αντιμετωπίζει αναπόφευκτη καταστροφή.
Ωστόσο, αν ο ακρωτηριασμός αποδειχθεί ανεπαρκής, η σήψη θα συνεχιστεί – και τότε ο θάνατος του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου είναι αναπόφευκτος.
Όμως, εκεί ακριβώς οδηγείται», κατέληξε ο Medvedev.
Zakharova (Ρωσία): Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν για τη σήψη της Ουκρανίας - Συμμετείχαν άμεσα σε αυτήν…
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν μπορεί να μην γνωρίζουν για το μέγεθος της διαφθοράς στην Ουκρανία και συμμετέχουν άμεσα σε αυτή υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova.
«Εάν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αγόραζε εμβόλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω SMS, χωρίς να διεξάγει αυτές τις συμφωνίες μέσω οποιουδήποτε μηχανισμού επαλήθευσης, τι πιστεύετε πραγματικά;
Είχε αυταπάτες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία ή το καθεστώς του Κιέβου;
Εξάλλου συμμετείχαν σε αυτά τα σχήματα και δεν μπορούσαν να μην ξέρουν πού πηγαίνουν τα χρήματα.
Τα κατανοούσαν τέλεια, γιατί ήταν μέρος του σχήματος.
Και αυτά τα χρήματα πήγαιναν σε λογαριασμούς συνδεδεμένους με τους ίδιους», δήλωσε η Zakharova μιλώντας στο ραδιόφωνο Sputnik.
Η Zakharova τόνισε ότι τα δυτικά ΜΜΕ δεν μετέφεραν στους Ευρωπαίους πολίτες τα πιο τρομακτικά νέα από την Ουκρανία…
«Μόλις στη Δύση άρχισε να διαδίδεται ενεργά η πληροφορία για σκάνδαλο διαφθοράς, αυτό σημαίνει ότι έγινε κατόπιν σχετικής εντολής» υπογράμμισε η Zakharova.
Προηγουμένως, η εφημερίδα Ukrayinska Pravda, επικαλούμενη πηγές, ανέφερε ότι η πρέσβης της ΕΕ στην Ουκρανία, Katarina Mathernova, είναι δυσαρεστημένη από την αποκάλυψη της διαφθοράς του καθεστώτος του Κιέβου.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός blogger Anatoliy Shariy σημείωσε ότι η ΕΕ μέσω της πρέσβειράς της στην Ουκρανία, Mathernova, εμποδίζει την έρευνα για την υπόθεση μεγάλης διαφθοράς στον τομέα της ενέργειας.
Il Fatto Quotidiano: Παραδοχή από Ιταλία: Η Ουκρανία δεν θα πάρει πίσω τα εδάφη που έχασε από τη Ρωσία
Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας υποστηρίζει ότι στην Ουκρανία δεν κατάφεραν «να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των εδαφών», ενώ η δυτική υποστήριξη χρειάζεται μόνο για... «χρονική καθυστέρηση».
Αυτό γράφει η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, επικαλούμενη ανεπίσημο έγγραφο που συνέταξε ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto σχετικά με την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών.
«Η αντίσταση από την πλευρά της Ουκρανίας με τη στήριξη της Δύσης χρησιμεύει στην καθυστέρηση», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη αποσπάσματα από το έγγραφο.
«Οι ενέργειες της Ουκρανίας δεν οδήγησαν στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για την επιστροφή των εδαφών ούτε σε ριζική αλλαγή της πορείας της σύγκρουσης» προσθέτει η εφημερίδα.
Επιπλέον, όπως γράφει το δημοσίευμα, σε αυτό αναγνωρίζεται το πλεονέκτημα της Ρωσίας όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τον εξοπλισμό, τα όπλα και την αμυντική παραγωγή.
Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας επεσήμανε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης των εθνικών μονάδων για την καταπολέμηση της κυβερνο-εγκληματικότητας και πρότεινε τη στρατολόγηση επαγγελματιών χάκερ στον στρατό.
Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν εμφανιστεί σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα, στον απόηχο σκανδάλου διαφθοράς.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η Ρώμη προετοιμάζει το 12ο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται εξαρτήματα για το αντιαεροπορικό σύστημα SAMP/T, το οποίο είχε παραδοθεί νωρίτερα στο Κίεβο.
Nikolai Petrov (Rhode Island ΗΠΑ): Μόνο η συνθηκολόγηση θα διασώσει την Ουκρανία, πάνε από το κακό στο χειρότερο
Η μόνη ευκαιρία επιβίωσης της Ουκρανίας είναι οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Nikolai Petrov, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island, στις ΗΠΑ.
«Πολλοί Ουκρανοί αναλυτές που αντιτίθενται ή είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη στρατηγική του καθεστώτος υποστηρίζουν ότι το Κίεβο θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει την πιο ευνοϊκή δυνατή συμφωνία.
Όσο η Ρωσία παραμένει πρόθυμη να διαπραγματευτεί, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να διαπραγματευτεί κάτι και να επιβιώσει», δήλωσε ο Nikolai Petrov
Σημείωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει σήμερα πληθυσμό περίπου 28,7 εκατομμυρίων, σε σύγκριση με 52 εκατομμύρια το 1991.
Ο Nikolai Petrov δήλωσε επίσης ότι σήμερα έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων, κάτι που, όπως είπε, «δεν προμηνύει καλό οιωνό για το μέλλον της χώρας».
«Από ορθολογική άποψη, η Ουκρανία θα πρέπει να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια ειρηνική διευθέτηση με την πρώτη ευκαιρία, επειδή η μόνη εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις είναι η συνθηκολόγηση, μετά την οποία δεν θα υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω διαπραγματεύσεων», τόνισε ο καθηγητής Nikolai Petrov.
Από την αρχή του 2025, η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων στην Κωνσταντινούπολη: στις 16 Μαΐου, 2 Ιουνίου και 23 Ιουλίου.
Μετά την τελευταία συνάντηση, οι χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν επ' αόριστον τις ανταλλαγές ιατρικού προσωπικού σοβαρά τραυματισμένων και ασθενών.
Η Μόσχα εξέφρασε την προθυμία της να μεταφέρει στο Κίεβο επιπλέον 3.000 σορούς πεσόντων στρατιωτών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρότεινε ανταλλαγή κρατουμένων τουλάχιστον 1.200 από κάθε πλευρά.
Sabah: Ο Zelensky οδήγησε την Ουκρανία στην κατάρρευση
O Volodymyr Zelensky, που είχε υποσχεθεί στη χώρα δημοκρατία και ένταξη στη Δύση, οδήγησε την Ουκρανία στην κατάρρευση καθώς υπό την ηγεσία του ο πληθυσμός όλο και πιο συχνά αναπολεί το παρελθόν με νοσταλγία αναφέρει ο αρθρογράφος της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, Melih Altınok.
Ο Zelensky βρίσκεται σήμερα Τετάρτη 19/11 στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayip Erdoğan, σχετικά με την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
«Ο Zelensky, που έγινε διάσημος χάρη στη σειρά όπου έπαιξε τον ρόλο του προέδρου ("Υπηρέτης του Λαού"), σε λίγα μόλις χρόνια οδήγησε τη χώρα στην κατάρρευση.
Ο ανίκανος πρόεδρος, που είχε υποσχεθεί διαφάνεια, περισσότερη δημοκρατία και πλήρη ένταξη στη Δύση, αναγκάζει τους Ουκρανούς να θυμούνται με νοσταλγία τα παλαιότερα χρόνια.
Έχουν χαθεί τεράστιες περιοχές, έχουν καταστραφεί οικογένειες.
Και εν μέρει ενσωματωμένοι στη Δύση δεν είναι οι κάτοικοι του Κιέβου, αλλά εκατομμύρια Ουκρανοί που ζουν ως πρόσφυγες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», γράφει ο Altınok.
Κατά την άποψή του, δεν έχει πλέον νόημα να μιλά κανείς για δημοκρατία στην Ουκρανία.
«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θυμίζει σοβιετικές εποχές.
Τόσο πολύ, που οι εκλογές δεν διεξάγονται καν — υπό το πρόσχημα του πολέμου.
Και όσον αφορά τη διαφάνεια…
Ενώ ο λαός αντιμετωπίζει ανεργία και πείνα, στο Κίεβο εμφανίζονται πολυτελή διαμερίσματα με χρυσές τουαλέτες.
Οι υπουργοί παραιτούνται λόγω σκανδάλων διαφθοράς, και όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κατάσταση είναι μακριά από την ευημερία», επισημαίνει ο Altınok.
Στο τέλος, ο αρθρογράφος ισχυρίζεται ότι ο Zelensky «θα αφήσει πίσω του μεγάλη λύπη για τον ουκρανικό λαό».
Economist: Τα χρήματα που έκλεψε ο Timur Mindich φίλος του Zelensky τα πήγε στην Ρωσία…
Μέρος των χρημάτων που έκλεψε ο Timur Mindich Ουκρανός επιχειρηματίας και συνεργάτης του Zelensky, από την κρατική εταιρεία Energoatom ενδέχεται να μεταφέρθηκε στη Μόσχα, σύμφωνα με το The Economist.
Ωστόσο, δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις πληροφορίες.
Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι ένα άλλο μέρος των κεφαλαίων θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τεσσάρων πολυτελών βιλών κοντά στο Κίεβο.
Στις 10 Νοεμβρίου, το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ουκρανίας (NABU) ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση για την αποκάλυψη σχεδίων διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα.
Ο βουλευτής της Ουκρανίας, Yaroslav Zheleznyak, ανέφερε ότι το Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς διεξήγαγε έρευνες στα σπίτια του πρώην υπουργού Ενέργειας Herman Galushchenko και της εταιρείας Energoatom.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, αστυνομικοί της NABU έψαξαν επίσης το σπίτι του επιχειρηματία Timur Mindych, ο οποίος αποκαλείται «τσάντα με τα χρήματα» του Zelenskyy από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο επιχειρηματίας είχε προηγουμένως απομακρυνθεί βιαστικά από την Ουκρανία.
Berliner Zeitung: Η Τσεχία ετοιμάζει δυνατό χτύπημα στην Ουκρανία, η συμμαχία τους καταρρέει
Η αλλαγή πορείας της τσεχικής κυβέρνησης απέναντι στην Ουκρανία μετά τη νίκη του Andrej Babis θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δυτική βοήθεια προς το Κίεβο, αναφέρει η Berliner Zeitung.
«Ο πυρήνας των ευρωπαϊκών προμηθειών πυρομαχικών για την Ουκρανία είναι πιθανό να υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα.
Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που το Κίεβο γίνεται στόχος επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η ρωσική πίεση αυξάνεται στο Donbass και τη νότια Ουκρανία», αναφέρει η Berliner Zeitung.
Σημειώνεται ότι οι νικητές των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών σκοπεύουν να διακόψουν όχι μόνο την φιλοδυτική πολιτική τους πορεία, αλλά και την πολιτική υποστήριξης της Ουκρανίας.
Στο ίδιο το Κίεβο, αυξάνεται η ανησυχία ότι η Τσεχική Δημοκρατία -μέχρι τώρα ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας- θα μπορούσε να γίνει πηγή αστάθειας ή ακόμα και νέο μέλος του αντιουκρανικού μπλοκ του Ούγγρου πρωθυπουργού Orban.
Τονίζεται ότι το πρόγραμμα της Τσεχικής Δημοκρατίας για την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία ήταν προηγουμένως «σανίδα σωτηρίας» για τη χώρα, αλλά ο Andrej Babis το επέκρινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και, μετά τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, ξεχάστηκε εντελώς.
Οι τσεχικές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 3-4 Οκτωβρίου ανέδειξαν το ANO (Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών), με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Andrej Babis. Συγκέντρωσε το 34,51% των ψήφων.
Αυτές οι ψήφοι χάρισαν στο ANO 80 έδρες από τις 200.
Αμέσως μετά τις εκλογές, ο Andrej Babis διαπραγματεύτηκε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το SPD (Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία), το οποίο έλαβε το 7,78% των ψήφων και 15 έδρες, και τους Αυτοκινητιστές (Motorists), οι οποίοι έλαβαν το 6,77% των ψήφων και 13 έδρες.
Αυτό δίνει στον νέο συνασπισμό 108 έδρες.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία εμποδίζουν την επίλυση του ζητήματος, εμπλέκουν άμεσα χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και συνιστούν «παιχνίδι με τη φωτιά».
Telegraph: Οι χώρες του ΝΑΤΟ ξέμειναν από το εκρηκτικό TNT για την Ουκρανία λόγω προμηθειών προς το Ισραήλ - Η τιμή του ΤΝΤ εκτινάχθηκε 3.942%
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη εκρηκτικών, η οποία περιορίζει σοβαρά τις προμήθειες πυρομαχικών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, επικαλούμενη έκθεση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το τελευταίο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής TNT της ΕΕ, που βρίσκεται στην Πολωνία, εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ουάσινγκτον, με τη σειρά της, προμηθεύει ενεργά αυτά τα πυρομαχικά στο Ισραήλ.
Η μελέτη επισημαίνει τη μεγάλη εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από αυτή τη μοναδική, υπερφορτωμένη επιχείρηση.
Η τιμή των εκρηκτικών έχει επίσης αυξηθεί απότομα: από 837 λίρες (89.000 ρούβλια) σε 33.000 λίρες (3,4 εκατομμύρια ρούβλια) ανά τόνο δηλαδή αύξηση 3.942%.
Η έλλειψη προμηθειών TNT έχει δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στην Ευρώπη να προμηθεύει την Ουκρανία με πυρομαχικά.
Αυτό έχει αναγκάσει το Κίεβο να περιορίσει τη χρήση βλημάτων πυροβολικού και έχει αφήσει τη Δύση να αγωνίζεται να αναπληρώσει τα δικά της εγχώρια αποθέματα.
Είχε ανακοινωθεί προηγουμένως ότι η Γερμανία θα άρει τους περιορισμούς στις προμήθειες όπλων προς το Ισραήλ στις 24 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, ένας από τους λόγους για αυτήν την απόφαση είναι η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Το κεφάλαιο Pokrovsk-Myrnohrad τελείωσε άδοξα για τον Ουκρανικό στρατό – Οι Ρώσοι ελέγχουν το 90% των 2 πόλεων
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποφασιστικό στόχο στην κατεύθυνση του Pokrovsk και συνεχίζουν ταυτόχρονες προσπάθειες για να κλείσουν την περικύκλωση του ευρύτερου θύλακα Pokrovsk-Myrnohrad, ενώ παράλληλα επιτίθενται και στις δύο πόλεις.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 18 Νοεμβρίου και φέρεται να γυρίστηκαν στις 16 Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα εντός του βορειοανατολικού Pokrovsk.
Το Ουκρανικό 7ο Σώμα Ταχείας Αντίδρασης των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων Εφόδου ανέφερε στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν όλο και περισσότερο να διεισδύσουν στο Myrnohrad από την πλευρά του Krasnyi Lyman (βόρεια του Myrnohrad) - υποδεικνύοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν βόρεια του Myrnohrad δεν επικεντρώνονται στην προώθηση προς τα δυτικά για να κλείσουν την περικύκλωση, αλλά προσπαθούν να επιτεθούν νότια απευθείας στο Myrnohrad.
Ο εκπρόσωπος μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που επιχειρεί στην κατεύθυνση του Pokrovsk ανέφερε στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν τις ουκρανικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) προς το Myrnohrad από τα βορειοδυτικά και τα δυτικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επίσης επιθέσεις με βομβαρδισμούς με ολισθαίνουσες βόμβες εναντίον ουκρανικών θέσεων σε όλη την περιοχή Pokrovsk - Myrnohrad, πιθανώς με σκοπό να διαταράξουν την ουκρανική εφοδιαστική αλυσίδα και να καταστρέψουν κτίρια και άλλα καταφύγια που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας αεροπορικής αναχαίτισης (BAI) στο πεδίο της μάχης στην περιοχή.
Μπήκαν στο Siversk οι Ρωσικές δυνάμεις, στόχος η πόλη φρούριο Slovyansk
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το νέο επιθετικό τους πρότυπο στις κατευθύνσεις Siversk και Slovyansk-Lyman για να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια προέλαση στη Ζώνη Φρουρίου της Ουκρανίας από τα βορειοανατολικά και ανατολικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ένα νέο επιχειρησιακό πρότυπο που βασίζεται σε έναν συνδυασμό μιας παρατεταμένης εκστρατείας αεροπορικής αναχαίτισης (BAI) στο πεδίο της μάχης, τακτικών προσπαθειών αναχαίτισης, αποστολών διείσδυσης και μαζικών επιθέσεων μικρών ομάδων.
Το ISW ανέφερε πρόσφατα εφαρμογές αυτού του επιχειρησιακού προτύπου στις κατευθύνσεις Pokrovsk, Velykomykhailivka και Hulyaipole.[6] Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 18 Νοεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων της Ρωσικής 123ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων, διείσδυσαν πρόσφατα στο νότιο και ανατολικό Siversk.
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (Υπουργείο Άμυνας) ισχυρίστηκε επίσης στις 18 Νοεμβρίου ότι στοιχεία της Ρωσικής 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Τυφεκιοφόρων κατέλαβαν την Platonovka περιοχή βορειοδυτικά του Siversk μετά από μια προσποίηση, επιτιθέμενη υπό την κάλυψη ομίχλης και βροχής όταν οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν περιορισμένη υποστήριξη από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και πραγματοποιώντας επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό από πρώτο πρόσωπο (FPV).
Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η ρωσική κατάληψη της Platonovka επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να μπλοκάρουν τον αυτοκινητόδρομο T-0513 Lyman-Siversk.
Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές παρατήρησαν πρόσφατα ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν αποστολές διείσδυσης σε ομάδες ενός έως τριών ατόμων, προκειμένου να συσσωρεύσουν δυνάμεις προς την κατεύθυνση του Siversk, και προέβλεπαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα διεξήγαγαν μεγαλύτερες μηχανοκίνητες επιθέσεις τον χειμώνα, μετά το πάγωμα του εδάφους
Προτεραιότητα πλέον οι πόλεις Slovyansk και Lyman
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ομοίως τακτικές διείσδυσης στην κατεύθυνση Slovyansk και Lyman, εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών και συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διακοπή των επίγειων γραμμών επικοινωνίας (GLOC) της Ουκρανίας στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του 3ου Σώματος Στρατού της Ουκρανίας ανέφερε στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διεισδύσουν και να εγκατασταθούν σε προωθημένες θέσεις στην κατεύθυνση Lyman, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν συνθήκες για τη διεξαγωγή περαιτέρω πλευρικών επιθέσεων και να οδηγήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε ημι-περικύκλωση
Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να υπονομεύσουν την εφοδιαστική αλυσίδα της Ουκρανίας με τακτικές επιθέσεις με drones και αποστολές διείσδυσης που στοχεύουν στη συσσώρευση δυνάμεων για επόμενες μεγαλύτερες επιθέσεις.
Ένας υπαξιωματικός (NCO) μιας ουκρανικής ταξιαρχίας που επιχειρεί στην κατεύθυνση Lyman ανέφερε ομοίως στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν όρους για επιθέσεις στην περιοχή ευθύνης της ταξιαρχίας (AoR) χρησιμοποιώντας FPV drones και οπτικά drones με οπτικές ίνες για να υπονομεύσουν την ουκρανική εφοδιαστική
Πήραν την Nechaivka βόρεια του Hulyaipole στην Zaporizhia οι Ρώσοι
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε στις 18 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Nechaivka (βόρεια του Hulyaipole κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου T-0401 Hulyaipole-Pokrovske).
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Vesele (ανατολικά του Hulyaipole) και προέλασαν δυτικά του Rivnopillya, νοτιοδυτικά του Yablukove (και τα δύο βόρεια του Hulyaipole) και δυτικά του Vesele
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν βόρεια της Hulyaipole προς τη Dobropillya. βορειοανατολικά της Hulyaipole κοντά σε Solodke, Rivnopillya, Yablukove, Pryvilne, Pavlivka, Krasnohirske και Zlahoda. και ανατολικά της Hulyaipole κοντά στο Vesele, Vysoke, Zatyshshya και Zelenyi Hai στις 17 και 18 Νοεμβρίου
















www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών