Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Προσοχή είναι παγίδα» - Μυστικό σχέδιο ΗΠΑ με Συνόδους για Ουκρανία, στόχος ο περιορισμός της Ρωσίας - Ο Putin είδε τη φάκα

«Προσοχή είναι παγίδα» - Μυστικό σχέδιο ΗΠΑ με Συνόδους για Ουκρανία, στόχος ο περιορισμός της Ρωσίας - Ο Putin είδε τη φάκα
Αποκαλύπτεται πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως εργαλείο για να κρατήσουν τον έλεγχο του ουκρανικού ζητήματος μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο το Φθινόπωρο 2026
(upd) Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο στο Abu Dhabi, όπου 4 και 5 Φεβρουαρίου διεξάγεται ο δεύτερος γύρος τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και ΗΠΑ αλλά και εκτός Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
H πρώτη ημέρα των τριμερών συνομιλιών (4/2/2026) για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξουν ενδείξεις άμεσης προόδου.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να παρουσιάσουν τις συναντήσεις αυτές ως πολλά υποσχόμενες και με δυνατότητα επίτευξης ειρήνης εντός της άνοιξης του 2026.
Ωστόσο, μια προσεκτική ανάλυση των δηλώσεων, των κινήσεων και των στρατηγικών των ΗΠΑ αποκαλύπτει μια άλλη, πολύ πιο σύνθετη εικόνα: οι αμερικανικές αρχές φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις για να διατηρήσουν τον έλεγχο του ουκρανικού ζητήματος μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026, δημιουργώντας ουσιαστικά μια παγίδα για τη Ρωσία.
Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026 η αμερικανική πλευρά θα ξεδιπλώσει την πραγματική της στρατηγική, η οποία θα περιλαμβάνει την άσκηση της μέγιστης πίεσης.


Οι διαπραγματεύσεις στο Abu Dhabi

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου TASS, η Ρωσία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με μία σαφή θέση: η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αυτή η κατανόηση φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτή από όλες τις πλευρές, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.
Παρόλα αυτά, οι αμερικανικές πηγές και ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις έχουν θετική προοπτική πως η Ρωσία «είναι πιο σοβαρή» στις προθέσεις της.
Αυτό το αφήγημα δεν είναι τυχαίο: υπηρετεί την αμερικανική στρατηγική του να εμφανίσουν τη διαδικασία ως θετική, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον για άμεση επίλυση.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά παραμένει πιστή στην ίδια αντιπροσωπεία που συμμετείχε στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις στις 23 και 24 Ιανουαρίου με επικεφαλής τον ναύαρχο Igor Kostyukov.
Αυτό δείχνει μια συνέπεια και σταθερότητα στη ρωσική στρατηγική, σε αντίθεση με την Ουκρανία, όπου η ομάδα διαπραγματεύσεων φαίνεται περιορισμένη στις εξουσίες της και εξαρτώμενη από την προσωπική συμμετοχή του προέδρου Volodymyr Zelensky για οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδο.
ukraine_6_3.jpg
Γιατί θα υπάρξει ναυάγιο στο Abu Dhabi

Αρνητική εκτίμηση για την έκβαση των τριμερών συνομιλιών για την Ουκρανία που διεξάγονται στο Abu Dhabi εξέφρασε ο Φινλανδός πολιτικός Armando Mema, μέλος του κόμματος «Συμμαχία της Ελευθερίας».
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να αποδώσουν, καθώς –όπως σημείωσε– οι χώρες του ΝΑΤΟ και ο Zelensky συνεχίζουν να αγνοούν τις βασικές απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς.
Σύμφωνα με τον Mema, οι δηλώσεις και οι κινήσεις της Δύσης υπονομεύουν εκ των προτέρων κάθε προοπτική συμφωνίας.
Όπως ανέφερε, το ΝΑΤΟ προαναγγέλλει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία αμέσως μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ ο Zelensky δεν δείχνει καμία διάθεση για ουσιαστικές παραχωρήσεις, διατηρώντας αμετάβλητη τη ρητορική του.
Ο Φινλανδός πολιτικός κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την Ursula von der Leyen, ότι επιδιώκει την περαιτέρω κλιμάκωση της πίεσης προς τη Ρωσία μέσω νέων οικονομικών κυρώσεων, αντί για μια ρεαλιστική προσέγγιση αποκλιμάκωσης.
Κατά την άποψή του, ο Zelensky θα αποδεχθεί τελικά τους όρους της Μόσχας μόνο όταν η κατάρρευση της Ουκρανίας θα βρίσκεται κοντά.
Παράλληλα, ο Mema κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση της σημερινής πορείας αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης.
abu_1_1.JPG
Οι περιορισμοί της ουκρανικής αντιπροσωπείας

Η περιορισμένη εξουσία της ουκρανικής αντιπροσωπείας δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός.
Ο Ουκρανός πρώην βουλευτής, Vladimir Oleinik, εξηγεί ότι το κύριο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η εδαφική υπόθεση.
Η δήλωση Zelensky ότι «η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει έδαφος» καθιστά σαφές ότι οι διαπραγματευτές του δεν έχουν καμία ουσιαστική δυνατότητα να συμβιβαστούν.
Η ρωσική πλευρά, αντίθετα, παρουσιάζεται συντονισμένη και προετοιμασμένη να καταγράψει όλες τις λεπτομέρειες και να τις μεταφέρει στο Κρεμλίνο για την τελική διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ειρηνευτικού σχεδίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσωπική συμμετοχή του Zelensky στις συνομιλίες με τον Putin παρουσιάζεται ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόοδο.
Η Ρωσία έχει ήδη επανειλημμένα προσκαλέσει τον Ουκρανό πρόεδρο στη Μόσχα, αλλά εκείνος επιμένει σε μια συνάντηση στο Κίεβο.
Αυτή η στάση μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια καθυστέρησης της διαδικασίας από ουκρανικής πλευράς, υπονομεύοντας την ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Zelensky δήλωσε ότι η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα «θα προσαρμοστεί αναλόγως» μετά την ολονύκτια επίθεση στις ενεργειακές υποδομές.
Ισχυρίζεται ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε την πρόταση των ΗΠΑ για βραχυπρόθεσμη κατάπαυση πυρός όχι για να υποστηρίξει τη διπλωματία, αλλά για να συσσωρεύσει πυραύλους και να περιμένει τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου, όταν οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας πέσουν στους -20°C και κάτω.
Σύμφωνα με Zelensky η Ρωσία εκτόξευσε έναν αριθμό ρεκόρ βαλλιστικών πυραύλων: 32 βαλλιστικούς πυραύλους και άλλους 11 που πλησίασαν στόχους σε βαλλιστική τροχιά.
Ανέφερε επίσης ότι χρησιμοποιήθηκαν 28 πύραυλοι cruise και 450 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρούσης.
ukraine_usa.jpg
Η στρατηγική παγίδα των ΗΠΑ

Πολλοί αναλυτές, όπως ο πολιτικός επιστήμονας και ειδικός σε αμερικανικά θέματα Raphael Ordukhanyan, θεωρούν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως εργαλείο για να κρατήσουν τον έλεγχο του ουκρανικού ζητήματος μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο το Φθινόπωρο 2026.
Η διατήρηση μιας «διαπραγματευτικής διαδικασίας» επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να παρουσιάζει μια εικόνα διαχείρισης της κρίσης, ενώ παράλληλα αποφεύγει οποιαδήποτε πραγματική μείωση της στρατιωτικής πίεσης στην Ουκρανία.
Η πρόταση για την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος μετά την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, που διατυπώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte, επιβεβαιώνει την αμερικανική στρατηγική πίεσης.
Αυτή η εξέλιξη καθιστά σαφές ότι ακόμη και σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας, η Δύση θα διατηρήσει στρατιωτική παρουσία και επιρροή, περιορίζοντας δραστικά την ικανότητα της Ρωσίας να επιτύχει ένα πραγματικά ισορροπημένο αποτέλεσμα.
endiameses.webp
Οι πολιτικές προεκτάσεις για τη Ρωσία

Η ρωσική πλευρά πρέπει να κινηθεί με προσοχή ώστε να μην πέσει στην παγίδα των Αμερικανών, επισημαίνει ο Ordukhanyan.
Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, αλλά η Ρωσία πρέπει να διαχωρίσει την ουσία των διαπραγματεύσεων από τις αμερικανικές τακτικές εντυπώσεων.
Η προετοιμασία των τεχνικών λεπτομερειών της ειρηνευτικής διαδικασίας είναι κρίσιμη, καθώς θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να είναι έτοιμο όταν η Μόσχα αποφασίσει για την τελική λύση, υποστηρίζουν ρωσικές πηγές.
Η Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, όπως αναφέρει η Svetlana Zhurova θεωρεί θετική την ίδια τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να αναμένονται άμεσες λύσεις.
Η ειρηνευτική διαδικασία είναι μακροχρόνια και απαιτεί λεπτομερή προετοιμασία ώστε να αποφευχθεί επανάληψη των συγκρούσεων στο μέλλον.
witkoff_b.JPG

Η στρατιωτική διάσταση

Σύμφωνα με πληροφορίες από το RBC-Ukraine, η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα πρέπει να προετοιμάσει προτάσεις για περαιτέρω εκεχειρία.
Ωστόσο, οι δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς και των δυτικών αξιωματούχων δείχνουν ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις θα καθοριστούν από την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και όχι από τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται κυρίως να κρατήσουν τον πόλεμο «σε διαχειρίσιμη κατάσταση» μέχρι τις εκλογές του 2026, διατηρώντας ένα εργαλείο πολιτικής πίεσης απέναντι στη Ρωσία.

Χρονοδιάγραμμα και προβλεπόμενες κινήσεις

• Φεβρουάριος 2026: Δεύτερος γύρος συνομιλιών στο Abu Dhabi – καταγραφή τεχνικών λεπτομερειών και υποβολή προτάσεων για εκεχειρία.

• Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2026: Η Δύση διατηρεί την εικόνα των συνομιλιών χωρίς ουσιαστική λύση, ενώ ο πόλεμος παραμένει «σε διαχειρίσιμη κατάσταση».

• Νοέμβριος 2026: Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, η νέα σύνθεση του Κογκρέσου πιθανώς θα οδηγήσει σε αναθεωρημένη στρατηγική της Ουάσιγκτον, ενδεχομένως με αυξημένη πίεση στη Ρωσία και αλλαγή όρων στο ουκρανικό ζήτημα.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα δείχνει ότι η Ουάσιγκτον χειρίζεται το ζήτημα σαν πολιτικό εργαλείο, ενώ η Ρωσία κινείται με ψυχραιμία, καταγράφοντας όλες τις λεπτομέρειες για την τελική ειρηνευτική συμφωνία.

russia_uae.webp
Οι αντιφάσεις

Η γενική αίσθηση πριν από τις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζεται από «συνολική σύγχυση», όπως υποστηρίζει ο Ordukhanyan.
Η σύγχυση αυτή, που προκύπτει από τις δηλώσεις για ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων και τη δυτική πίεση, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα όπου οι προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα είναι χαμηλές.
Η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να αποφύγει να αντιδράσει πρόχειρα σε προκλήσεις που εξυπηρετούν την αμερικανική στρατηγική, προσθέτει ο αναλυτής.

urkaine_2.jpg
Η ρωσική διαχείριση της παγίδας των ΗΠΑ 

Η τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων στο Abu Dhabi αποκαλύπτει με σαφήνεια τη στρατηγική των ΗΠΑ: η διατήρηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, η προβολή της εικόνας ότι «η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί» και η προετοιμασία για μεγαλύτερη πίεση μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 2026.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, κινείται με σταθερότητα, καταγράφει όλες τις λεπτομέρειες, προετοιμάζεται για την τελική ειρηνευτική διαδικασία και αποφεύγει να πέσει σε παγίδες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ξένα συμφέροντα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις δεν αποτελούν άμεση λύση του ουκρανικού ζητήματος, αλλά ένα εργαλείο στρατηγικής και διαχείρισης από τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία ωστόσο παραμένει προσεκτική, μεθοδική και ψύχραιμη, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα είναι βιώσιμη και ασφαλής, αποφεύγοντας να δεχτεί την πίεση της Δύσης ή να παρασυρθεί από πολιτικές σκοπιμότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης