Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα δεν προμηθεύεται LNG από τις ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο

Η Κίνα δεν προμηθεύεται LNG από τις ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Κίνα διαθέτει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμηθευτών φυσικού αερίου, περιλαμβανομένων LNG από τη Ρωσία, το Κατάρ και την Αυστραλία, καθώς και προμηθειών μέσω αγωγών βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων
Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που οι ΗΠΑ διέκοψαν τις άμεσες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Κίνα, εν μέσω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι περιορισμοί αυτοί εντάσσονται σε μια ευρύτερη εμπορική αντιπαράθεση που επηρεάζει την ενέργεια, τα βιομηχανικά προϊόντα και τον τομέα υψηλής τεχνολογίας.
Παρά την επίσημη παύση των άμεσων παραδόσεων αμερικανικού LNG στην κινεζική αγορά, οι κινεζικές εταιρείες συνέχισαν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους βάσει προηγουμένως συναφθεισών μακροπρόθεσμων συμβάσεων, σύμφωνα με το Reuters.
Οι ποσότητες που αγοράστηκαν ανακατευθύνθηκαν σε άλλες αγορές. Κύριος προορισμός ήταν η Ευρώπη, όπου η ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε σημαντικά μετά τη μείωση των προμηθειών μέσω αγωγών και τις διαρθρωτικές αλλαγές στο ενεργειακό ισοζύγιο της περιοχής.
Η πρακτική αυτή κατέστη δυνατή χάρη στους ευέλικτους συμβατικούς όρους, που επιτρέπουν αλλαγή του τελικού προορισμού του φορτίου. Έτσι, ενώ η φυσική διαδρομή του καυσίμου διαφοροποιήθηκε από τον αρχικό σχεδιασμό, οι νομικές υποχρεώσεις μεταξύ των μερών παρέμειναν σε ισχύ.
Η εξέλιξη αυτή ανέδειξε τον υψηλό βαθμό διασύνδεσης της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου. Παρά τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και τη ρητορική περί διαφοροποίησης, τα ενεργειακά συστήματα ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν έμμεσα συνδεδεμένα μέσω εμπορικών και χρηματοοικονομικών μηχανισμών.
Από το 2018, κινεζικές ενεργειακές εταιρείες —μεταξύ των οποίων οι PetroChina, CNOOC και Unipec— έχουν υπογράψει περίπου 20 μακροπρόθεσμες συμφωνίες με Αμερικανούς παραγωγούς LNG. Οι συμβάσεις αυτές προβλέπουν την προμήθεια περίπου 25 εκατομμυρίων τόνων ετησίως για περίοδο έως και 25 ετών.
Το 2024, η Κίνα αγόρασε 4,3 εκατομμύρια τόνους αμερικανικού LNG, ποσότητα που αντιστοιχούσε περίπου στο 5% των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ. Ωστόσο, σημαντικό μέρος του καυσίμου που αποκτήθηκε από κινεζικές εταιρείες μεταπωλήθηκε ή κατευθύνθηκε σε άλλες αγορές.
Ενδεικτικά, από τις 27 αποστολές που ναυλώθηκαν από την PetroChina από τον Φεβρουάριο του 2025, οι 23 κατέληξαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια, ενώ τα υπόλοιπα φορτία παραδόθηκαν στη Βραζιλία και το Μπαγκλαντές. Η ENN έστειλε επίσης όλες τις αποστολές της στην Ευρώπη, όπου οι τιμές spot ήταν πιο ελκυστικές.
Οι συμβάσεις προμήθειας αμερικανικού LNG χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό ευελιξίας, επιτρέποντας στον αγοραστή να αλλάξει τον προορισμό, εφόσον δεν παραβιάζονται κυρώσεις ή κανονιστικοί περιορισμοί. Αυτή είναι και η βασική διαφορά σε σχέση με συμβάσεις προμηθευτών της Μέσης Ανατολής, ιδίως του Κατάρ, όπου παραδοσιακά ισχύουν αυστηρότεροι όροι ως προς τον τόπο εκφόρτωσης και μεταπώλησης.
Τον Φεβρουάριο του 2025, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών κλιμακώθηκαν εκ νέου, με αμοιβαία επιβολή δασμών σε σειρά ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κατηγοριών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αργότερα, επήλθε μια προσωρινή αποκλιμάκωση, που επέτρεψε τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Παρά τη μείωση των άμεσων εισαγωγών LNG, η Κίνα συνέχισε να αγοράζει ενεργά αμερικανικό αιθάνιο, το οποίο το 2025 κάλυψε πάνω από το 60% των σχετικών κινεζικών εισαγωγών. Το αιθάνιο αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή αιθυλενίου και πλαστικών στην πετροχημική βιομηχανία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η Κίνα διαθέτει διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμηθευτών φυσικού αερίου, περιλαμβανομένων LNG από τη Ρωσία, το Κατάρ και την Αυστραλία, καθώς και προμηθειών μέσω αγωγών βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Αυτό περιορίζει την εξάρτηση από έναν και μόνο προμηθευτή.
Το 2025, οι συνολικές εισαγωγές LNG της Κίνας μειώθηκαν κατά 14%, φτάνοντας τα 67 εκατομμύρια τόνους. Η πτώση αποδίδεται στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής, στη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και στις πολιτικές βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
Η πολιτική και οικονομική συγκυρία έχει ενισχύσει τη στρατηγική του Πεκίνου για μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία. Οι αρχές επενδύουν στην ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής, στην επέκταση στρατηγικών αποθεμάτων και στη σύναψη συμβάσεων με διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
Παρά τις μεταβολές στις άμεσες ροές, η συμμετοχή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά LNG παραμένει καθοριστική. Οι οικονομικοί και συμβατικοί δεσμοί με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να υφίστανται, ακόμη και χωρίς φυσικές παραδόσεις σε κινεζικούς τερματικούς σταθμούς.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η παγκόσμια αγορά LNG λειτουργεί ως ενιαίο σύστημα, στο οποίο οι ροές ανακατανέμονται ανάλογα με τα σήματα των τιμών, τις εφοδιαστικές δυνατότητες και τους πολιτικούς παράγοντες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης