Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέρμανση με... κουπόνια στη Νότια Κορέα - Αυτή την λύση βρήκε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίση

Θέρμανση με... κουπόνια στη Νότια Κορέα - Αυτή την λύση βρήκε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίση
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας Kim Jung-quan η κυβέρνηση αναμένεται να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να ελαχιστοποιήσει το βάρος των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.
Στη λύση της παροχή κουπονιών ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, προσανατολίζεται η Νότια Κορέα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας Kim Jung-kwan η κυβέρνηση αναμένεται να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να ελαχιστοποιήσει το βάρος των αυξανόμενων τιμών ενέργειας.
Η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει και αυτή όπως όλος σχεδόν ο κόσμος τη δίνη ενός ενεργειακού εφιάλτη και απειλεί να παραλύσει την τέταρτη ισχυρότερη οικονομία της Ασίας.

Με το Στενό του Hormuz να παραμένει ερμητικά κλειστό και τη Μέση Ανατολή να φλέγεται, η Σεούλ αναγκάζεται να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψει την κοινωνική έκρηξη.

Ο Υπουργός Βιομηχανίας, Kim Jung-kwan, ανακοίνωσε την ενεργοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ενεργειακών κουπονιών, μια κίνηση που καταδεικνύει το μέγεθος της απόγνωσης μπροστά στην καλπάζουσα ακρίβεια. Τα κουπόνια αυτά, συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, προορίζονται για τα ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους εξωπραγματικούς λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, καθώς η χώρα εισάγει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της πόρων από την εμπόλεμη ζώνη.
Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που η κυβέρνηση του Lee Jae-myung προχώρησε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, προσπαθώντας να αναχαιτίσει την κερδοσκοπία στα πρατήρια που είδαν τις τιμές να εκτοξεύονται μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Επιστρέφει στον άνθρακα

Ταυτόχρονα, η Νότια Κορέα εγκαταλείπει προσωρινά τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις, επιστρέφοντας μαζικά στη χρήση άνθρακα και επιταχύνοντας την επανεκκίνηση πυρηνικών αντιδραστήρων για να καλύψει το τεράστιο κενό που άφησε η διακοπή της ροής του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Σεούλ ουσιαστικά μετατρέπεται σε ένα οικονομικό οχυρό που προσπαθεί να επιβιώσει με τα στρατηγικά του αποθέματα, ενώ η παγκόσμια ενεργειακή κρίση στραγγαλίζει τις γραμμές εφοδιασμού και αναδιανέμει την ισχύ προς τις χώρες που ελέγχουν τις πηγές του «μαύρου χρυσού».
Αυτή η ενεργειακή ασφυξία της Νότιας Κορέας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ένα ακόμη κομμάτι του παγκόσμιου ντόμινο που ξεκίνησε από την επίθεση στο Iran και τη συντριβή της παλαιάς τάξης πραγμάτων.
Καθώς το κόστος ζωής γίνεται δυσβάσταχτο, η χρήση των κουπονιών ενέργειας αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας πριν από την ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση, σε έναν κόσμο όπου η πρόσβαση στην ενέργεια έχει μετατραπεί στο απόλυτο όπλο γεωπολιτικής κυριαρχίας.
Η Νότια Κορέα, όπως και η Ευρώπη, ανακαλύπτει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η εξάρτηση από τις θαλάσσιες οδούς της Μέσης Ανατολής την καθιστά όμηρο των εξελίξεων, αναγκάζοντάς την να παλεύει για την καθημερινή της επιβίωση μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας και επερχόμενου ολέθρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης