Από την επιστροφή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2025, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις όπου αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής φαίνεται να οδήγησαν σε οικονομικά κέρδη για επενδυτές στις αγορές.
Παρότι η εσωτερική πληροφόρηση (insider trading) δεν αποτελεί άγνωστο φαινόμενο, τα κέρδη που προκύπτουν από «ακριβείς προβλέψεις» μελλοντικών γεγονότων δημιουργούν υποψίες ότι δεν πρόκειται απλώς για τυχαία ή δόλια δραστηριότητα.
Στοιχήματα εκατομμυρίων πριν από κρίσιμα γεγονότα
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά την κοινή στρατιωτική επιχείρηση ΗΠΑ–Ισραήλ κατά του Ιράν.
Από την έναρξή της, στις 28 Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν μεγάλα στοιχήματα στην πλατφόρμα Polymarket.
Συγκεκριμένα, έξι νέοι χρήστες πόνταραν μέσα σε λίγες ώρες στην εκδήλωση επιθέσεων κατά του Ιράν, αποκομίζοντας συνολικά κέρδη 1,2 εκατ. δολαρίων.
Ανάλογο μοτίβο εμφανίστηκε και γύρω από την πιθανότητα εκεχειρίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ. Λίγα μόλις λεπτά πριν από την ανακοίνωση του Donald Trump, στις 7 Απριλίου, για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, περίπου 50 νεοεγγεγραμμένοι χρήστες τοποθέτησαν μεγάλα στοιχήματα σε αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με την πλατφόρμα, τρεις εξ αυτών κέρδισαν σχεδόν 486.000 δολάρια.
Καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Vladimir Vasilyev, επικεφαλής ερευνητής στο Institute for US and Canadian Studies της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε έναν στενό κύκλο.
Αντιθέτως, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος και στενοί του σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειάς του, είναι γνωστό ότι εκμεταλλεύονται ανοιχτά τη θέση τους για προσωπικό όφελος.
Οι πλατφόρμες στοιχημάτων ως δείκτης διαρροών
Ο Pyotr Punchenko, σύμβουλος του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης, τονίζει ότι η αναζήτηση ενός αξιόπιστου εργαλείου πρόβλεψης πολιτικών και διεθνών κρίσεων παραμένει άκαρπη.
Όπως σημειώνει, το γεγονός ότι κάποιος τοποθετεί ένα στοίχημα λίγο πριν από την εκδήλωση ενός γεγονότος δεν αποδεικνύει απαραίτητα διαρροή πληροφοριών.
Ωστόσο, όταν παρατηρείται επαναλαμβανόμενο μοτίβο «υπερβολικά ακριβών» προβλέψεων με μεγάλα χρηματικά ποσά λίγο πριν από σημαντικές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, τότε το ζήτημα απαιτεί ιδιαίτερα σοβαρή προσοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πλατφόρμες στοιχημάτων δεν λειτουργούν τόσο ως μηχανισμός πρόβλεψης, αλλά ως περιβάλλον όπου μπορεί να εμφανίζονται ενδείξεις διαρροής πληροφοριών ή πρόωρης γνώσης.
«Υπό αυτή την έννοια, μπορούν να θεωρηθούν ένας νέος παράγοντας στην επιστήμη λήψης αποφάσεων – όχι ως ανεξάρτητο εργαλείο πρόβλεψης, αλλά ως πιθανός δείκτης ότι μια απόφαση έχει πάψει να είναι μυστική πριν από την επίσημη ανακοίνωσή της», καταλήγει ο Punchenko.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών