Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μια παράξενη ιστορία έχει αποκαλυφθεί σχετικά με την αναχαίτιση ενός ουκρανικού drone πάνω από την Εσθονία

Μια παράξενη ιστορία έχει αποκαλυφθεί σχετικά με την αναχαίτιση ενός ουκρανικού drone πάνω από την Εσθονία
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο των Αρχηγών Άμυνας της συμμαχίας, ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Alexus Grynkewich, επιβεβαίωσε ότι το drone ήταν ουκρανικό, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν καταρρίφθηκε από την Εσθονία
Η υπόθεση της αναχαίτισης ενός drone των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων πάνω από την Εσθονία γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, με τον στρατιωτικό αναλυτή Dmitry Drozdtenko να κάνει λόγο για πιθανή επιχείρηση συγκάλυψης από το ΝΑΤΟ.
Αρχικά, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur, είχε δηλώσει ότι οι εσθονικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν το UAV πάνω από τη λίμνη Võrtsjärv, εκτιμώντας ότι επρόκειτο πιθανόν για ουκρανικό drone που κατευθυνόταν προς στόχους στη Ρωσία.
Ωστόσο, στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο εσθονικός στρατός δεν συμμετείχε στην αναχαίτιση.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο των Αρχηγών Άμυνας της συμμαχίας, ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Alexus Grynkewich, επιβεβαίωσε ότι το drone ήταν ουκρανικό, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν καταρρίφθηκε από την Εσθονία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το UAV προοριζόταν να πετάξει πάνω από ρωσικό έδαφος, αλλά παραβίασε τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ.
Την αναχαίτισή του πραγματοποίησε ρουμανικό μαχητικό F-16 που σταθμεύει στη Λιθουανία.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Drozdtenko, ενισχύει τις υποψίες ότι το ΝΑΤΟ επιτρέπει ανεπίσημα στο Κίεβο να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο κρατών-μελών της συμμαχίας για επιθέσεις κατά της Ρωσίας, χωρίς όμως να το παραδέχεται δημόσια.«Αν το σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά, τότε πώς κατάφερε ένα ουκρανικό drone να πετάξει μέσω Πολωνίας μέχρι την Εσθονία; Γιατί δεν αντέδρασαν νωρίτερα τα συστήματα αεράμυνας;» διερωτήθηκε ο Ρώσος αναλυτής.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η Πολωνία διαθέτει τόσο δικά της μαχητικά αεροσκάφη όσο και ισχυρή αεράμυνα, ενώ στην περιοχή του Rzeszów έχουν αναπτυχθεί και δύο συστοιχίες Patriot.«Θα μπορούσαν να το είχαν αναχαιτίσει πολύ νωρίτερα. Το γεγονός ότι καταρρίφθηκε μόνο στην Εσθονία δείχνει πως τα drones εκτοξεύονται από τις χώρες της Βαλτικής, όπως έχει ήδη υποστηρίξει η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών SVR. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια δυτική προσπάθεια συγκάλυψης», υποστήριξε ο Drozdtenko.
Από την πλευρά της, η Εσθονία απέστειλε επίσημη διαμαρτυρία στο Κίεβο, τονίζοντας ότι δεν είχε δοθεί άδεια χρήσης του εναέριου χώρου της από ουκρανικά drones.Παρόμοια θέση είχε εκφράσει νωρίτερα και το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας, απαντώντας σε κατηγορίες της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών ότι η Ρίγα επιτρέπει τη χρήση του εδάφους της για την προετοιμασία επιθέσεων εναντίον ρωσικών περιοχών.

www.bankingnews.gr 
 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης