Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική εξέλιξη – Τα ΗΑΕ αποδεσμεύουν κεφάλαια έως 20 δισ. δολ για Ιράν – Ήδη διαθέσιμα 3 δισ

Σημαντική εξέλιξη – Τα ΗΑΕ αποδεσμεύουν κεφάλαια έως 20 δισ. δολ για Ιράν – Ήδη διαθέσιμα 3 δισ
Η κίνηση θεωρείται μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας αποκλιμάκωσης στην περιοχή, την ώρα που η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον βρίσκονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το λεγόμενο Μνημόνιο Κατανόησης
Μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καταγράφεται στη Μέση Ανατολή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συμφώνησαν να αποδεσμεύσουν κεφάλαια ύψους 10 έως 20 δισ. δολαρίων υπέρ του Ιράν, με τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια να έχουν ήδη καταστεί διαθέσιμα.
Πολλαπλές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο αναφέρουν ότι η συμφωνία συνδέεται άμεσα με τη διακοπή των ιρανικών επιθέσεων εναντίον των ΗΑΕ, οι οποίες είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια των εβδομάδων έντασης που ακολούθησαν τον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν.
Η κίνηση θεωρείται μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας αποκλιμάκωσης στην περιοχή, την ώρα που η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον βρίσκονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το λεγόμενο Μνημόνιο Κατανόησης.

Νέα οικονομική ανάσα για την Τεχεράνη

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές κινήσεις υπέρ του Ιράν από την έναρξη των κυρώσεων τα προηγούμενα χρόνια.
Η αποδέσμευση κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έρχεται να προστεθεί στα σενάρια που θέλουν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν να περιλαμβάνουν και την απελευθέρωση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από παγωμένα έσοδα του Ιράν που προέρχονται από εξαγωγές πετρελαίου.
Για την Τεχεράνη, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε σημαντική οικονομική νίκη, καθώς θα ενίσχυε τη ρευστότητα της χώρας σε μια περίοδο κατά την οποία το ιρανικό καθεστώς επιδιώκει την επανένταξή του στις διεθνείς οικονομικές και ενεργειακές αγορές.

Τα ΗΑΕ επενδύουν στην αποκλιμάκωση

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαίωσε τη στρατηγική κατεύθυνση της χώρας, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική του Abu Dhabi βασίζεται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.
«Η εξωτερική πολιτική των ΗΑΕ καθοδηγείται από την προώθηση της αποκλιμάκωσης και τη μείωση των εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή, με στόχο τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση αυτή αντανακλά τη σταδιακή μεταστροφή των σχέσεων μεταξύ Abu Dhabi και Τεχεράνης τα τελευταία χρόνια, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν να αφήσουν πίσω τους τις περιόδους έντονης αντιπαράθεσης.

Η συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν πλησιάζει


Η είδηση έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι ενδείξεις για επικείμενη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν πληθαίνουν.
Μετά τις δηλώσεις του Abbas Araghchi ότι το Μνημόνιο «δεν ήταν ποτέ πιο κοντά», τις αναφορές του Shehbaz Sharif περί ολοκλήρωσης του τελικού κειμένου και τις πληροφορίες ότι αναζητείται ήδη ουδέτερος τόπος για την υπογραφή, η αποδέσμευση κεφαλαίων από τα ΗΑΕ θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως ακόμη ένα βήμα προς τη συνολική διευθέτηση της κρίσης.
Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την άρση των κυρώσεων, τους μηχανισμούς συμμόρφωσης και το μέλλον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης