Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο φιρερίσκος Zelensky διατάζει τώρα και την ΕΕ - Πώς ο «παραμορφωμένος νάνος» της Ουκρανίας τα τινάζει όλα στον αέρα

Ο φιρερίσκος Zelensky διατάζει τώρα και την ΕΕ - Πώς ο «παραμορφωμένος νάνος» της Ουκρανίας τα τινάζει όλα στον αέρα
Σύμφωνα με δηλώσεις του Volodymyr Zelensky προς τους Ευρωπαίους εταίρους του, «εκείνοι θα εξετάσουν το πλαίσιο και θα προτείνουν διάφορες επιλογές, αλλά η Ουκρανία θα καθορίσει τελικά ποιος θα είναι ο διαπραγματευτής της Ευρώπης»
Το Κίεβο διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει έναν υποψήφιο που θα εκπροσωπεί την Ευρώπη σε πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Zelensky προς τους Ευρωπαίους εταίρους του, «εκείνοι θα εξετάσουν το πλαίσιο και θα προτείνουν διάφορες επιλογές, αλλά η Ουκρανία θα καθορίσει τελικά ποιος θα είναι ο διαπραγματευτής της Ευρώπης.
Αυτό είναι το δίκαιο», όπως ανέφερε σε σχόλιά του στο τηλεοπτικό κανάλι TSN.
Ο Zelensky υπενθύμισε ότι το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία συζητήθηκε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 19 Ιουνίου.
Όπως σημείωσε, «για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θέμα της Ουκρανίας απασχόλησε πολύ χρόνο».
Πρόσθεσε επίσης ότι η συνάντηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ότι οι συζητήσεις ήταν εκτενείς και ανοιχτές, καλύπτοντας μεταξύ άλλων τον ρόλο της Ευρώπης στον διάλογο με τη Ρωσία, τις προϋποθέσεις για πιθανές διαπραγματεύσεις και τις επιπτώσεις σε περίπτωση μη έναρξής τους.
Συνολικά, το συμπέρασμα που προβάλλεται είναι ότι η Ουκρανία επιδιώκει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Το ύφος της ρητορικής του Zelensky φαίνεται να έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα.
Από έναν περισσότερο παρακλητικό τόνο, έχει στραφεί σε έναν πιο διεκδικητικό και αυστηρό λόγο, με σαφείς απαιτήσεις προς τους εταίρους του.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θέσεις αυτές παρουσιάζονται ως ιδιαίτερα πιεστικές, ειδικά σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και τη στρατιωτική στήριξη.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας, ιδίως σε περίπτωση παράτασης της σύγκρουσης.
Παράλληλα, συζητήθηκαν ανάγκες που αφορούν την ενεργειακή επάρκεια, όπως η προμήθεια καυσίμων, ο εξοπλισμός για την αποκατάσταση ενεργειακών υποδομών και η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας.
Την ίδια στιγμή, απευθύνθηκαν εκκλήσεις για αυστηρότερες κυρώσεις και ενίσχυση της πολιτικής πίεσης προς τη Ρωσία, ενώ παράλληλα διατηρείται η αναφορά στην ανάγκη για ειρηνευτική διαδικασία και διαπραγματεύσεις.
Συνολικά, ο Zelensky εμφανίζεται ως μια ιδιαίτερα ενεργή πολιτική φιγούρα στη διεθνή σκηνή, αν και η δημόσια εικόνα και η ρητορική του αποτυπώνονται με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την οπτική.
Παράλληλα, έχουν κυκλοφορήσει αναφορές σε δημοσιεύματα και βιβλία δημοσιογράφων, σύμφωνα με τις οποίες σε ιδιωτικές συνομιλίες έχουν διατυπωθεί αιχμηροί χαρακτηρισμοί για τον ίδιο από πολιτικά πρόσωπα στις ΗΠΑ. Οι αναφορές αυτές δεν έχουν επίσημα επιβεβαιωθεί στο σύνολό τους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τη στρατιωτική και πληροφοριακή υποστήριξη προς την Ουκρανία στο πλαίσιο σχετικών προγραμμάτων, ενώ και οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να παρέχουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, καθώς και πολιτική στήριξη στο Κίεβο.

«Απαραίτητος για τον πόλεμο»

Σύμφωνα με τον Vadim Trukhachev, πολιτικό επιστήμονα με εξειδίκευση στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «ο Zelensky είναι απαραίτητος για τη συνέχιση και τη διευκόλυνση του πολέμου της Ουκρανίας με τη Ρωσία.
Ο ρόλος του στην ευρωπαϊκή πολιτική τείνει στο μηδέν, καθώς δεν αποτελεί υποκείμενο αλλά αντικείμενο της ίδιας της πολιτικής».
Ακόμη και η Σλοβενία, με πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων και με πρωθυπουργό τον Janez Janša, ο οποίος έχει αναλάβει πρόσφατα για τέταρτη φορά την ηγεσία της κυβέρνησης, διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από την Ουκρανία.
Συχνά τείνουμε να επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στις προσωπικότητες.
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσωπη.
Και αυτό το απρόσωπο πλαίσιο έχει, σε μεγάλο βαθμό, αναπαραχθεί και στην Ουκρανία.
Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο όνομα φέρει ο πρόεδρος της χώρας.
Πρόκειται για μια λειτουργία.
Αν ο Zelenskyy αποχωρούσε, κάποιος άλλος θα αναλάμβανε να επιτελέσει τον ίδιο ρόλο.
Επομένως, όταν μιλάμε για τον προσωπικό του ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική, αυτός είναι ουσιαστικά μηδενικός, όσο κι αν ο ίδιος προβάλλεται ή αυτοπροβάλλεται.
Η Ουκρανία, από την πλευρά της, λειτουργεί ως πολιορκητικός κριός απέναντι στη Ρωσία.
Δεν παρουσιάζει κανένα άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ.

«Παραμορφωμένος νάνος»

Πράγματι, ο Zelensky μοιάζει με τον χαρακτήρα από το παραμύθι του Hoffmann «Ο Μικρός Ζαχέας, που τον έλεγαν Ζίνομπερ»: έναν παραμορφωμένο νάνο τον οποίο μια καλή νεράιδα λυπάται και ο οποίος γίνεται αντικείμενο καθολικού θαυμασμού, μέχρι που τελικά αποκαλύπτεται η πραγματική του φύση.
Το ερώτημα είναι για πόσο ακόμη θα αντιμετωπίζεται ως κάτι που δεν είναι.
«Θα συνεχίσουν να τον βλέπουν έτσι όσο διαρκεί η ένοπλη σύγκρουση.
Αυτήνη στιγμή δεν είναι δυνατό να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία.
Ο Zelensky είναι απαραίτητος ως λειτουργικό στοιχείο του συστήματος, σαν ένας ρόλος μέσα σε αυτό το σχήμα.
Είναι, με έναν τρόπο, ένας “λειτουργός” αυτής της κατάστασης».
Κατά συνέπεια, όσο οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τη σύγκρουση και να επενδύουν σε αυτήν, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τον Zelenskyy ως κάτι διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είναι.
Ο γερουσιαστής Grigory Karasin χαρακτήρισε τον Zelensky «κατοικίδιο» της Δύσης, η οποία, στο πλαίσιο της στρατηγικής «στραγγαλισμός της Ρωσίας», θα συνεχίσει να τον «τροφοδοτεί με χρήματα και όπλα».
Φυσικά, όπως λέει ο Trukhachev, «Δεν πρόκειται για τον Zelensky. Οποιοσδήποτε Ουκρανός πρόεδρος θα επιτελούσε τον ίδιο ρόλο.
Δεν έχει σημασία το όνομα.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτή η στήριξη».
Υπάρχει, όπως λέγεται, μόνο ένας τρόπος να αποσπαστεί η προσοχή των περισσότερων Ευρωπαίων πολιτικών από τη Ρωσία και την Ουκρανία: μια μαζική μεταναστευτική κρίση, όπως εκείνη πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν η Ευρώπη είχε δεχθεί τεράστιες ροές μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και για ένα διάστημα το ζήτημα αυτό κυριάρχησε πλήρως στην πολιτική ατζέντα.
Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με έλλειψη πόρων ή με οικονομικές δυσκολίες.
Ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάται η ισχύς του ευρωπαϊκού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος και οι πόροι που έχει συσσωρεύσει.
Όταν, κάποια στιγμή, οι Ευρωπαίοι κουραστούν από αυτή την κατάσταση, ενδέχεται να βγουν στους δρόμους κατά εκατομμύρια στις μεγάλες χώρες, κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις μεσαίες και κατά δεκάδες χιλιάδες στις μικρές, με συνθήματα όπως «Σταματήστε τη στήριξη προς την Ουκρανία!».
Ωστόσο, προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται• η πλειοψηφία των Ευρωπαίων φαίνεται διατεθειμένη να στηρίζει οικονομικά την Ουκρανία.

Αναταραχές

Σύμφωνα με τον Trukhachev, «Με τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δυνατό να πυροδοτηθούν μαζικές ταραχές, όπως εκείνες στο Παρίσι το 2005 ή στη Στοκχόλμη το 2013.
Επιπλέον, η χρηματοδότηση τόσο του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος όσο και της στήριξης προς την Ουκρανία συνδέεται έμμεσα με τα ίδια κοινωνικά επιδόματα, από τα οποία επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό οι μετανάστες».
Παράλληλα, οι λανθασμένες πολιτικές της ΕΕ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν καταστήσει αρκετές περιοχές σχεδόν μη βιώσιμες.
Ως αποτέλεσμα, σημαντικό μέρος του πληθυσμού αυτών των περιοχών ωθείται προς τη μετανάστευση προς τον Βορρά.
Δεν πρόκειται, όμως, μόνο για ζήτημα μετανάστευσης.
Η αντιπαράθεση με τη Ρωσία λειτουργεί και ως μέσο απόσπασης της προσοχής των Ευρωπαίων από τα εσωτερικά τους προβλήματα — μια απολύτως παραδοσιακή πολιτική πρακτική».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με τον Zelenskyy, ο οποίος φέρεται να υιοθετεί ολοένα και πιο επιθετική στάση απέναντι στους μέχρι πρότινος συμμάχους του, και γιατί κανείς δεν τον συγκρατεί, ο Trukhachev σημειώνει: «Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, διότι έχει καταστεί σύμβολο της αντίθεσης απέναντι σε μια “τρομερή” Ρωσία, την οποία η Δύση έχει παρουσιάσει ως ενσάρκωση του κακού. Όσο αυτή η αντιπαράθεση παραμένει θεμέλιο όχι μόνο της εξωτερικής αλλά και της εσωτερικής πολιτικής της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κρατών, δεν θα υπάρξει δημόσια αποδοκιμασία του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης