Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική τροπή στην παγκόσμια σκακιέρα: Οι BRICS+ επιβάλλουν τη νέα πολυπολική εποχή – Ο εφιάλτης που αγνοεί η Δύση

Δραματική τροπή στην παγκόσμια σκακιέρα: Οι BRICS+ επιβάλλουν τη νέα πολυπολική εποχή – Ο εφιάλτης που αγνοεί η Δύση
Ο κόσμος αλλάζει δραματικά – Η Δύση δεν μπορεί πλέον να αγνοεί τους BRICS+ και την άνοδο της νέας παγκόσμιας ισορροπίας
Ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης αλλάζει με ταχύτητα που προκαλεί ανησυχία στις παραδοσιακές δυνάμεις της Δύσης.
Η εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες και λίγες ακόμη ανεπτυγμένες οικονομίες μπορούσαν να καθορίζουν μόνες τους την πορεία του πλανήτη φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του Jim O’Neill, ο οποίος, μαζί με τη Gemma Cheng’er Deng, δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Δύσης και της ομάδας BRICS+, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας, της Νότιας Αφρικής και άλλων αναδυόμενων οικονομιών.
Η ανάγκη για συνεργασία γίνεται επιτακτική, καθώς οι μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις –από τις πανδημίες και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας μέχρι την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης και τις οικονομικές ανισορροπίες– δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μεμονωμένα κράτη.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο O’Neill, κυριαρχεί μια αντίληψη ότι στην πραγματικότητα μόνο δύο χώρες έχουν σημασία: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Όλες οι υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με αυτή την άποψη, απλώς θα ακολουθήσουν τις επιλογές των δύο υπερδυνάμεων.
Όμως αυτή η εικόνα είναι υπερβολικά απλοποιημένη.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε όρους οικονομικού μεγέθους οι ΗΠΑ και η Κίνα παραμένουν οι δύο γίγαντες της παγκόσμιας οικονομίας.
Το αμερικανικό ΑΕΠ κινείται περίπου στα 30 τρισ. δολάρια, ενώ το κινεζικό γύρω στα 20 τρισ. δολάρια.
Αντίθετα, οι οικονομίες της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και της Ινδίας αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο της κινεζικής οικονομίας και στο ένα έκτο της αμερικανικής.
Ωστόσο, η εικόνα αλλάζει όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζεται ως ενιαία οικονομική οντότητα.
Με ΑΕΠ περίπου 21 τρισ. δολάρια το 2025, η Ευρώπη βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την Κίνα και πλησιάζει τις ΗΠΑ.
Η αμερικανική οικονομία είναι μεγαλύτερη από το σύνολο των υπόλοιπων χωρών του G7, ενώ η κινεζική οικονομία είναι σχεδόν διπλάσια από τις υπόλοιπες οικονομίες των BRICS+.
Πάνω από το ήμισυ της αύξησης του παγκόσμιου ονομαστικού ΑΕΠ από την αρχή του αιώνα προέρχεται από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Επομένως, οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο αυτές χώρες έχουν τεράστιες επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη.

Η Ινδία, ο πληθυσμός και η δύναμη που δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς

Ο πρώτος παράγοντας που αλλάζει τα δεδομένα είναι ο πληθυσμός.
Η Ινδία έχει πλέον ξεπεράσει την Κίνα σε αριθμό κατοίκων.
Σε έναν κόσμο άνω των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, οι ΗΠΑ και η Κίνα μαζί αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο της ανθρωπότητας.
Η Ευρώπη έχει μεγαλύτερο πληθυσμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αρκετές χώρες των BRICS+ διαθέτουν πληθυσμούς άνω των 100 εκατομμυρίων.
Αυτό σημαίνει ότι η αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή ή η πρόληψη νέων πανδημιών, είναι αδύνατη χωρίς τη συμμετοχή χωρών όπως η Ινδία με τα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους της.
Ο δεύτερος παράγοντας αφορά τον τρόπο με τον οποίο μετράται η οικονομική ισχύς.
Τα σημερινά ονομαστικά μεγέθη του ΑΕΠ επηρεάζονται σημαντικά από την αξία του δολαρίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί υπερβολικά έναντι άλλων νομισμάτων.
Αν χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της αγοραστικής δύναμης (PPP), η εικόνα αλλάζει δραματικά.
Η κινεζική οικονομία διπλασιάζεται σε μέγεθος και φτάνει περίπου τα 44 τρισ. δολάρια.
Η Ινδία προσεγγίζει τα 18 τρισ. δολάρια, ενώ η Ινδονησία ξεπερνά τα 5 τρισ. δολάρια, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Με απλά λόγια, εάν το δολάριο ήταν κατά 30% ασθενέστερο και όλα τα υπόλοιπα παρέμεναν ίδια, η εικόνα της αμερικανικής κυριαρχίας θα ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιακή.
Η Κίνα θα βρισκόταν ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ, ενώ δεν θα ήταν πλέον διπλάσια από τις υπόλοιπες οικονομίες των BRICS+.
Παράλληλα, η Ινδία έχει σχεδόν διπλασιάσει το ΑΕΠ της μέσα σε αυτή τη δεκαετία και οι ευνοϊκές δημογραφικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, δείχνουν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί.

Οι BRICS+ δεν είναι απλώς «δορυφόρος» της Κίνας

Ο τρίτος και ίσως σημαντικότερος παράγοντας είναι η πολιτική δυναμική των BRICS+.
Παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι η ομάδα δεν θα είχε επιβιώσει χωρίς την οικονομική άνοδο και το μέγεθος της Κίνας, η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο επιβίωσε αλλά εξελίχθηκε σε σημαντική πολιτική δύναμη.
Η αρχική ιδέα να λειτουργήσουν οι BRICS ως πολιτική πλατφόρμα προωθήθηκε από τα υπουργεία Οικονομικών της Βραζιλίας και της Ρωσίας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη ότι το Πεκίνο αποφασίζει τα πάντα και καθορίζει τη στάση όλων των υπολοίπων.
Όπως αναλύουν οι καθηγητές του University of Hong Kong, Heiwai Tang και Brian Wong Yue Shun, σε νέο βιβλίο τους για τους BRICS+, κάθε μέλος της ομάδας καθοδηγείται από σύνθετα κίνητρα.
Ο ρόλος της Κίνας, της Ινδίας και των υπόλοιπων χωρών δεν είναι τόσο απλός όσο συχνά παρουσιάζεται στη Δύση.
Όπως συμβαίνει και με τις χώρες του G7, οι χώρες των BRICS+ μπορούν να αυξήσουν τη διεθνή επιρροή τους μέσα από οικονομική επιτυχία, πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις που μπορούν να ωφελήσουν τη διεθνή κοινότητα.
Το βασικό συμπέρασμα για τη Δύση είναι ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση απέναντι στους BRICS+.
Ιδιαίτερα η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να παραμείνει σημαντικός παγκόσμιος παίκτης.
Αυτό απαιτεί βαθιές και διαρκείς μεταρρυθμίσεις στις οικονομίες της, αλλά και πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο που θα μπορούν να προσελκύσουν τη συμμετοχή των αναδυόμενων οικονομιών.
Ο O’Neill αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίοδο 2014-2016, όταν προήδρευσε της ανεξάρτητης βρετανικής αξιολόγησης για την μικροβιακή αντοχή.
Τότε η Βρετανία, παρά το σχετικά μικρότερο οικονομικό της μέγεθος, κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή μιας παγκόσμιας προσπάθειας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για μια κρίσιμη απειλή.
Το μήνυμα είναι σαφές: η παγκόσμια επιρροή δεν καθορίζεται μόνο από το μέγεθος της οικονομίας. Μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε χώρα, αρκεί οι υπόλοιποι να πειστούν να ακούσουν.
Ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα εποχή πολυπολικότητας, όπου η δύναμη δεν θα συγκεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.
Και όποιος αγνοήσει αυτή την αλλαγή, κινδυνεύει να βρεθεί θεατής στις εξελίξεις που θα καθορίσουν την επόμενη δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης