Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρομερή αποκάλυψη: Ο Vance και ο αρχιστράτηγος των ΗΠΑ ζήτησαν την παύση των χτυπημάτων στο Ιράν - Δραματική σύσκεψη

Τρομερή αποκάλυψη: Ο Vance και ο αρχιστράτηγος των ΗΠΑ ζήτησαν την παύση των χτυπημάτων στο Ιράν - Δραματική σύσκεψη
Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες συνεχόμενων νυχτερινών επιθέσεων, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν νέες επιχειρήσεις για δύο διαδοχικές νύχτες - Δραματική προειδοποίηση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και τον αρχηγό του Μεικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ 
(upd) Η στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα, πιο σύνθετη φάση, καθώς η προσωρινή διακοπή των αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων συνοδεύεται από αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα της εκστρατείας.
Ενώ η Ουάσιγκτον αποφεύγει προς το παρόν την περαιτέρω κλιμάκωση, η Τεχεράνη επιχειρεί εύλογα να παρουσιάσει την εξέλιξη ως στρατηγική νίκη, υποστηρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάντλησαν τα επιχειρησιακά και πολιτικά τους περιθώρια χωρίς να πετύχουν τους βασικούς στόχους τους.
Την ίδια στιγμή, δηλώσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων αποκαλύπτουν ότι η εκστρατεία έχει επιβαρύνει σημαντικά τα αποθέματα όπλων ακριβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργώντας ανησυχίες για την επιχειρησιακή ετοιμότητα σε άλλα κρίσιμα γεωπολιτικά μέτωπα, ιδιαίτερα απέναντι στην Κίνα, όπως αποκαλύπτει το CNN.

Η παύση των αμερικανικών πληγμάτων - Δραματική προειδοποίηση από Vance και Caine 

Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες συνεχόμενων νυχτερινών επιθέσεων, οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν νέες επιχειρήσεις για δύο διαδοχικές νύχτες.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις βρίσκονται προσωρινά «σε αναμονή», χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα εάν πρόκειται για επιχειρησιακή παύση ή για αλλαγή στρατηγικής.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης στον Λευκό Οίκο εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνέχιση της στρατιωτικής κλιμάκωσης.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance και ο αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Dan Caine φέρονται να προειδοποίησαν για τους κινδύνους μιας παρατεταμένης σύγκρουσης με το Ιράν, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Ουάσιγκτον επανεξετάζει τις επόμενες κινήσεις της.
us_7.jpg
Η αγωνία του Dan Caine

Σύμφωνα με πηγές με γνώση των συνομιλιών που επικαλείται το CNN, κατά τη διάρκεια σύσκεψης την Παρασκευή (24/7) με τον πρόεδρο Donald Trump, τόσο ο Αντιπρόεδρος JD Vance όσο και ο Dan Caine εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο συνέχισης και διεύρυνσης των επιχειρήσεων κατά του Ιράν.
Ιδιαίτερα ο Caine προειδοποίησε για τη σημαντική μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πυρομαχικών ακριβείας, αλλά και για τις ευρύτερες στρατηγικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια παρατεταμένη στρατιωτική εκστρατεία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων διαβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ήταν σε θέση να υλοποιήσει οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο αποφάσιζε η πολιτική ηγεσία και να το εκτελέσει με επιτυχία, ωστόσο επισήμανε ότι το κόστος μιας τέτοιας επιλογής θα μπορούσε να είναι σημαντικό τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.
Η ανησυχία για τα αποθέματα πυρομαχικών αποτέλεσε μία μόνο από τις παραμέτρους που τέθηκαν υπόψη του Donald Trump, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτή ή οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση αποτέλεσαν τον καθοριστικό λόγο για την παύση των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες είχαν συνεχιστεί επί σχεδόν δύο εβδομάδες χωρίς διακοπή.
Την ίδια στιγμή, ο Διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου Steven Cheung επιχείρησε να διευκρινίσει τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο Donald Trump εξακολουθεί να προτιμά μια διπλωματική λύση, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τη στρατιωτική επιλογή.
«Ο πρόεδρος Trump ήταν πάντοτε συνεπής στη θέση ότι προτιμά μια διπλωματική λύση, ωστόσο διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι εάν το Ιράν συνεχίσει τρομοκρατικές ενέργειες στα Στενά του Hormuz ή εναντίον συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Cheung.
001_51.jpg

Η Τεχεράνη μιλά για «στρατηγική κόπωση» των ΗΠΑ


Η ιρανική ηγεσία αξιοποίησε άμεσα την παύση των επιθέσεων για να ενισχύσει το εσωτερικό αλλά και το διεθνές της αφήγημα.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού Amir Akraminia δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να διαμορφώσουν μια ξεκάθαρη στρατηγική απέναντι στο Ιράν και πλέον εμφανίζουν «στρατηγική κόπωση στη λήψη αποφάσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο:
• οι αμερικανικές επιθέσεις απέτυχαν να καταστρέψουν τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν,
• δεν κατάφεραν να επιβάλουν έλεγχο στα Στενά του Hormuz,
• ούτε να επιτύχουν αποφασιστικό στρατιωτικό αποτέλεσμα που θα άλλαζε τις ισορροπίες της σύγκρουσης.
Ο Akraminia υποστήριξε επίσης ότι το θέατρο των επιχειρήσεων έχει πλέον επεκταθεί μέχρι το στενό Bab al-Mandeb, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Houthi έχουν ανακοινώσει αποκλεισμό της ναυσιπλοΐας σαουδαραβικών πλοίων, διευρύνοντας έτσι τις πιέσεις προς τις δυτικές και περιφερειακές δυνάμεις.
houthi_7.jpg

Οι κατηγορίες κατά του Ισραήλ


Από την πλευρά του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), ο ταξίαρχος Hossein Mohebi υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιχειρεί να διατηρήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες εμπλεκόμενες στη Μέση Ανατολή, παρέχοντας -όπως είπε- παραπλανητικές πληροφορίες προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump και ενθαρρύνοντας τη συνέχιση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στη δικαιωμένη από τα γεγονότα ιρανική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ αποτελεί τον βασικό παράγοντα κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή.
Παράλληλα, ο Mohebi δήλωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις έπληξαν σειρά αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Μέση Ανατολή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει ότι ορισμένες βάσεις υπέστησαν ζημιές, όπως στην Ιορδανία, όπου σε προηγούμενη επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.
mohebi.jpg

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών ακριβείας

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερη σημασία έχουν οι δηλώσεις του κορυφαίου Δημοκρατικού στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Jack Reed, ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια ότι η επιχείρηση κατά του Ιράν προκάλεσε σημαντική απομείωση των αποθεμάτων αμερικανικών όπλων ακριβείας.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης προς το Defense Writers Group, ο Reed ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ναι, αυτή η έλλειψη αποθεμάτων πυρομαχικών είναι πραγματική και επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.»
Σύμφωνα με τον Αμερικανό γερουσιαστή, οι επιχειρήσεις κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες πυραύλων cruise Tomahawk, καθώς και αναχαιτιστικών πυραύλων υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που δημιουργεί κενά όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλες περιοχές όπου αναπτύσσονται αμερικανικές δυνάμεις.
toma_12.jpg

Ανησυχία για τον Ειρηνικό και την Κίνα


Ο Jack Reed εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι μειωμένες διαθεσιμότητες πυρομαχικών στις αμερικανικές δυνάμεις του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού.
Όπως υπογράμμισε, η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση των αμερικανικών αποθεμάτων και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Η συγκεκριμένη επισήμανση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η στρατηγική προτεραιότητα της Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια είναι η αποτροπή στον Ινδο-Ειρηνικό.
Εάν μεγάλος αριθμός πυρομαχικών ακριβείας καταναλώνεται στη Μέση Ανατολή, ενδέχεται να περιορίζεται η δυνατότητα άμεσης αντίδρασης των ΗΠΑ σε ένα ενδεχόμενο νέο επεισόδιο στην περιοχή της Ταϊβάν ή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Κριτική στον σχεδιασμό της επιχείρησης


Ο Jack Reed δεν περιορίστηκε μόνο στις ελλείψεις πυρομαχικών, αλλά άσκησε ευθεία κριτική στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πενταγώνου.
Όπως δήλωσε: «Πιστεύω ότι υποτίμησαν σε τεράστιο βαθμό τόσο την επιχείρηση όσο και την ικανότητα αντοχής του Ιράν. Στην πραγματικότητα δεν βλέπουμε στρατηγική επιτυχία.»
Η τοποθέτηση αυτή αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανησυχία σε τμήμα του αμερικανικού πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου ότι η εκστρατεία πέτυχε περιορισμένα τακτικά αποτελέσματα, χωρίς όμως να επιφέρει ουσιαστική μεταβολή της στρατηγικής ισορροπίας.
FILE - In this May. 5, 2020, file photo, Sen. Jack Reed, D-R.I., listens during a Senate Intelligence Committee nomination hearing on Capitol Hill in Washington. Reed is the incumbent Democrat candidate for Senate in the Nov. 3 general election in Rhode Island. (AP Photo/Andrew Harnik, Pool, File)

Μήπως η Ουάσιγκτον αναζητά διπλωματική έξοδο;

Πάντως πρώην υψηλόβαθμη σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι η προσωρινή διακοπή των αμερικανικών βομβαρδισμών δεν αποτελεί απαραίτητα ένδειξη επιχειρησιακής αδυναμίας, αλλά μπορεί να εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.
Η Negah Angha, πρώην ανώτερη σύμβουλος του State Department και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Joe Biden, δήλωσε στο CNN ότι η Ουάσιγκτον φαίνεται να επιχειρεί να μειώσει την ένταση στη Μέση Ανατολή, εξετάζοντας παράλληλα εάν η Τεχεράνη θα ανταποκριθεί με αντίστοιχη αυτοσυγκράτηση.
«Φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί απλώς να χαμηλώσει τη θερμοκρασία, επιδιώκοντας να επιβάλει κάποια μορφή αποκλιμάκωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να δοκιμάζουν τις πραγματικές προθέσεις της ιρανικής ηγεσίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια πιθανή διπλωματική διέξοδο.
«Όλοι προσπαθούν να βρουν διπλωματικές εξόδους διαφυγής και αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα τέτοιο σενάριο», υπογράμμισε.
Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν την εικόνα ότι η προσωρινή αναστολή των αμερικανικών πληγμάτων δεν συνδέεται αποκλειστικά με τις στρατιωτικές εξελίξεις στο πεδίο, αλλά αποτελεί προϊόν μιας ευρύτερης πολιτικοστρατιωτικής αξιολόγησης, στην οποία συνυπολογίζονται η επιχειρησιακή ετοιμότητα των αμερικανικών δυνάμεων, η διαθεσιμότητα κρίσιμων πυρομαχικών, ο κίνδυνος περιφερειακής κλιμάκωσης και η πιθανότητα επανέναρξης μιας διπλωματικής διαδικασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης