Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δέος: Στα 1,6 τρισ. δολ. το ΑΕΠ της Τουρκίας το 2025 – Aύξηση κονδυλίων για όπλα κατά 229% ή 100 δισ. δολ. ετησίως

Δέος: Στα 1,6 τρισ. δολ. το ΑΕΠ της Τουρκίας το 2025 – Aύξηση κονδυλίων για όπλα κατά 229% ή 100 δισ. δολ. ετησίως
Η τουρκική οικονομία αποκτά πλέον το μέγεθος που επιτρέπει στην Άγκυρα να χρηματοδοτεί παράλληλα άμυνα, υποδομές, βιομηχανία και κοινωνικές δαπάνες
Η Τουρκία του Recep Tayyip Erdogan εισέρχεται σε μια νέα φάση οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος, καθώς το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε το 2025 σε περίπου 1,6 τρισ. δολάρια.
Το μέγεθος αυτό δεν αποτελεί απλώς έναν οικονομικό δείκτη.
Για την Άγκυρα μεταφράζεται σε σημαντικά μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης κρατικών προτεραιοτήτων, επενδύσεων και εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενισχύοντας παράλληλα τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο περιφερειακό και διεθνή ρόλο.
Η κυβέρνηση Erdogan επιχειρεί να αξιοποιήσει αυτή τη διευρυμένη οικονομική βάση κατευθύνοντας σημαντικούς πόρους σε επτά βασικούς τομείς προτεραιότητας, με την άμυνα να βρίσκεται στην κορυφή.

Η νέα οικονομική βάση

Το ΑΕΠ των 1,6 τρισ. δολαρίων δίνει στην Τουρκία μια οικονομική κλίμακα που της επιτρέπει να αυξάνει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες χωρίς η άμυνα να αποτελεί τη μοναδική προτεραιότητα.
Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται στον σχεδιασμό της Άγκυρας.
Η Τουρκία αυξάνει ταυτόχρονα τις δαπάνες για άμυνα, κοινωνική στέγαση, μεταλλευτικές έρευνες, βιομηχανικές υποδομές, σιδηροδρομικό δίκτυο, υγεία και επισιτιστική ασφάλεια.
Με άλλα λόγια, η Άγκυρα δεν επιχειρεί απλώς να αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Επιχειρεί να μετατρέψει το μέγεθος της οικονομίας σε συνολική εθνική ισχύ, επενδύοντας στην παραγωγή, στις υποδομές, στην τεχνολογία και στην άμυνα.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η αύξηση των αμυντικών κονδυλίων κατά 229% στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (MTP) για την περίοδο 2027-2029.
Εφόσον ο σχεδιασμός αυτός υλοποιηθεί, οι τουρκικές αμυντικές δαπάνες θα μπορούσαν έως το 2029 να προσεγγίσουν τα 100 δισ. δολάρια ετησίως.
Πρόκειται για εξέλιξη που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι το 2025 η Τουρκία δαπάνησε περίπου 30 δισ. δολάρια για την άμυνα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, η Τουρκία βρέθηκε το 2025 στην 18η θέση παγκοσμίως σε αμυντικές δαπάνες, με αύξηση 7,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρά το μέγεθος των δαπανών, αυτές αντιστοιχούσαν μόλις στο 1,9% του ΑΕΠ.
Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για την επόμενη περίοδο: η Τουρκία διαθέτει πλέον μια οικονομία τέτοιου μεγέθους ώστε να μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει τις υπόλοιπες μεγάλες κρατικές επενδύσεις.
Η αύξηση των κρατικών δαπανών είναι ευρύτερη και αφορά μια σειρά από στρατηγικούς τομείς.
Η κοινωνική στέγαση αυξάνεται κατά 150%, οι μεταλλευτικές έρευνες κατά 139%, ενώ οι βιομηχανικές υποδομές κατά 54%.
Παράλληλα, τα κονδύλια για το σιδηροδρομικό δίκτυο αυξάνονται κατά 49%, για την υγεία κατά 43% και για την επισιτιστική ασφάλεια κατά 42%.
Η εικόνα είναι χαρακτηριστική: η Τουρκία επιχειρεί να αξιοποιήσει το μέγεθος του ΑΕΠ της για να δημιουργήσει μια πιο αυτάρκη οικονομία, με μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή και μικρότερη εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές.
Και σε αυτό το μοντέλο η αμυντική βιομηχανία έχει κεντρικό ρόλο.

Από το ΑΕΠ στα τουρκικά όπλα

Τα πρόσθετα κονδύλια αναμένεται να στηρίξουν μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η μαζική παραγωγή του μαχητικού TF-KAAN, οι πρώτες παραλαβές του μη επανδρωμένου KIZILELMA και η ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων με άρματα μάχης ALTAY.
Η στρατηγική της Άγκυρας είναι ξεκάθαρη: όσο μεγαλώνει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα αποκτά η Τουρκία να χρηματοδοτεί την εγχώρια αμυντική παραγωγή.
Έτσι, το ΑΕΠ των 1,6 τρισ. δολαρίων δεν αποτελεί απλώς το αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Αποτελεί τη χρηματοδοτική βάση πάνω στην οποία η κυβέρνηση Erdogan χτίζει την επόμενη φάση της τουρκικής ισχύος.
Η οικονομική αυτή στρατηγική συνοδεύεται από ολοένα πιο σκληρή ρητορική του Erdogan.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι η ήρεμη στάση της Άγκυρας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία.
«Η ήρεμη συμπεριφορά μας δεν πρέπει να παρασύρει κανέναν σε ψεύτικες ελπίδες», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει άπραγη απέναντι σε εχθρικές ενέργειες στην περιοχή.
Παράλληλα, ο Erdogan διαμήνυσε ότι όσοι ενοχλούνται από την ενίσχυση της Τουρκίας δεν μπορούν να την αποτρέψουν από την πορεία της.
Το μήνυμα της Άγκυρας είναι συνεπώς διπλό: η Τουρκία θέλει να γίνει οικονομικά ισχυρότερη και ταυτόχρονα να μετατρέψει αυτή την οικονομική ισχύ σε στρατιωτική και γεωπολιτική επιρροή.
Και το σημείο εκκίνησης αυτής της προσπάθειας είναι πλέον ένα ΑΕΠ της τάξης των 1,6 τρισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης