Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αραβώσης (ΥΠΕΝ): Στόχος μας ο τριπλασιασμός των ποσοστών ανακύκλωσης στη χώρα

Αραβώσης (ΥΠΕΝ): Στόχος μας ο τριπλασιασμός των ποσοστών ανακύκλωσης στη χώρα
Τη βούληση του ΥΠΕΝ να ολοκληρωθούν πολιτικές που έχουν καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, εξέφρασε ο γγ
Τη βούληση του ΥΠΕΝ «να ολοκληρωθούν πολιτικές που έχουν καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας», εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, σε συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
«Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να ξεφύγουμε από το σημερινό 18% της ανακύκλωσης και να φθάσουμε την εκτροπή των απορριμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, κάτω από το 20%.
Ειδικά στην ανακύκλωση πρέπει να τριπλασιάσουμε το ποσοστό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραβώσης.
Όπως έκανε γνωστό, μέχρι τον Ιούνιο και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα κατατεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την κυκλική οικονομία, που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη τον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τις πράσινες δημόσιες προμήθειες.
Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να δοθεί μεγάλη έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην προώθηση του καφέ κάδου (για τα οργανικά απόβλητα), αλλά και άλλων κάδων όπου είναι εφικτό, για επιμέρους υλικά.
Όπως είπε, θα δοθεί έμφαση σε οικονομικά κίνητρα και στην αρχή "pay as you throw", έτσι ώστε να υπάρξει και η απαιτούμενη ανταποδοτικότητα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη της πρόληψης.
Ο κ. Αραβώσης προανήγγειλε την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για την κυκλική οικονομία, ενώ επανέλαβε τον στόχο, η χώρα να συμμορφωθεί έναν χρόνο νωρίτερα με την οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, με την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.
Επιδίωξη είναι να υλοποιηθούν άμεσα οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και με δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά και να απορροφήσει τα ερωπαϊκά κονδύλια,που φθάνουν στα 700 εκατομμύρια για υγρά απόβλητα και 700 εκατομμύρια για στερεά.
«Είναι ένας αγώνας δρόμου, όμως πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.
Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να χάσουμε. Είναι τόσο μεγάλο το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος και τόσο πολλά τα πρόστιμα, που δεν έχουμε άλλα περιθώρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε επίσης στις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη, για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με γνώμονα την εφαρμογή της νομοθεσίας και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Δε θα κάνουμε εκπτώσεις, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου για την επιτάχυνση των διαδικασιών», είπε.
Ο κ. Αραβώσης επεσήμανε το τεράστιο έλλειμμα στον έλεγχο των επενδύσεων και των επιχειρήσεων, και ανέφερε ότι στόχος είναι να εμπλακούν ιδιώτες επιθεωρητές, υπό την εποπτεία της πολιτείας. Επίσης, εξετάζεται και η προοπτική της εμπλοκής ιδιωτών και στις διαδικασίες των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις.
Απ΄ την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, πρόεδρος του ΕΕΔΣΑ έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας κεντρικού σχεδιασμού και ελέγχου για την αντιμετώπιση του φαινομένου του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων, με στόχο την επίσπευση των απαραίτητων δράσεων για την κυκλική οικονομία. «Ήρθε ο καιρός να περάσουμε στις λύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης