Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Προχωρούν ταχύτατα οι δημοπρατήσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Κυκλάδες

Χατζηδάκης: Προχωρούν ταχύτατα οι δημοπρατήσεις των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στις Κυκλάδες
Μέχρι τα τέλη του έτους η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Νάξο, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης
Δημοπρατείται μέχρι τα τέλη του έτους η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη Νάξο, ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για αντίστοιχες μονάδες σύγχρονης διαχείρισης αποβλήτων στη Σαντορίνη και στη Σύρο.
Αυτό ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή του στη Νάξο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, η μονάδα ΜΕΑ στη Σαντορίνη θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ θυμίζοντας ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί, η εικόνα που αποκόμισε ήταν θλιβερή, καθώς από τη μία πλευρά βρισκόταν η χωματερή και από την άλλη η Καλντέρα.
Σημειώνεται, ότι στις Κυκλάδες, πέραν των 3 ΜΕΑ, προχωρούν παράλληλα και συνδυαστικά και οι Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), για τα οργανικά απόβλητα.
Σύμφωνα δε με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-2030, στο Νότιο Αιγαίο, το οποίο θα εξειδικευθεί περισσότερο με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, προβλέπονται συνολικά πέντε ΜΕΑ, στη Νάξο, τη Σύρο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κω.
Ο κ. Χατζηδάκης κατά την επίσκεψή του στη Νάξο, υπογράμμισε ότι σχετικά με τη μετάβαση της χώρας στη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, στο υπουργείο «γίνεται προσπάθεια για μια δύσκολη δουλειά με κόστος -διότι εάν δεν υπήρχε κόστος, θα είχε λυθεί το θέμα όλα αυτά τα χρόνια». Υπάρχει η άποψη του «όχι στη δική μου αυλή», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το θέμα είναι μεγάλης βαρύτητας. Τόνισε δε ότι την αρμοδιότητα για τα απορρίμματα την έχει επιλέξει να την κρατήσει ο ίδιος προσωπικά, με στόχο την αντιμετώπιση του ζητήματος το συντομότερο δυνατόν, για να περάσει η χώρα σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον.
Ο κ. Χατζηδάκης μετέβη μαζί με το δήμαρχο Νάξου, Δημήτρη Λιανό, στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) του νησιού, εκεί όπου θα δημιουργηθεί η ΜΕΑ. Ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί σήμερα, θα μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Η ΜΕΑ Νάξου, πέραν των σύμμεικτων απορριμμάτων, προβλέπεται να διαθέτει και γραμμή υποδοχής και επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων.
Ταυτόχρονα, όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΝ, στον συνολικό σχεδιασμό εντάσσονται και 5 πράσινα σημεία, στη Νάξο, στη Δονούσα, στη Σχοινούσα, στην Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, με αντίστοιχο δίκτυο συλλογής προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων (απορριμματοφόρο και κάδοι).
Αυτό σημαίνει ότι η Νάξος, θα είναι μία από τις πρώτες περιοχές της χώρας που θα έχει καφέ κάδους (για τα οργανικά απόβλητα), ξεκινώντας από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις ξενοδοχειακές μονάδες.
«Πρέπει να περάσουμε σε μια επόμενη σελίδα και χαίρομαι που στη Νάξο θα περάσουμε σύντομα σε αυτήν τη σελίδα.
Είναι θέμα πολιτισμού και δημόσιας υγείας και στις Κυκλάδες προφανώς είναι και θέμα τουρισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης