Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τζαννετάκης (Motor Oil): Δυνατό β’ τρίμηνο 2021 – Προχωράει η επένδυση με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τζαννετάκης (Motor Oil): Δυνατό β’ τρίμηνο 2021 – Προχωράει η επένδυση με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Στρατηγική κίνηση από την εταιρεία, καθώς υπάρχει εκτίμηση πως η ζήτηση για ενέργεια θα παραμείνει υψηλή, όπως και στις ΑΠΕ, λόγω της απολιγνιτοποίησης
Σχετικά Άρθρα

Για ένα τρίμηνο που συγκρίνεται άμεσα όχι με αυτό του 2020, που ήταν χαμηλό λόγω του lockdown, αλλά με εκείνο του 2019 που ήταν μία δυνατή χρονιά, έκανε λόγο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης.
Τα νούμερα είναι πολύ ικανοποιητικά, είπε στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της χθεσινής (16/6) τηλεδιάσκεψης αναφορικά με τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2021.
Τόσο ο όγκος των πωλήσεων όσο και τα περιθώρια είναι πάνω στην εγχώρια αγορά στο δεύτερο τρίμηνο και εκτίμησε πως θα κλείσει ακόμα καλύτερα στις μέρες που απομένουν, λόγω και του τριημέρου.
Ο κ.Τζαννετάκης ανέφερε πως η επένδυση που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες και αφορά στη συνεργασία με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία νέου υπερσύγχρονου αεριοστροβιλικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής, είναι έτοιμη να ξεκινήσει.
Έχουν συμφωνηθεί όλα και με τις τράπεζες και είναι μία επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ με το 75% να χρηματοδοτείται με δανεισμό και 25% με ίδια κεφάλαια.
Το project είναι 50-50 και η Motor Oil θα χρειαστεί ίδια κεφάλαια περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Η ενοποίηση θα γίνει με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.
Πρόκειται για μία στρατηγική κίνηση από την εταιρεία, καθώς υπάρχει εκτίμηση πως η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή, όπως και στις ΑΠΕ, λόγω της απολιγνιτοποίησης.
Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τις εκτιμήσεις αναφορικά με τη συνεισφορά στα κέρδη ή στα EBITDA, αλλά βάσει των αρχικών εκτιμήσεων της διοίκησης θα υπάρξει μία καλή απόδοση.
Ο κ.Τζαννετάκης εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος στην τηλεδιάσκεψη και είπε πως από τον αγώνα για επιβίωση και την ανάγκη να επιδείξει ανθεκτικότητα ο όμιλος έχει περάσει στην επιτυχία.
Το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2021 αυξήθηκε λίγο στα 260 εκατ. ευρώ καθώς επιταχύνονται κάποιες επενδύσεις, ενώ σημείωσε πως αυξήθηκε και ο καθαρός δανεισμός, λόγω των εκροών από λειτουργικές δραστηριότητες.
Όπως τονίστηκε αυτό συνέβη λόγω εποχικότητας όπου παρατηρείται αύξηση των αποθεμάτων και το ίδιο είχε καταγραφθεί και στις χρονιές 2018 και 2019 που ήταν πολύ καλές χρονιές για τον όμιλο.
Και τότε οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ήταν αρνητικές.
Τέλος, σημειώθηκε πως η τιμή του crude ενισχύθηκε βοηθώντας τον όμιλο αλλά παράλληλα το δολάριο ήταν αδύναμο με αποτέλεσμα να επηρεαστούν περιθώρια και πωλήσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης