Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Απαραίτητες οι εγγυητικές επιστολές για έργα ΑΠΕ ισχύος άνω του 1 MW

ΥΠΕΝ: Απαραίτητες οι εγγυητικές επιστολές για έργα ΑΠΕ ισχύος άνω του 1 MW
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος
Σχετικά Άρθρα

Οικονομικά κριτήρια στα νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προβλέπει το σχέδιο νόμο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο παρουσιάστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.
Πιο συγκεκριμένα, στις διατάξεις προκρίνεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη του έργου η έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΕΠ, η οποία αφορά την υποβολή εγγυητικής επιστολής 35.000 ευρώ ανά MW για όσα τα έργα έχουν ισχύ μεγαλύτερη του 1 MW.

Κατάπτωση εγγυητικής

«Σκοπός είναι να αποδεικνύεται η οικονομική δυνατότητα του ενδιαφερόμενου να κατασκευάσει το έργο» διαμήνυσε ο κ. Σκρέκας, διευκρινίζοντας ότι η εγγυητική δεν θα καταπίπτει, αλλά θα επιστρέφει στον ενδιαφερόμενο ενόσω προχωράει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.
Κι αυτό, διότι επί της ουσίας θα αντικαθίσταται με την εγγυητική, η οποία θα υποβάλλεται για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή, δηλαδή τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ.

Σε φυσική μορφή

Από το παραπάνω μέτρο, όπως είναι εύλογο, εξαιρούνται τα έργα κάτω του 1 MW, οι σταθμοί ΑΠΕ από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδρύματα, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου κοινωφελούς σκοπού, καθώς και όσα έργα είναι ενταγμένα ως στρατηγικές επενδύσεις.
Η εγγυητική θα πρέπει να προσκομίζεται σε φυσική μορφή ή να αποστέλλεται με αποδεικτικό παραλαβής στον αρμόδιο φορέα αδειοδότησης εντός πέντε ημερών από την υποβολή της αίτησης.
Εφόσον, για τον οποιονδήποτε λόγο, ο επενδυτές δεν θελήσει να «ωριμάσει» περαιτέρω αδειοδοτικά τον σταθμό του, τότε θα μπορεί να υποβάλει αίτηση επιστροφής της εγγυητικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης