Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κομισιόν: Κοινωνικό Ταμείο κατά της αύξησης του ενεργειακού κόστους από τους «πράσινους» φόρους

Κομισιόν: Κοινωνικό Ταμείο κατά της αύξησης του ενεργειακού κόστους από τους «πράσινους» φόρους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάζει την Τετάρτη 14 Ιουλίου «πακέτο» 12 πολιτικών για την κλιματική αλλαγή

Σχετικά Άρθρα

Τη σύσταση ενός νέου κοινωνικού ταμείου για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στην περίπτωση που το σχέδιό να διευρύνει την τιμολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους τομείς των μεταφορών και της θέρμανσης κτιρίων οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών  για την ενέργεια, αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαικη΄Επιτροπή, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.
Πρόκειται για μια από τις «τελευταίες πινελιές» που βάζει η Κομισιόν στο πακέτο των 12 πολιτικών για το κλίμα που θα προτείνει την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021.

Η αγορά CO2 και το κόστος θέρμανσης

Η πρόταση για τη δημιουργία αγοράς εκπομπών άνθρακα για τις μεταφορές και τη θέρμανση κτιρίων έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών οικιακής θέρμανσης αλλά και του κόστους των καυσίμων.
Για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να διαθέσει το 20% των αναμενόμενων εσόδων από τη νέα αγορά άνθρακα σε ένα ταμείο για τη στήριξη ευάλωτων και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών, σύμφωνα με το προσχέδιο πρότασης που επικαλειται το Reuters, όπου όμως δεν αναφέρεται το αναμενόμενο ύψος του κονδυλίων του ταμείου.

Τα εθνικά σχέδια

Προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο ταμείο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια που να δείχνουν πώς θα δαπανήσουν τα χρήματα, ήτοι σε μέτρα για την ανακαίνιση κτιρίων και την εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης μηδενικού άνθρακα για τη μείωση των λογαριασμών οικιακής θέρμανσης ή την διεύρυνση της χρήσης μεταφορών χαμηλών εκπομπών, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Διαπραγμάτευση

Η Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την πρόταση στο Reuters, η οποία ενδεχομένως να τροποποιήσει πριν τη δημοσιοποίησή της την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021.
Μόλις δημοσιευτεί, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διαπραγματευτούν τους τελικούς κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης