Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΠΕ: Επενδύσεις ύψους 174 δισ. δολ. το α’ εξάμηνο στην «πράσινη» ενέργεια

ΑΠΕ: Επενδύσεις ύψους 174 δισ. δολ. το α’ εξάμηνο στην «πράσινη» ενέργεια
Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 1,8%, είναι κατά 7% πιο μικρό σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020
Σχετικά Άρθρα

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναδεικνύονται στις πλέον δημοφιλείς επενδύσεις, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg τη Τρίτη 3 Αυγούστου 2021.
Τρανή απόδειξη αυτών, είναι ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2021, οι επενδύσεις που κατευθύνθηκαν ηλιακές και αιολικές μονάδες και γενικότερα σε εταιρείες με «πράσινη» τεχνολογία στον κλάδο  της ενέργειας, ανήλθαν στα 174 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η υπηρεσία BloombergNEF.
Ενώ σε ετήσια βάση το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 1,8%, είναι κατά 7% πιο μικρό σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020.

Αντοχή

Όπως σημειώνει το Bloomberg η μικρή αυτή άνοδος εν σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του περασμένου έτους, υποδεικνύει την ανθεκτικότητα του κλάδου στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και παρά το γεγονός ότι το κόστος αυξήθηκε φέτος εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε βασικά προϊόντα.
Ωστόσο και πάλι το κόστος παραμένει αισθητά χαμηλότερα από αυτό που απαιτείται για τις χώρες και τις εταιρείες για να πιάσουν τους στόχους τους αναφορικά με τον περιορισμό των εκπομπών αερίου τις επόμενες δεκαετίες.

Πρωτοφανής αστάθεια

«Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ έχουν δείξει αντοχές στις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας, σε αντίθεση με άλλους τομείς στον κλάδο της ενέργειας, όπου έχουμε δει πρωτοφανή αστάθεια», δήλωσε ο Albert Cheung , επικεφαλής ανάλυσης στη BNEF.
Εντούτοις, η αύξηση 1,8% σε ετήσια βάση δεν είναι κάτι εντυπωσιακό.
Χρειάζεται άμεση επιτάχυνση της χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να πιτύχουμε το στόχο προς τον μηδενισμό των εκπομπών αερίων ρύπων σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Κατανομή των ποσών

Κατά το α΄ εξάμηνο τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τις αγορές ανήλθαν στο ρεκόρ των 28,2 δισ. δολαρίων, ποσό πέντε φορές περισσότερο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ανοδο σημείωσαν επίσης και οι συμμετοχές των επενδυτικών funds στις εταιρείες που διαχειρίζονται ΑΠΕ.
Οι επενδύσεις σε ηλιακά έργα αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.
Στον αντίποδα, οι επενδύσεις σε αιολικά έργα μειώθηκαν στα 58 δισ. δολάρια κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2021, μειωμένες κατά περισσότερο από 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης