Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο τομέας της ενέργειας στις στρατηγικές επενδύσεις - Εξαιρούνται η εξόρυξη πετρελαίου - αερίου

Ο τομέας της ενέργειας στις στρατηγικές επενδύσεις - Εξαιρούνται η εξόρυξη πετρελαίου - αερίου
Σε διαβούλευση νομοσχέδιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης
Σχετικά Άρθρα

Στην σκιά του κυβερνητικού ανασχηματισμού ήρθε στη Βουλή προς διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές , Εμβληματικές και Ιδιωτικές επενδύσεις.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, στο ενδεχόμενο να δεχθεί τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει κλείσει μια πολιτική εκκρεμότητα έγκαιρα καθώς στο σχεδιασμό του υπουργείου ήταν από τις βασικές προτεραιότητες της φετινής χρονιάς η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις στρατηγικές επενδύσεις.
Ο βασικός πυλώνας χρηματοδότησης των στρατηγικών όπως και των εμβληματικών επενδύσεων θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το νομοσχέδιο τέθηκε προς διαβούλευση την περασμένη Πέμπτη 26 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου.
Η φιλοσοφία του νομοσχεδίου όπως κατατέθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, βασίζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις πράσινες επενδύσεις ενώ από τις στρατηγικές επενδύσεις εξαιρούνται σχεδόν στο σύνολο τους περισσότερες από 90 δραστηριότητες της οικονομίας.
Ανάμεσα τους είναι η εξόρυξη πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Το νομοσχέδιο ακολούθησε τη βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι η πράσινη ανάπτυξη της Οικονομίας.

Ποια επένδυση χαρακτηρίζεται στρατηγική

Στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι μεταξύ των άλλων κριτηρίων για να χαρακτηριστεί μία επένδυση στρατηγική πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 25 εκατομμυρίων ευρώ και να δημιουργεί τουλάχιστον 40 θέσεις εργασίας.
Επιπλέον ως στρατηγικές επενδύσεις χαρακτηρίζονται όσες επενδύουν στον τομέα της ενέργειας όπως είναι το Υδρογόνο, η αποθήκευση ενέργειας, τα πλωτά αιολικά πάρκα ενώ εξαιρούνται οι μέχρι σήμερα ΑΠΕ και Αιολικά Πάρκα, εκτός εάν παρουσιάζουν καινοτομίες όπως είναι η σύνδεση τους με υποβρύχιο καλώδιο στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας
Στο νομοσχέδιο αναφέρονται ποιες δραστηριότητες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν διότι δεν έχουν το χαρακτήρα μιας στρατηγικής επένδυσης.
Ανάμεσα τους είναι η δασοκομία και υλοτομία, η εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη και η άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι στρατηγικές επενδύσεις στην κυριολεξία τα …παίρνουν όλα αφού τυγχάνουν φορολογικών κινήτρων όπως και διαδικασίες εξπρές για την υλοποίηση της επένδυσης η οποία θα δημιουργεί 40 θέσεις εργασίας.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα λάβουν χρηματοδότηση.

Στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων δικαίωμα χρηματοδότησης έχουν όσες επιχειρήσεις έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και το 10% του κύκλου εργασιών πηγαίνει σε χώρες του εξωτερικού.
Ακόμη χρηματοδότηση δικαιούνται όσες επιχειρήσεις κάνουν δαπάνες σε έρευνα τουλάχιστον στα επίπεδα του 10% επι του συνόλου των δαπανών για ένα έτος.
Χρηματοδότηση θα έχουν από τα κρατικά ταμεία οι επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της χώρας και όσες δραστηριοποιούνται σε νησιά που έχουν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 66 άρθρα και θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ολοκληρωθεί η ψήφιση του από την ολομέλεια της Βουλής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης