Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το πακέτο για την ενέργεια έφερε άνοδο 20% στην τιμή της Mwh σε 48 ώρες

Το πακέτο για την ενέργεια έφερε άνοδο 20% στην τιμή της Mwh σε 48 ώρες
Γιατί από τα 113 ευρώ σκαρφάλωσε στα 135 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

«Αέρα» στους παραγωγούς ενέργειας έδωσε η εξαγγελία του πρωθυπουργού μιλώντας στην 85η Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για επιχορήγηση κατά 80% του αυξημένου κόστους της ενέργειας στα τιμολόγια ρεύματος.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, ανακοινώνοντας αρχικά την συμμετοχή του κράτους στην αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.
Με το άκουσμα της είδησης για χρηματοδότηση, οι συντελεστές της ενέργειας και κυρίως οι παραγωγοί ρεύματος την επόμενη ημέρα Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, συνέβαλαν στην αύξηση της τιμής της Mwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας πριν και μετά τις ανακοινώσεις
Πιο αναλυτικά πριν την ανακοίνωση του μέτρου την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, η Αγορά Επόμενης Ημέρας που προσδιορίζει την τιμή της Mwh της επόμενης ημέρας για το Σάββατο 11 του μήνα ήτα στα 113,4 ευρώ ανά Mwh σημειώνοντας πτώση 9,5% σε σχέση με την προηγούμενη .
Η Αγορά της Επόμενης Ημέρα για την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου αφού γνωστοποιήθηκε το πακέτο για την ενέργεια η τιμή της Mwh εκτινάχθηκε στα 128,50 ευρώ ανά Mwh σημειώνοντας αύξηση 13,28%΄και αφορούσε το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος για τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Το ράλι ανόδου της τιμής της Mwh συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα. Ανήλθε στα 135,83 ευρώ.
Δηλαδή με την ανακοίνωση του μέτρου και σε διάστημα δύο ημερών η τιμή της Mwh ενισχύθηκε κατά 19,71%. Από τα 113,4 ευρώ ανέβηκε στα 135,83 ευρώ , όπως λένε στελέχη της αγοράς οι παραγωγοί ρεύματος βρήκαν σύμμαχο στην άνοδο της αγοράς , αφού οι άλλοι συντελεστές όπως η ζήτηση ρεύματος και το κόστος των ρύπων δεν είχαν μεταβολές.
Το πρώτο πακέτο των 150 εκατ. ευρώ αν συνεχιστεί η ανοδική τάση θα εξανεμιστεί στον πρώτο μήνα εφαρμογής αφού παραμένει σταθερή η κρατική ενίσχυση ενώ αλλάζει η τιμή και θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα για την υλοποίηση του μέτρου.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ λέει χαρακτηριστικά ότι θα δίνεται το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης κάθε μήνα. Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι.

Με εισόδημα 1 εκατ. ευρώ το χρόνο θα λαμβάνουν 30 ευρώ ανα Mwh το μήνα.

Η οριζόντια εφαρμογή του μέτρου και η χορήγηση των 30 ευρώ ανά Mwh το μήνα δεν έχει εισοδηματικά κριτήρια θα το λάβουν και τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ως εισόδημα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το 2019 δηλώθηκαν από 407 φυσικά πρόσωπα ετήσια εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ. Με εισοδήματα από κάτω των 800.000 έως 200.000 δηλώνεται συνολικά από 733 φυσικά πρόσωπα. Όσο μειώνονται τα εισοδήματα αυξάνεται και ο αριθμός των φυσικών προσώπων.
Με μηδενικά εισοδήματα εμφανίζονται 639.860 φορολογούμενοι. Από 9000 έως 10.000 ευρώ εισόδημα δηλώνεται από 210.738 φορολογούμενους.
Στην περίπτωση εφαρμογής του μέτρου με εισοδηματικά κριτήρια η επιχορήγηση θα ήταν υψηλότερη όπως και η διάρκεια θα ήταν πέρα από το τρίμηνο.

Γιατί δεν μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου όταν ρωτήθηκε γιατί δεν μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια η απάντηση ήταν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επιδοτήσει την φοροδιαφυγή.
Έτσι το μέτρο για τους ευάλωτους καταναλωτές από την τριπλάσια αύξηση των τιμολογίων ρεύματος συμπεριελήφθησαν και τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα με εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Στην απόφαση της κυβέρνησης μέτρησε ότι αυτός που πληρώνει τους φόρους θα πρέπει να έχει ανταπόδοση. Ωστόσο ο αντίλογος είναι γιατί στους έμμεσους φόρους δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια όταν τα βασικά έσοδα του κράτους βασίζονται κυρίως στους έμμεσους φόρους δηλαδή από τους πολλούς κι όχι από τους λίγους.

ΥΠΕΝ: Σήμερα η πολιτική ηγεσία συναντά τους παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας.

Το θέμα που θα απασχολήσει περισσότερο τη συνάντηση του υπουργού Κώστα Σκρέκα με τους συντελεστές της αγοράς ενέργειας, θα είναι η συμμετοχή της ΔΕΗ η οποία θα εφαρμόσει εκπτωτική πολιτική που θα καλύπτει πλήρως τις ανατιμήσεις που θα έχει ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kwh ανά μήνα. Η κυβέρνηση στην πράξη αφού αξιοποιεί τη ΔΕΗ ως προμηθευτή θα αλλάξει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στη μη καθετοποιημένες επιχειρήσεις ενέργειας όπως είναι οι ιδιώτες προμηθευτές που αγοράζουν ρεύμα ενώ δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα.
φδασ.JPG
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης