Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με Macquarie οι εξαγορές της ΔΕΗ στα Βαλκάνια - Ήδη οι Aυστραλοί έδωσαν 1 δισ για 600 ΜW στην Ρουμανία

Με Macquarie οι εξαγορές της ΔΕΗ στα Βαλκάνια - Ήδη οι Aυστραλοί έδωσαν 1 δισ για 600 ΜW στην Ρουμανία

Που ποντάρει η ΔΕΗ για την επέκταση στα Βαλκάνια

Σκληραίνει ο ανταγωνισμός στον ενεργειακό χώρο καθώς η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ που θα φτάσει μίνιμουμ το 1 δις οπλίζει με ισχυρά κεφάλαια τον μέχρι χθες γίγαντα με πήλινα πόδια. Κατά τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα μπει επιθετικά σε όλες τις αγορές όπως οι ΑΠΕ, που θα σπεύσει να αξιοποιήσει τις άδειες της και να κάνει εξαγορές με έμφαση στα φωτοβολταϊκα. Παράληλα θα έχει την πολυτέλεια να αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιο λιανικής με επιθετική πολιτική εν μέσω της επερχόμενης κρίσης με στόχο να κρατήσει μια υψηλής ποιότητας πελατεία σε όλα τα επίπεδα.
Μια πολιτική με προσφορές μέσα στην κρίση των επομένων μηνών, που θα πιέσει τον ανταγωνισμό, χωρίς να αγωνιά η ίδια η ΔΕΗ για απώλεια κάποιων κερδών βραχυπρόθεσμα, που θα είναι μέσα στο πρόγραμμα.Παράλληλα δεν θα υπάρχει και η ανασφάλεια δημιουργίας επισφαλειών.
Το ζήτημα που απασχολεί την αγορά είναι, αν υπάρξει και κάποια μεγάλη εξαγορά σε επίπεδο εξωτερικού, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα των 8,4 δισ ευρώ μέχρι το 2026 με στόχο τα 9GW στις ΑΠΕ, παραπέμει σε πρόγραμμα - μαμούθ.

Στην Ρουμανία οι κινήσεις της Macquarie

Ανεβάζει ρυθμούς για ανάπτυξη στις ΑΠΕ η μεγαλύτερη ρουμάνικη εταιρία Electrica, στην οποία το ρουμανικό δημίοσιο κατέχει 49% με 400 MW στις ΑΠΕ και 100 ΜW στην αποθήκευση. Όμως το μυστικό είναι αλλού, καθώς η Macquarie που είναι παρούσα στην Ρουμανία με την θυγατρική Macquarie Infrastructure Real Assets εξαγόρασε αντί 1 δισ ευρώ όπως αναφέρουν οι πληροφρίες το αιολικό πάρκο Fantanele- Cogelac, που περιλαμβάνει 7 εταιρίες της τσέχικης CEZ δυναμικότητας 600 MW .
Η στρατηγική της ΔΕΗ στα Βαλκάνια ξεκινά λοιπόν με γνώμονα την συνεργασία με την ισχυρή Macquarie, στρατηγικού εταίρου του ΔΕΔΔΗΕ.
Η φιλοσοφία αυτή θυμίζει έντονα την ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζικών ομίλων στην δεκαετία του 90 και του 2000.
Όσον αφορά την αύξηση κεφαλαίου, το ΤΑΪΠΕΔ θα παραμείνει αδρανές, ενώ το Υπερταμείο δεν έχει καθορισθεί αν θα συμμετάσχει με 150 εκατ ευρώ σε περίπτωση που η αύξηση φτάσει το 1,2 δισ. Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι το 1 δισ είναι εξασφαλισμένο.
Η τιμή θα κινηθεί στο εύρος των 7,8 - 8,5 ευρώ, με πιθανότερο επίπεδο τα 8,2 ευρώ.
Πληροφορίες συγκρουόμενες αναφέρουν, ότι οι επιλογές των funds που θα συμμετάσχουν θα βασιστούν σε μεγάλη διασπορά, ενώ άλλες ότι θα υπάρξει στο τέλος της αύξησης μέτοχος με το 5% της ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης