Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom (Ρωσία): Δεν ευθυνόμαστε για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου ούτε χειραγωγούμε την αγορά

Gazprom (Ρωσία): Δεν ευθυνόμαστε για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου ούτε χειραγωγούμε την αγορά
Μέχρι στιγμής το 2021, οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη έχουν διαμορωθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, επισημαίνει η εταιρεία, απαντώτας στις μομφές
Σχετικά Άρθρα
Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom απορρίπτει έντονα τις μομφές ότι δεν προμηθεύει σε αρκετή ποσότητα φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω του αγωγού της, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Gazprom Export, λίγες ημέρες αφότου ο IEA ζήτησε από τη Ρωσία να παραδώσει μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου εν όψει της σημαντικής ενεργειακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Γηραιά Ήπειρος, σύμφωνα με δημοσίευμα του OilPrice.com, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021.

Παραδόσεις

Μέχρι στιγμής το 2021, οι παραδόσεις φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έγραψε ο Sergey Komlev, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δομής και Τιμολόγησης Συμβολαίων στην Gazprom Export, σε άρθρο υου για το εταιρικό περιοδικό της Gazprom, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Γερμανία, η Τουρκία και η Ιταλία - ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom - αύξησαν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του 2021, σημείωσε ο ίδιος.

Εξαγωγές

Οι εξαγωγές της Gazprom σε ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν κατά 23,2% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, υπογράμμισε ο Komlev.
«Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι είναι παράλογο να κατηγορούμε τη Gazprom για μειωμένες προμήθειες του καυσίμου», επισήμανε.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της χειμερινής περιόδου λόγω των περιορισμένων προμηθειών φυσικού αερίου, των πολύ χαμηλών αποθεμάτων και της μικρής παραγωγής αιολικής ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών.

Έρευνα από την Κομισιόν

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 40 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλες τις πολιτικές ομάδες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα για την Gazprom για υποτιθέμενη χειραγώγηση της αγοράς που θα μπορούσε να έχει συμβάλει στην εκτίναξη σε επίπεδα ρεκόρ των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακόμη και με την ισχυρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου και την αύξηση των τιμών, η Gazprom δεν έκανε κράτηση για επιπλέον χωρητικότητα στον αγωγού μεταφοράς στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Καιροσκοπική κίνηση και Nord Stream 2

Οι αναλυτές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να ήταν μια καιροσκοπική κίνηση από τον ρωσικό κολοσσό προκειμένου να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι η αποτελεσματική μείωση των προμηθειών εκ μέρους της Gazprom θα αναγκάσει την Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι οι εισαγωγείς φυσικού αερίου στην ήπειρο χρειάζονται τον αμφιλεγόμενο αγωγό Nord Stream 2 προς τη Γερμανία ο οποίος παρακάμπτει την Ουκρανία.

Αδειοδότηση από τη Γερμανία

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Gazprom δήλωσε ότι είχε ολοκληρώσει την κατασκευή του Nord Stream 2, αν και οι ροές φυσικού αερίου δεν μπορούν να ξεκινήσουν έως ότου η Γερμανία χορηγήσει άδεια λειτουργίας στο έργο.
Ο ομοσπονδιακή  ρυθμιστική αρχή των ενεργειακών δικτύων της Γερμανίας BNA δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αποφασίσει το αργότερο έως τις 8 Ιανουαρίου 2022, εάν θα πιστοποιήσει τον Nord Stream 2 και θα εκδώσει σχετική άδεια λειτουργίας.

www.bankingnews.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης