Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΡΑΕ βλέπει αυξήσεις κεφαλαίου στους ιδιώτες παρόχους ρεύματος, αλλά δεν δίνει στοιχεία

Η ΡΑΕ βλέπει αυξήσεις κεφαλαίου στους ιδιώτες παρόχους ρεύματος, αλλά δεν δίνει στοιχεία
Τι φοβάται  η Ρυθμιστική Αρχή;  Τι θα  κάνει  με τα τιμολόγια και τα 2 εκ αταυτοποίητα ρολόγια

Στην «κόκκινη» περιοχή βρίσκονται ήδη αρκετές εταιρίες προμήθειας ενέργειας εξαιτίας το ράλι ανόδου του κόστους της ενέργειας με το ημερήσιο κόστος της  Mwh να κινείται  από τα 130 ευρώ έως τα 180 ευρώ ανα Mwh όταν η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής  του ρεύματος ήταν στα 42,94 ευρώ ανά MWH  το 2020.
 Η φετινή χρονιά που έχει χαρακτηριστεί ως η «Τέλεια Καταιγίδα» για την αγορά ενέργειας, παρουσιάζει μία μέση τιμή στα 89,59 ευρώ ανά Mwh και αφορά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ. Η ποσοστιαία αύξηση της Mwh ανέρχεται στο 108% και σε ευρώ το κόστος του ρεύματος  είναι υψηλότερο κατά  47,15 ευρώ.σε σχέση  με πέρυσι.
 Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ( Ρ.Α.Ε.)κ Αθανάσιος Δαγούμας σε τηλεδιάσκεψη  με τους δημοσιογράφους,  μίλησε  για τα «καυτά» ζητήματα  που έχουν ανακύψει στην αγορά ενέργειας με τα τιμολόγια ρεύματος, και τις επικείμενες αλλαγές που τις  τοποθέτησε από τις αρχές του 2022 με σκοπό να  γίνουν κατανοητά  στους καταναλωτές, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να έχει στα χέρια του ένα καθαρό τιμολόγιο.
 Ο πρόεδρος της Ρ.Α.Ε. παρότι δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για τους κινδύνους  να «σκάσουν»  εταιρείες στην αγοράς, ήταν καθησυχαστικός και ταυτόχρονα  δημοσιοποίησε ότι εταιρείες προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την ενίσχυση  των ιδίων κεφαλαίων του για να καλύψουν τυχόν επισφάλειες από τους καταναλωτές  που δεν αποπληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους ρεύματος.

Αυξήσεις κεφαλαίου … γενικώς

Ο κ. Δαγούμας δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αλλά οι αρμόδιες αρχές που συναλλάσσονται  με τις εταιρείες προμηθευτών από τις αρχές  Οκτωβρίου είναι υποχρεωμένες να δίνουν υψηλότερες εγγυήσεις για την αγορά ρεύματος  όπως και για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αποδίδονται  προς τρίτους.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι προστέθηκε ένα ακόμη «φορτίο» σε μία δύσκολη περίοδο  αλλά  για ορισμένα εκλαμβάνεται ,ως ρεαλιστικός  φόβος μήπως κάποια εταιρεία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί  στις υποχρεώσεις και αφήσει χρέη στην αγορά ενέργειας  και προς τρίτους.
 
Οι  25 προμηθευτές και οι 6 πιο ενεργοί  παίχτες.
 
Συνολικά 25 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην  λιανική αγορά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ του 2020. Πάντως τα στοιχεία του ΑΔΜΉΕ για την κατανομή των μεριδίων στην αγορά ενέργειας εμφανίζονται μόλις έξι πάροχοι – προμηθευτές  με αξιοπρεπή ποσοστά  ( ΔΕΗ ,Μυτιληναίος , Elbedison  Ήρων, Vatt and Volt και  NRG).
Για τις υπόλοιπες  19 εταιρείες που έχουν άδεια,  πιθανόν να στήθηκαν για ιδιωτική κατανάλωση. Οι εταιρείες με μερίδια αγοράς κάτω της μίας ποσοστιαίας  μονάδας  θεωρείται δύσκολη η άσκηση  επιβίωσης στην περίπτωση που στο χαρτοφυλάκιο τους έχουν καταναλωτές που  αποπληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.
 
 Στα 2 εκατομμύρια  τα ρολόγια της ΔΕΗ που δεν έχουν ταυτοποιηθεί
 
Το στοιχείο που έδωσε στη δημοσιότητα  ο κ. Δαγούμας και ξάφνιασε τους συνομιλητές  τους  όταν είπε ότι υπάρχουν 2 εκατομμύρια  ρολόγια ρεύματος τα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί και παραμένουν άγνωστα  για τις επίσημες Αρχές, δηλαδή δεν έχουν τους κατόχους και χρήστες των ρολογιών, με τον  πρόεδρο να σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε  στην ψηφιακή εποχή με τα πολλά και σημαντικά  βήματα που έχει κάνει  η πολιτική  ηγεσία του αντίστοιχου υπουργείου και την ίδια στιγμή να υπάρχουν φορείς  που έχουν πλήρη άγνοια  σε ποιους παρέχουν  υπηρεσίες.    
Οι βασικές αλλαγές που εξετάζει να εφαρμόσει η ΡΑΕ μαζί με το ΥΠΕΝ που είναι αρμόδιο, στον κώδικα προμήθειας αφορούν στην ύπαρξη δύο κατηγοριών τιμολογίων: τα σταθερά τιμολόγια στα οποία ωστόσο θα υπάρχει και ρήτρα αποχώρησης και στα κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία ο καταναλωτής όταν θα υπογράφει θα γνωρίζει το εκτιμώμενο ύψος της διακύμανσης της τιμής της ενέργειας.
Σε περίπτωση μάλιστα που στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς πέναλτι.

Ο διοικητής της ΔΕΗ επί Δικτατορίας - Προβλημάτισαν οι αναφορές  του προέδρου της ΡΑΕ
 
Τέλος να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ Αθανάσιος Δαγούμας, στην αρχή της  ομιλίας του επικαλέστηκε ένα σύγγραμμα του Διοικητή της ΔΕΗ επί δικτατορίας το 1973, με  αναφορές για την κατάταξη των τιμολογίων ρεύματος σε σταθερά και κυμαινόμενα και θεώρησε χρήσιμο να τις αναφέρει καθώς βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο..
 Στο ακροατήριο δεν έγινε απόλυτα κατανοητό  το γεγονός της επίκλησης και τα  πεπραγμένα του διοικητή της ΔΕΗ επί δικτατορίας, με τον  πρόεδρο της ΡΑΕ να συμπληρώνει ότι ήταν ο μακροβιότερος στη θέση του στη ΔΕΗ συμπληρώνοντας συνολικά 10 χρόνια.
 Να σημειώσουμε για τον αναγνώστη  του ΒΝ  ότι δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε  ερώτηση  προς τον πρόεδρο της ΡΑΕ, με περιεχόμενο αν υπάρχει σκέψη του πόνημα του  διοικητή της ΔΕΗ επί δικτατορίας να το στείλει στον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας  ή και  στο Μέγαρο Μαξίμου για να διαμορφώσουν άποψη  πως πρέπει να  είναι τιμολόγια ρεύματος  σε μία ελεύθερη αγορά;

Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης