Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει παγκόσμια - Δεν προκλήθηκε από μια «τέλεια καταιγίδα» γεγονότων, αλλά από λάθη των παρόχων

Η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει παγκόσμια - Δεν προκλήθηκε από μια «τέλεια καταιγίδα» γεγονότων, αλλά από λάθη των παρόχων
Ενώ πολλοί αναλυτές είναι πρόθυμοι να κατηγορήσουν για την κρίση της ηλεκτρικής ενέργειας μια «τέλεια καταιγίδα» γεγονότων, η αλήθεια είναι ότι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας απλώς δεν ήταν προετοιμασμένοι όταν έπρεπε
Τα πρόσφατα νέα από τον παγκόσμιο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας φαίνονται ζοφερά.
Οι Νοτιοαμερικανοί, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την υδροηλεκτρική ενέργεια, αντιμετωπίζουν έλλειψη που προκαλείται από την ξηρασία.
Βέβαια, το οξύμωρο είναι ότι αυτό συνέβη σε μια ήπειρο που καλύπτεται από τρία τεράστια συστήματα ποταμών.
Οι εναλλακτικές λύσεις για τους χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Αμερικής είναι η αυξημένη εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα ή το... σβήσιμο των φώτων (διατήρηση).
Και σε αντίθεση με τη σχετικά φθηνή υδροηλεκτρική ενέργεια, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα (εκτός από τις οικολογικές συνέπειες) συνεπάγεται δαπάνες καυσίμων, γεγονός που αυξάνει τις τιμές.

Η αστάθεια της υδροηλεκτρικής ενέργειας

Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις των αναλυτών δίνουν έμφαση στις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Και αυτό σίγουρα τροφοδοτεί αυτήν την αφήγηση.
Υπάρχει όμως ένα πιο ανησυχητικό πρόβλημα για τους παρόχους ενέργειας.
Περισσότερες ξηρασίες σημαίνουν ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί «σταθερός» μακροπρόθεσμος πόρος για το ηλεκτρικό δίκτυο.
Η αφαίρεση ενός σημαντικού πόρου χαμηλού κόστους όπως του υδροηλεκτρικού από το ενεργειακό μείγμα μιας περιοχής και η αντικατάστασή του με οποιονδήποτε άλλο είναι ένα τεράστιο οικονομικό εγχείρημα.
Ακριβώς καθώς οι χώρες κινούνται για να μειώσουν την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, μια από τις πιο καθαρές πηγές ενέργειας γίνεται πιο σπάνια.
Αλλά υπάρχει μια σαφώς παγκόσμια κρίση τώρα στις ιστορίες των υποδομών ηλεκτρικών υπηρεσιών υπό πίεση όχι μόνο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η αποτυχία της ανθρώπινης εφευρετικότητας παίζει ρόλο εδώ.
Στο Πουέρτο Ρίκο, το αναδιοργανωμένο και ημι-ιδιωτικοποιημένο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, το PREPA, αντιμετωπίζει συχνές διακοπές λειτουργίας.
Ωστόσο, οι πελάτες που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν τη δική τους γενιά (και ενδεχομένως να μεταπωλήσουν ηλεκτρική ενέργεια στο βοηθητικό πρόγραμμα σε κρίσιμες στιγμές) δεν μπορούν να πείσουν την εταιρεία ενέργειας να τους συνδέσει.
Η Ινδία αντιμετωπίζει επίσης έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας επειδή οι εταιρείες ενέργειας δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν τα αποθέματα άνθρακα.
Τα στελέχη τους περίμεναν μια σημαντική πτώση των τιμών του άνθρακα, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόδοση αιολικής ενέργειας ήταν κάτω από τις προσδοκίες και αυτό αύξησε δραματικά τις τιμές της ενέργειας.

Έρχεται και ο χειμώνας...

Αλλά ο χειμώνας έρχεται - όταν η υπάρχουσα έλλειψη φυσικού αερίου αυξάνει τις τιμές.
Και μετά είναι η Κίνα.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε, η χρήση άνθρακα αυξήθηκε και οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν πολύ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θέτει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο προκαλεί απώλεια χρημάτων από τους παραγωγούς, σε περιόδους ταχείας κλιμάκωσης των τιμών των καυσίμων όπως η παρούσα.
Ποιος λοιπόν θέλει να χάσει χρήματα για κάθε KWH που πωλείται με την ελπίδα να συμπληρώσει τον όγκο του;
Αφού αντιμετώπισαν τη διακοπή ρεύματος και άλλα μέτρα μείωσης της χρήσης, οι ηλεκτρικές εταιρείες πήγαν να αγοράσουν περισσότερο άνθρακα.
Ωστόσο, οι παγκόσμιες αγορές άνθρακα είναι πλέον πολύ περιορισμένες.
Μια προφανής βραχυπρόθεσμη λύση είναι η προσέγγιση με την περιφερειακή γειτονική Αυστραλία παρά την πρόσφατη ψυχρή σχέση των δύο κυβερνήσεων.

Ο ρόλος του φυσικού αερίου

Σε πολλά μέρη τους κόσμου, η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν αποτελούσε πιεστικό πρόβλημα, το φυσικό αέριο θα ήταν το καύσιμο του λέβητα επιλογής.
Ελλείψει αυτού, θα έκαιγαν άνθρακα ή πετρέλαιο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν φέτος στις ΗΠΑ και τετραπλασιάστηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Χωρίς αμφιβολία, ένας συνδυασμός υψηλότερης ζήτησης και πιο προσεκτικής ανάπτυξης από τις εταιρείες πετρελαίου έχει επηρεάσει την αγορά.
Αλλά η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο που παρέχεται και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι περιόρισαν τις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης προκειμένου να χειριστούν τη σπανιότητα προς όφελός τους.
Οι Ευρωπαίοι έχουν όντως εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως αγωγούς από την Αλγερία (που δεν είναι ο πιο σταθερός προμηθευτής).
Το Μαρόκο θέλει να υπογράψει μια συμφωνία, αλλά έχει ένα πρόβλημα που προκαλείται από το μερικές φορές επαναστατικό Μέτωπο που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την περιοχή της δυτικής Σαχάρας.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να υπογράψουν μεγάλες συμφωνίες για το φυσικό αέριο με το Ισραήλ και την Κύπρο, αλλά θα αντιμετωπίσουν τις τουρκικές αντιρρήσεις.
Όπως λένε, είναι περίπλοκο.

Δεν μιλάμε για την «τέλεια καταιγίδα»

Αυτά και παρόμοια προβλήματα δεν είναι ατυχήματα και δεν προκύπτουν από εφάπαξ δυσκολίες ή συμφορές.
Ξεχάστε την δικαιολογία της τέλειας καταιγίδας.
Τα προβλήματα προέκυψαν επειδή οι ηλεκτρικές εταιρείες επέλεξαν να αναβάλουν τα έξοδα κεφαλαίου και συντήρησης, αγνοήθηκαν τα επαρκή αποθέματα καυσίμων και επικεντρώθηκαν στην αποδοτικότητα κόστους.
Οι πελάτες θα είχαν καλύτερη εξυπηρέτηση αν είχαν επικεντρωθεί στην ενίσχυση της υποδομής του δικτύου και στη διατήρηση της συνεχούς εξυπηρέτησης ενάντια σε ένα ολοένα και πιο εχθρικό κλίμα.
Η υπερβολική εστίαση στη δημιουργία της αξίας των μετόχων μπορεί να σημαίνει ότι θα γίνουν υπερβολές για την εξοικονόμηση πόρων.
Αλλά η ελπίδα (και το αν η ελπίδα αποτελεί επαρκή βάση για εταιρική στρατηγική είναι ένα άλλο ερώτημα) είναι ότι δεν συμβαίνει τίποτα δυσάρεστο ως αποτέλεσμα.
Είναι σαν να χτίζεις ένα σπίτι από τραπουλόχαρτα υποθέτοντας ότι ο άνεμος δεν θα φυσήξει ποτέ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας υιοθέτησαν ό,τι ισοδυναμεί με τη νοοτροπία του συστήματος τροφοδοσίας σε πραγματικό χρόνο σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια.

Το ζήτημα διαχείρισης των αποθεμάτων

Και υπάρχει ένα άλλο σημείο που πρέπει να τονιστεί.
Ένα σωστά λειτουργικό σύστημα διαχείρισης αποθεμάτων έγκαιρα είναι ένα θέμα αποδοτικότητας και ελαχιστοποίησης του κόστους.
Αλλά λόγω της εξαιρετικής αλληλεξάρτησης, το ένα εργοστάσιο βασίζεται στην παραγωγή ενός άλλου, συχνά χιλιάδες μίλια μακριά, κάθε διακοπή αυτής της προσεκτικά χορογραφημένης διαδικασίας παραγωγής οδηγεί σε χάος και δυσλειτουργία.
Αυτή η εταιρική νοοτροπία είχε ως αποτέλεσμα τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας που είναι τώρα σχετικά χαμηλού κόστους αλλά όλο και πιο εύθραυστα.
Το Πουέρτο Ρίκο, για παράδειγμα, είναι μια απλή περίπτωση υποεπένδυσης.
Η ηλεκτρική εταιρεία, PREPA, θα έπρεπε να αυξήσει σημαντικά τις τιμές για να βελτιώσει το δίκτυο.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου σε αποθήκευση, οι συνθήκες χαμηλού ανέμου δεν θα αποτελούσαν μεγάλο πρόβλημα για την παραγωγή ενέργειας.
Αλλά οι νέες κατασκευές και τα επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου κοστίζουν χρήματα.
Και οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές εργάστηκαν ηρωικά για να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Οι Ευρωπαίοι υπέγραψαν εθελοντικά για το ρωσικό φυσικό αέριο και διέκοψαν άλλα έργα.
Περισσότεροι αγωγοί που εξυπηρετούν την αγορά τους σήμαιναν την πληρωμή των γενικών εξόδων σε πολλές ανταγωνιστικές γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου που δεν κρίθηκαν οικονομικά αποδοτικές.
Όσον αφορά τις κινεζικές και τις ινδικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η κατοχή αποθεμάτων άνθρακα τουλάχιστον 90-120 ημερών μπορεί να γίνει μέρος της κανονικής λειτουργίας εάν κάποιος καίει άνθρακα.
Αλλά και πάλι όλα αυτά προσθέτουν σημαντικά στο κόστος.

Θα πρέπει να αλλάξουν οι δομές

Περίπου τέσσερις δεκαετίες πριν, οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές αρχές εισήχθησαν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κλάδος σταδιακά άλλαξε από έναν που ήταν αφιερωμένος στην εξυπηρέτηση του κοινού και στην ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε έναν που εστιάζει στη μεγιστοποίηση των κερδών.
Στην πορεία, τα πολιτικά και ρυθμιστικά συστήματα φαίνεται να έχουν γίνει ασυνήθιστα υποχρεωτικά όσον αφορά τα εταιρικά συμφέροντα καθώς τα μεγάλα κεφάλαια στην πολιτική των ΗΠΑ ασκούν επιρροή.
Πού θα οδηγήσει αυτό; Πιθανόν σε σοβαρή αξιολόγηση της δομής των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ή των δικτύων φυσικού αερίου ή των κυβερνητικών πολιτικών που τις ελέγχουν.
Η ενδοσκόπηση ή ο προβληματισμός σχετικά με τις καλύτερες ρυθμίσεις χρησιμότητας απαιτεί χρόνο πιθανώς ακόμη και για δοκιμή και λάθος.
Αλλά το σημερινό μας σύστημα εκτρέπεται από κρίση σε κρίση.

Τι θα κάνουν οι καταναλωτές;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι χρήστες ενέργειας θα προσπαθήσουν να αποσυνδεθούν από όλο και πιο ακριβά και αναξιόπιστα δίκτυα.
Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό, η αξιοπιστία και η τιμή.
Οι επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος είναι απαράδεκτες, καθώς καθιστούν τις περιοχές εμπορικά ανάπηρες ή ακόμη και μη κατοικήσιμες για παρατεταμένες περιόδους.
Επίσης, μόνο όσοι έχουν τα μέσα θα αναζητούν όλο και περισσότερο εναλλακτικές λύσεις.
Επιπλέον, στο περιθώριο των ραγδαίων αυξήσεων των τιμών των καυσίμων που οδηγούν σε κλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η εγκατάσταση μεμονωμένων συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ισχύος εκτός καυσίμου παρέχει στον χρήστη ενέργειας μακροπρόθεσμη σταθερότητα τιμών.
Μόλις εγκατασταθεί, ένα ηλιακό σύστημα αποθήκευσης μπαταριών παρέχει μακροπρόθεσμη σταθερότητα τιμών για τη διάρκεια ζωής του συστήματος, πιθανώς 20 ή 30 χρόνια!
Πρόκειται για μια γιγαντιαία αντιστάθμιση πληθωρισμού - αν και δεν εξετάζεται με αυτόν τον τρόπο προς το παρόν.
Σε πληθωριστικούς καιρούς, η αυτοπαραγωγή επιτρέπει στους χρήστες ενέργειας να περιορίσουν το κόστος για παρατεταμένη περίοδο-ένα σημαντικό όφελος σε σχέση με τις ασταθείς τιμές της ενέργειας.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί η ανάσταση των τεχνολογιών παραγωγής πυρηνικής ενέργειας τόσο μικρής σπονδυλωτής όσο και κλίμακας gigawatt.
Το νέο και το υπάρχον πυρηνικό προαναγγέλλεται ως το τέλειο χαμηλό επίπεδο εκπομπών, το βασικό συμπλήρωμα του διαλείποντος ανέμου ή του ήλιου.
Δεν επηρεάζεται σχετικά από τις μεταβλητότητες της φύσης και δεν βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα με ασταθείς τιμές.
Ούτε χρειάζεται να εισάγονται τα καύσιμά από άλλα έθνη, τα οποία μπορεί ξαφνικά να διακόψουν τις ροές.
Καθώς η έννοια της ενεργειακής ανεξαρτησίας κερδίζει και πάλι έδαφος, η εκτεταμένη πυρηνική κατασκευή μπορεί να ξαναρχίσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης