Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τον λογαριασμό με 13,5 ευρώ τις 300 Kwh και το νοικοκυριό θα βάζει 52 ευρώ

Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τον λογαριασμό με 13,5 ευρώ τις 300 Kwh και το νοικοκυριό θα βάζει 52 ευρώ
Η τιμή της Mwh έπεσε έως 100 ευρώ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ανέβηκε 14 ευρώ. Νέο ρεκόρ στα 218,73 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Πτώση από 3 έως 98 ευρώ σημείωσε η τιμή της Mwh σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές εκτός της εγχώριας αγοράς που κινήθηκε ανοδικά κατά 14 ευρώ σκαρφαλώνοντας στα 218,73 ευρώ ανα Mwh έναντι 204,38 χθες.
Να σημειωθεί ότι η τιμή του ρεύματος για την επόμενη ημέρα διαμορφώνεται την ίδια ώρα για τις ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα στις 14:30 ώρα Ελλάδος .
Οι συντελεστές διαμόρφωσης της τιμής εκτός από τη ζήτηση η οποία δεν μεταβάλλεται δραματικά για όλες τις χώρες, ρόλο έχουν τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η τιμή του φυσικού αερίου.
Η ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του ρεύματος έως 100 ευρώ ανά Mwh από τα 300 ευρώ προσγειώθηκε κοντά στην περιοχή των 205 ευρώ.

Ο Πούτιν «προσγείωσε» την τιμή της Mwh

Η αποκλιμάκωση της τιμής αποδόθηκε σε δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν , λέγοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας, ενισχύοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η ενίσχυση αφορά και τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας, αντιδρώντας στον κίνδυνο μείωσης της προσφοράς ενέργειας το επόμενο διάστημα. Οι ρωσικές πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να σημειώσουν νέο ρεκόρ φέτος ως αποτέλεσμα των αυξημένων ροών, πρόσθεσε.

Από τα 300 ευρώ στα 203 ευρώ η Mwh στη Γερμανία

Η τάση που διαμορφώθηκε ήταν καθοδική στην τιμή του φυσικού αερίου για την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου. Από τα ψηλά επίπεδα των 114 δολαρίων η τιμή της υποχώρησε στα 81 δολάρια για να ανέλθει εκ νέου στα 92 δολάρια.
Για την ευρωπαϊκή αγορά της ενέργειας, η παρέμβαση Πούτιν ήταν σωτήρια καθώς έφυγε από το προσκήνιο η τιμή των 300 ευρώ ανά Mwh με τις εταιρείες και καταναλωτές να παίρνουν βαθιά ανάσα σε διάστημα 24 ωρών.

Στην Ελλάδα η τιμή της Mwh ανέβηκε 14 ευρώ.

Πάντως η εγχώρια αγορά ενέργειας δεν ακολούθησε την ευρωπαϊκή τάση και διαμόρφωσε δική της τιμή μακριά από το διεθνές περιβάλλον και τα βασικά θεμελιώδη δεδομένα διαμόρφωσης της τιμής.
Συγκεκριμένα η τιμή της Mwh ενισχύθηκε κατά 7,2% και ανήλθε στα 218,73 ευρώ ανά Mwh. Πρόκειται για νέο ρεκόρ για την εγχώρια αγορά.
Η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος δεν ήταν δυνατό να εξηγηθεί από στελέχη της αγοράς και ορισμένα έφεραν στο τραπέζι διαμόρφωσης της τιμής να οφείλεται πιθανόν στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που έχουν στα αποθέματά τους , οι παραγωγοί ενέργειας που λειτουργούν μονάδες με φυσικό αέριο.

Δεν καλύπτει το κόστος του ρεύματος το πακέτο της Κυβέρνησης

Πάντως η συνεχιζόμενη άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής έχει κινητοποιήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα με σκοπό το αρχικό ποσό των 150 εκατ. ευρώ να ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ.
Η ενίσχυση του επιδόματος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 45 ευρώ ανα Mwh από 30 ευρώ που ήταν με το αρχικό σχέδιο.

Η σκληρή πραγματικότητα για νοικοκυριά και κυβέρνηση

Το επίδομα θα δίνεται για τις πρώτες 300 Kwh κατανάλωσης ανά μήνα σε ρολόγια που χρησιμοποιούν Χαμηλή Τάση. Ωστόσο ο λογαριασμός ρεύματος θα είναι ελλειμματικός καθώς το πραγματικό κόστος του ρεύματος για τις προμηθευτές ενέργειας είναι το κόστος αγοράς συν ένα μικρό περιθώριο κέρδους.
Παράδειγμα αν η τιμολόγηση γίνει με την τιμή των 218,73 ευρώ ανά Mwh σημαίνει ότι η ελάχιστη χρέωση για τις πρώτες 300 Kwh όταν η επιδότηση θα είναι 0,045 ευρώ ανά Kwh , το κόστος που θα επωμιστεί το νοικοκυριό ανέρχεται σε 0,17373 ευρώ ανά Kwh.
Η συνολική αξία του ρεύματος φτάνει τα 65,6 ευρώ.

Η κρατική συμμετοχή θα ανέρχεται σε 13,5 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των 52 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει το νοικοκυριό. Είναι πρόδηλο ότι η κυβερνητική άσκηση δεν βγαίνει για την κυβέρνηση καθώς απαιτούνται πολλά περισσότερα εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθεί το κόστος του ρεύματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης