Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Σε ετοιμότητα να αυξήσουμε τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εφόσον μας ζητηθεί

Ρωσία: Σε ετοιμότητα να αυξήσουμε τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη εφόσον μας ζητηθεί

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 800% φέτος, καθώς η ζήτηση έχει ανακάμψει μετά την πανδημία

Σχετικά Άρθρα
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Ρωσία σκαρφάλωσε σε επίπεδα - ρεκόρ, ωστόσο η Μόσχα παραμένει πρόθυμη να αυξήσει τις ροές προς την Ευρώπη σε περίπτωση που λάβει σχετικά αιτήματα.
Αυτό δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021.

Οικονομική ανάκαμψη

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι εμείς στη Ρωσία έχουμε ρεκόρ υψηλών ποσοστών κατανάλωσης φυσικού αερίου φέτος, κάτι που οφείλεται, επίσης, στην ενεργό οικονομική ανάκαμψη», είπε ο ίδιος
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 800% φέτος, καθώς η ζήτηση έχει ανακάμψει μετά την πανδημία.
Οι τιμές επέδειξαν τάση αποκλιμάκωσης τις προηγούμενες μέρες, όταν η Ρωσία, ως βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερες ποσότητες, κάτι το οποίο ακόμη μέλλει να υλοποιηθεί.

Ρωσικά αποθέματα

Η Ρωσία, της οποίας η παραγωγή και οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα, έχει δηλώσει ότι πρέπει να ολοκληρώσει τη συμπλήρωση των δικών της αποθεμάτων πριν αυξήσει τον εφοδιασμό της στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι το οποίο προγραμματίζεται να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Ο Novak δεν ανέφερε πόσο μεγάλα είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρωσίας, αλλά υπολόγισε ότι οι ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης είχαν έλλειψη περίπου 25 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Putin: Είμαστε πρόθυμοι

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις μέρες ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Purin , δήλωνε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει το φυσικό αέριο που η Ευρώπη χρειάζεται, αλλά η ενεργειακή κρίση που διανύει αυτό το διάστημα η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει δημιουργηθεί λόγω προβληματικών πολιτικών και όχι λόγω έλλειψης τροφοδοσίας.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι σταθεροποίησης των ενεργειακών αγορών και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε με έμφαση ότι «δεν χρησιμοποιούμε κανένα όπλο.
Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία εκπλήρωσε κανονικά τις συμβατικές της υποχρεώσεις και προμήθευσε φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

IEA: Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol  προέτρεψε τη Ρωσία να στείλει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, τόνισε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να στείλει σημαντικά περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και να ανακουφίσει την ενεργειακή κρίση που πλήττει την ήπειρο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι σύμφωνα με ανάλυση του ίδιου του Οργανισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές κατά περίπου 15 % στην αιχμή του χειμερινού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης