γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Από το ΕΣΠΑ 2007-2013 είχαν ενταχθεί μόλις 60.000 κατοικίες για την ενεργειακή τους αναβάθμιση
Στα επόμενα 6 χρόνια θα έχει διατεθεί το ποσό του 1,5 δισ ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι από το ΕΣΠΑ 2007-2013 στο αντίστοιχο πρόγραμμα είχαν ενταχθεί μόλις 60.000 κατοικίες για την ενεργειακή τους αναβάθμιση.
Πάντως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «βολεύεται» με τον τυφλοσούρτη οδηγό χορήγησης επιδόματος θέρμανσης το οποίο χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια ενώ δεν υπολογίζει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον και την αναβάθμιση των κτιρίων στην κατανάλωση ενέργειας.
Φέτος το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει 168 εκατ. ευρώ από 86 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης, χωρίς όμως να υπολογίζει το χρόνο κατασκευής της κατοικίας.
Η ευκολία της οριζόντιας πολιτικής από το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο περιθώριο την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και χρησιμοποιεί το κριτήριο του εισοδήματος για την χορήγηση του επιδόματος.
Την ίδια στιγμή αναδεικνύεται ότι η συνεργασία μεταξύ των υπουργείων παραμένει μια κυβερνητική άσκηση προς επίλυση.
Μελέτη του ΥΠΕΝ: Μία στις δύο κατοικίες πρόκειται για ενεργειακές «βόμβες»
Σε μελέτη το ΥΠΕΝ αναφέρεται οι κατοικίες- νοικοκυριά αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, καθώς αντιπροσωπεύουν το 83,68% του συνολικού αριθμού της ποσότητας του κτιριακού αποθέματος (ανακοίνωση αποτελεσμάτων Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών 2011, ΕΛΣΤΑΤ).
Το ΥΠΕΝ θεωρεί ως καθοριστικό παράγοντα στην κατανάλωση ενέργειας ότι είναι η παλαιότητα των κτιρίων.
Τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1981 είναι θερμικά απροστάτευτα ή ενεργειακές βόμβες.
Θερμικά απροστάτευτες κατασκευές
Ειδικότερα, το 55% των κτιρίων με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν το έτος 1980, δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα, ενώ λόγω της οικονομικής ύφεσης, ο αριθμός των κτιρίων που έχει κατασκευαστεί μετά το 2010, με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕνΑΚ, είναι μόλις το 1,5% του συνολικού αποθέματος κανονικών κατοικιών που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το 83,82% των κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί πριν το έτος 1980 είναι κατηγορίας Η, σύμφωνα με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης που είχαν εκδοθεί έως το έτος 2014 (στοιχεία ΥΠΕΚΑ), ενώ τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις επόμενες τρεις δεκαετίες ήταν σε μεγάλο ποσοστό κατηγορίας Γ ή Δ.
Η ανακαίνιση του κτηριακού αποθέματος για την επίτευξη υψηλής ενεργειακής απόδοσης, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρέχει πρόσθετα οφέλη και σε άλλους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η απασχόληση και η υγεία.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών