Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΟΣΑ – ΙΑΕ: Να μην υπάρξει στροφή στις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, παρά την ενεργειακή κρίση

ΟΟΣΑ – ΙΑΕ: Να μην υπάρξει στροφή στις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, παρά την ενεργειακή κρίση

Προτείνεται επιτάχυνση των επενδύσεων προς πράσινες περιβαλλοντικές υποδομές, δημιουργία των αντίστοιχων θέσεων εργασίας, καθώς και επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη

Σχετικά Άρθρα

Έκκληση απηύθυναν ο ΟΟΣΑ και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) προς τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να αντισταθούν στις περαιτέρω επενδύσεις προς τα ορυκτά καύσιμα, μία τάση που φαίνεται να υιοθετείται τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της εκτόξευσης των ενεργειακών τιμών σε συνδυασμό με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021.

Βιώσιμη ανάπτυξη

 Αντ’ αυτού, οι δύο διεθνείς οντότητες προτρέπουν τις κυβερνήσεις να θέσουν στο επίκεντρο των προσπαθειών τους το φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και να ορίσουν στόχους για μία «πράσινη» ανάκαμψη.
Συγκεκριμένα, προτείνουν την επιτάχυνση των επενδύσεων προς πράσινες περιβαλλοντικές υποδομές, τη δημιουργία των αντίστοιχων θέσεων εργασίας, καθώς και την επίτευξη των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη.

Ενεργεική απόδοση

Οι μεγάλες οικονομίες εξακολουθούν να διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παραγωγή και κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.
Τα χρήματα αυτά, κατά τον ΟΟΣΑ και την ΙΕΑ, θα έπρεπε να επενδύονται στην ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Επισημαίνεται παράλληλα ότι οι επιχορηγήσεις στα ορυκτά καύσιμα σε αντίθεση με τις στοχευμένες ενισχύσεις τείνουν να ευνοούν τα πλουσιότερα νοικοκυριά, τα οποία είναι και περισσότερο ενεργοβόρα.
Εκτός αυτού, οι οικονομικές επιβαρύνσεις που συνοδεύουν τις επιχορηγήσεις προς ορυκτά καύσιμα μειώνουν το περιθώριο για τη δημιουργία αποδοτικότερου κανονιστικού πλαισίου.

Επιχορηγήσεις

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ και της ΙΕΑ καταδεικνύουν ότι συνολικά η κρατική στήριξη για τα ορυκτά καύσιμα υποχώρησε το 2020.
Ωστόσο, πρόκειται για πλασματικό αποτέλεσμα που προέκυψε από τη μείωση των ενεργειακών τιμών, ως συνέπεια των παρατεταμένων και καθολικών lockdowns.

Επιδοτήσεις και καρτανάλωση

Συνεπώς, με τις τρέχουσες τιμές, είναι βέβαιο ότι οι επιχορηγήσεις θα αυξηθούν ξανά φέτος, συνοδευόμενες από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, η ΙΕΑ αναμένει πως οι επιχορηγήσεις για κατανάλωση ορυκτών καυσίμων θα υπερδιπλασιαστούν το 2021 λόγω των ενισχυμένων ενεργειακών τιμών, της αυξημένης χρήσης, καθώς και της διστακτικότητας απέναντι στις ανατιμήσεις των ορυκτών καυσίμων.

Δημόσιες δαπάνες

Τα μέτρα ανάκαμψης από την πανδημία προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία για αναδρομολόγηση των κρατικών δαπανών προς περιβαλλοντικούς στόχους.
Θετικό είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες για πράσινη μετάβαση έχουν διπλασιαστεί από τον Απρίλιο του 2021 σε 44 μεγάλες οικονομίες του κόσμου.
Ωστόσο, αποτελούν μόνο το 21% των συνολικών δαπανών που καταβλήθηκαν σε μέτρα στήριξης μετά την επέλαση της πανδημίας.
Μάλιστα, ένα 10% των δαπανών που ανακοινώθηκαν από τα μέλη του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. έχουν «σύνθετη» ή αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης