Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία «αδειάζει Lukashenko» και περιορίζει τους φόβους για τη ροή στο φυσικό αέριο - Μείωση στις ευρωπαϊκές τιμές

Η Ρωσία «αδειάζει Lukashenko» και περιορίζει τους φόβους για τη ροή στο φυσικό αέριο - Μείωση στις ευρωπαϊκές τιμές
Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου μειώθηκαν καθώς το Κρεμλίνο περιόρισε τους φόβους για τη ροή προς την Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου για άμεση παράδοση (spot) μειώθηκαν αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Λευκορωσία δεν είχε διαβουλευθεί με τη Μόσχα πριν απειλήσει να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η Gazprom παραμένει αξιόπιστος εξαγωγέας αερίου.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος Alexandre Lukashenko προειδοποίησε χθες για πιθανά αντίποινα κατά των οποίων νέων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά για την αντιπαράθεση για τους μετανάστες στα σύνορα Λευκορωσίας-ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του να σταματήσει η διαμετακόμιση φυσικού αερίου και προϊόντων μέσω της Λευκορωσίας.
Οι ευρωπαϊκές τιμές spot για το αέριο αυξήθηκαν κατά περίπου 2% στα 75,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα χθες πριν υποχωρήσουν προς το τέλος της ημέρας σε μια ένδειξη ότι η αγορά δεν πήρε πολύ στα σοβαρά την απειλή από τη Λευκορωσία, που έχει τη Ρωσία ως τον στενότερο σύμμαχό της.
Το λευκορωσικό τμήμα του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη, μια από τις διαδρομές για τις εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, ανήκει στο ρωσικό κρατικό μονοπώλιο Gazprom.
«Αυτή είναι δήλωση από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Θέλω να σας θυμίσω τη δήλωση του προέδρου Putin ότι η Ρωσία ανέκαθεν τηρούσε τις συμβατικές υποχρεώσεις... η Λευκορωσία είναι σύμμαχός μας, αλλά είναι κυρίαρχο κράτος».
Το ολλανδικό συμβόλαιο για το αέριο, που θεωρείται ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, υποχώρησε στα 75,12 ευρώ/MWh μετά τα σχόλια του Peskov, από τα 79,40 ευρώ σήμερα το πρωί και περίπου στο μισό των 155 ευρώ, επίπεδο στο οποίο ανήλθε τον Οκτώβριο, όταν οι λίγο μεγαλύτεροι των προβλεπόμενων όγκοι που εξήγαγε η Ρωσία αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για τις τιμές.
Οι τιμές αερίου έχουν αυξηθεί φέτος εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων μεταξύ των οποίων τα χαμηλά αποθέματα και η αυξημένη ζήτηση ύστερα από τη χαλάρωση των lockdowns της COVID-19.
Στη Βρετανία, κάποιες ενεργειακές εταιρίες χρεοκόπησαν και οι καταναλωτές είναι αντιμέτωποι με πολύ υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι νιώθουν επίσης τις επιπτώσεις από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος.
Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι πίσω από την τροφοδοσία αερίου κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες και η Ρωσία αυτή την εβδομάδα άρχισε να γεμίζει και πάλι τις ευρωπαϊκές μονάδες αποθήκευσης, με τον Πεσκόφ να επαναλαμβάνει τη θέση της Μόσχας ότι η Ρωσία είναι «αξιόπιστος προμηθευτής».

Οι απειλές Lukashenko για το φυσικό αέριο

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκορωσία απείλησε να διακόψει τη διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις λόγω μιας μεταναστευτικής κρίσης στα δυτικά της σύνορα.
Το μπλοκ κατηγόρησε τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία πρόεδρο Lukashenko ότι εξοπλίζει τους χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώνονται αυτή τη στιγμή σε καταυλισμούς στα σύνορα με την Πολωνία, για να υπονομεύσει την ασφάλεια της ΕΕ και να αποσπάσει την προσοχή από τις εγχώριες πολιτικές πιέσεις, έναν ισχυρισμό που η Λευκορωσία αρνείται.
Καθώς η ΕΕ φέρεται να προετοιμάζει έναν νέο γύρο κυρώσεων, ο Lukashenko απείλησε σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ότι η χώρα θα μπορούσε να διακόψει τις παραδόσεις κατά μήκος του αγωγού Yamal-Europe από τη Ρωσία, κλιμακώνοντας περαιτέρω την πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς η ήπειρος εξακολουθεί να πλήττεται από τη διεθνή ενεργειακή κρίση.
«Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα», είπε ο ισχυρός ηγέτης, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1994.
«Και τι γίνεται αν τους κόψουμε [τη διέλευση] φυσικού αερίου; Θα συνιστούσα λοιπόν στην ηγεσία της Πολωνίας, της Λιθουανίας και άλλων ανεγκέφαλων να σκεφτούν πριν μιλήσουν».
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 7% την Πέμπτη μετά τα σχόλια του Lukashenko.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης