Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Trafigura: Αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια η Eυρώπη - Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα

Trafigura: Αντιμέτωπη με την «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια η Eυρώπη - Κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα
Ο CEO της Trafigura Jeremy Weir είπε ότι εξακολουθεί να υφίστανται ελλείψεις στο φυσικό αέριο παρά την υπόσχεση για αυξημένες ροές από τη Ρωσία

Η Ευρώπη κινδυνεύει με διακοπές ρεύματος, εάν υπάρξει παρατεταμένη περίοδος κρύου καιρού αυτό το χειμώνα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trafigura, ενός από τους μεγαλύτερους traders εμπορευμάτων στον κόσμο, Jeremy Weir
Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των FT Commodities Asia, ο Jeremy Weir είπε ότι εξακολουθεί να υφίστανται ελλείψεις στο φυσικό αέριο παρά την υπόσχεση για αυξημένες ροές από τη Ρωσία.
«Δεν έχουμε αρκετό αέριο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά.
Δεν αποθηκεύουμε για τη χειμερινή περίοδο», είπε.
«Έτσι, υπάρχει πραγματική ανησυχία για αυτό.
Εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσαμε να έχουμε κυλιόμενο μπλακ άουτ στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος Vladimir Putin διέταξε τον περασμένο μήνα τον κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom να αρχίσει να γεμίζει τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που ελέγχει στη Γερμανία και την Αυστρία, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι εξαγωγές στην Ευρώπη θα αυξηθούν.
Ωστόσο, υπήρξαν περιορισμένες αυξήσεις στην προσφορά από τη Ρωσία ενώ η Gazprom έκλεισε και έναν αγωγό.
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι περιόρισε τις εξαγωγές στην Ευρώπη, αλλά κατηγορήθηκε ότι προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Γερμανία ώστε η τελευταία να επισπεύσει την έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2.
Οι ευρωπαϊκές τιμές χονδρικής υποχώρησαν ελαφρώς τον περασμένο μήνα, αλλά παραμένουν τετραπλάσιες από το επίπεδο του προηγούμενου έτους ενώ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες.
Ορισμένες βιομηχανίες έχουν ήδη μειώσει την παραγωγή ως αποτέλεσμα τιμών ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης ψευδάργυρου Nyrstar της Trafigura, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η αγορά θα παραμείνει σφιχτή μέχρι την άνοιξη.
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο μετά τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα.
Αναμένεται από τις κυβερνήσεις να μειώσουν την παροχή φυσικού αερίου σε μη βασικές βιομηχανίες προτού επιτρέψουν να επηρεαστεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τα σχόλια του Weir καταδεικνύουν το βάθος της ανησυχίας στον ενεργειακό τομέα.

Φυσικό αέριο

Ο Weir είπε ότι η εκπληκτική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου ήταν «πρόκληση» για τη βιομηχανία.
Ορισμένοι traders εμπορευμάτων αναγκάστηκαν να κλείσουν τις θέσεις που είχαν ανοίξει σε υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω των κλήσεων περιθωρίου - απαιτήσεις για επιπλέον μετρητά για την κάλυψη συμβάσεων αντιστάθμισης παραγώγων.
«Σε ένα στάδιο, νομίζω ότι το αρχικό περιθώριο [πληρωμή] ήταν περίπου 25% της τιμής.
Ως αποτέλεσμα, η αγορά έγινε σχεδόν δυσλειτουργική» δήλωσε ο Weir.
Ωστόσο, το αφεντικό της Trafigura είπε ότι η εταιρεία, η οποία διατηρεί τα κεντρικά της στη Γενεύη, αλλά εδρεύει στη Σιγκαπούρη, ήταν προετοιμασμένη για ακόμη μια «πολύ δυνατή» χρονιά.
«Θα δείτε στα αποτελέσματά μας, όταν δημοσιευτούν, ότι έχουμε αυξήσει τη μετοχική μας βάση και ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση από ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια».
Τον Ιούνιο, η Trafigura ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το α’ εξάμηνο του 2021 χάρη στο κύμα ανάκαμψης της ζήτησης και των τιμών για το πετρέλαιο και τα μέταλλα.
Όσον αφορά το πετρέλαιο, ο Weir είπε ότι η αγορά παραμένει «πολύ, πολύ σφιχτή» και η έλλειψη επενδύσεων σε νέα έργα σήμαινε ότι «ένας τριψήφιος αριθμός» ήταν «καλά και πραγματικά στα χαρτιά».
Το αργό τύπου Brent διαπραγματευόταν 81 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, από 50 δολάρια στην αρχή του έτους, καθώς η ζήτηση έχει αυξηθεί μετά τη χαλάρωση των περιορισμών που επεβλήθησαν λόγω Covid.
«Δεν εκτιμάμε αντικατάσταση εφεδρειών» είπε.

Τι γίνεται με τον άνθρακα;

Η Trafigura είναι ένας από τους μεγαλύτερους traders ενέργειας στον κόσμο, διακινώντας περίπου 6,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων την ημέρα, σύμφωνα με τα τελευταία της αποτελέσματα.
Στην αλλαγή του έτους, πλήρωσε 7,3 δισ. ευρώ για το 10% σε ένα τεράστιο έργο πετρελαίου στην Αρκτική που αναπτύσσεται από την υποστηριζόμενη από το κράτος ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft.
Ο Weir είπε ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ή η στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας δεν θα μπορούσε να συμβεί με το «κλείσιμο ενός διακόπτη» και ως εκ τούτου το αργό πετρέλαιο θα είναι αναγκαίο για αρκετό καιρό ακόμη.
«Αισθάνομαι ότι πρέπει ακόμα να επενδύσουμε σε αυτές τις βιομηχανίες για να παρέχουμε ενέργεια για το μέλλον», είπε.
Ο Weir επεσήμανε ότι η Trafigura, η οποία επεκτείνεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εμπορία άνθρακα, θα συνεχίσει να εμπορεύεται άνθρακα.
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε». . . είναι ότι τα αναδυόμενα κράτη το χρειάζονται ακόμα ως μορφή καυσίμου», είπε.
Στη σύνοδο κορυφής της COP26 την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία και η Κίνα δεν δεσμεύτηκαν για τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα.
Έτσι, αντί για δέσμευση «σταδιακής κατάργησης», οι χώρες στη διάσκεψη συμφώνησαν να «καταργήσουν σταδιακά» τα ορυκτά καύσιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης