Ενέργεια

ΔΕΗ: Η διοίκηση γνωρίζει πόσα εκατομμύρια ευρώ «καίει» για να κρατήσει τους πελάτες της; - Οι επενδυτές;

ΔΕΗ: Η διοίκηση γνωρίζει πόσα εκατομμύρια ευρώ «καίει» για να κρατήσει τους πελάτες της; - Οι επενδυτές;

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμηθευτές που έχασαν εν μία νυκτί τους πελάτες τους ήταν η Protergia (Mytilineos),η nrg (Motor Oil), η ΗΡΩΝ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

 

Με τιμολόγια κάτω του κόστους η διοίκηση της ΔΕΗ «σκούπισε» 877 GWH από την αγορά από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου προκαλώντας... ηλεκτροπληξία στον ανταγωνισμό και στους προμηθευτές αφού έχασαν πελάτες που οι καταναλώσεις τους σε ενέργεια έφταναν τις 877.000 Mwh.

Το επιτελείο της επιχείρησης αποφάσισε να εξαπολύσει «επίθεση» στην αγορά, δίνοντας την τιμή της Mwh πιο χαμηλά από τα 80 ευρώ για καταναλώσεις ενέργειας στη Μέση Τάση όταν η υπόλοιπη αγορά έβλεπε να έρχεται το τσουνάμι των ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Οι προμηθευτές δεν ήταν σε θέση να κινηθούν ανταγωνιστικά αφού το κοστολόγιο τους ήταν υψηλότερο από την προσφορά που έδινε η ΔΕΗ για να τους πάρει τους πελάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προμηθευτές που έχασαν εν μία νυκτί τους πελάτες τους ήταν η Protergia (Mytilineos),η nrg (Motor Oil), η ΗΡΩΝ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)
Με τη συγκεκριμένη πολιτική της η διοίκηση της ΔΕΗ χάρισε εκατομμύρια ευρώ σε επιλεγμένες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν Μέση Τάση ενώ η ζημία πέρασε στο ταμείο της επιχείρησης.
Η κίνηση αυτή στην πράξη δημιουργεί μία αγορά δύο ταχυτήτων στη βιομηχανία.
Οι πελάτες της ΔΕΗ για ένα διάστημα θα προμηθεύονται φθηνό ρεύμα όταν η υπόλοιπη αγορά πληρώνει τη Mwh στο πραγματικό κόστος και συγκεκριμένα στα 220 ευρώ ανά Mwh.

Πως έγινε η επιλογή των επιχειρήσεων

Πλήθος ερωτημάτων προκύπτουν από την επιθετική και ταυτόχρονα ζημιογόνα πολιτική της ΔΕΗ.
Οι επιχειρήσεις που έλαβαν τη φθηνή προσφορά για έξι μήνες, ναι για έξι μήνες , από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2021 κέρδισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά επιχείρηση , όταν το συνολικό κόστος ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια (η ζημιά της ΔΕΗ δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ αλλά κινήθηκε άνω των 50 εκατ. ευρώ).
Πόσα έχασε η ΔΕΗ το γνωρίζει μόνο η διοίκηση του κ Γ. Στάσση.
Τα επιτελεία των προμηθευτών βλέποντας να χάνουν πελάτες τους… έζωσαν τα φίδια παρότι μειώθηκαν τα κόστη τους αλλά μειώθηκαν και τα έσοδά τους.
Την ίδια στιγμή η βιομηχανία φοβάται μήπως στο παρασκήνιο λειτουργεί ένα νέο άτυπο «πακέτο Πέτσα» για τη χρηματοδότηση «φιλικών» επιχειρηματικών και βιομηχανικών μονάδων προς τη κυβέρνηση ή πρόκειται για επιλογή της διοίκησης της ΔΕΗ;

Πόσα εκατομμύρια καίει από την ΑΜΚ των 1,35 δις ευρώ

Τα φθηνά προσφερόμενα τιμολόγια της ΔΕΗ αποτελούν αιμορραγία για την επιχείρηση και μόνο αυτή γνωρίζει με ακρίβεια πόσα ευρώ χάνει την ημέρα από τα ταμεία της.
Βέβαια η επιτυχία της ΑΜΚ έφερε στα ταμεία της 1,35 δισ ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ 1,3 δισ ευρώ.
Το «ζεστό χρήμα» στα ταμεία της ΔΕΗ εκτιμάται ότι «αγγίζει» τα 4 δισ ευρώ και τις επιτρέπουν να κινείται με περισσότερη άνεση έναντι του ανταγωνισμού τα οποία τα …καίει για να αγοράσει μερίδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η ΔΕΗ διαθέτει σταθερά τιμολόγια ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές τα οποία διαμορφώνονται στα 110 ευρώ ανά Mwh όταν το πραγματικό κόστος ξεπερνά τα 240 ευρώ ανά Mwh .
Σημαντικές ζημιές για τη ΔΕΗ έρχονται από παλαιότερα συμβόλαια με φορείς το Δημόσιο που το κόστος της Mwh ήταν στα 45 και 50 ευρώ.
Οι ζημιογόνες επιλογές της επιχειρήσεις θα αποτυπωθούν στις οικονομικές καταστάσεις.
Πρόκειται για νέους «σκελετούς» στην ντουλάπα, οι οποίοι όταν… βγουν θα έχουμε μία νέα εικόνα της επιχείρησης.
Πάντως στο πρώτο εξάμηνο του 2021 τα δημοσιευμένα EBITDA της εταιρείας είχαν υποχωρήσει στα 490,5 εκατ. ευρώ από 585,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Η νέα πολιτική της ΔΕΗ για τη Μέση Τάση

Από τα μέσα Οκτωβρίου όμως η διοίκηση έφτιαξε νέο τιμολόγιο για τη βιομηχανία. Πρόκειται για το Τιμολόγιο ΒΓ δίνοντας εκπτώσεις συνέπειας στα επίπεδα του 5%.
Το κόστος της Mwh διαμορφώνεται στα 70 ευρώ ανά Mwh αλλά θέτει σε εφαρμογή τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής με τον καταναλωτή να πληρώνει το πραγματικό κόστος της ενέργειας.
Έτσι δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθεί μια βιομηχανία από μία άλλη εταιρεία για να πάει στη ΔΕΗ.
Στην πράξη μόνο η επιχείρηση ξέρει που κοστολογεί την αξία του ρεύματος.

Η ΔΕΗ στο μικροσκόπιο της DG Comp

Από το Φεβρουάριο του 2017, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε μια έρευνα για πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ Α.Ε. στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το άρθρο 102 ΣΛΕΕ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Όσον αφορά αυτήν την έρευνα, η ΓΔ Ανταγωνισμού έχει στείλει τρεις σειρές επίσημων «Αιτημάτων Πληροφοριών» στη ΔΕΗ Α.Ε. μέχρι στιγμής, μία τον Ιανουάριο του 2019,μια το Νοέμβριο του 2020 και μια τον Ιούνιο 28 2021.
Οι δύο πρώτες έχουν απαντηθεί δεόντως και εμπροθέσμως από τη ΔΕΗ Α.Ε. ενώ η τρίτη βρίσκεται υπό επεξεργασία προς απάντηση και επίσης πρόκειται να απαντηθεί εμπρόθεσμα.
Δεν υπάρχει καμία οριστική ένδειξη ως προς το χρονοδιάγραμμα αυτής της έρευνας, και δεν υπάρχει καμία εγγύηση σχετικά με την έκβαση της ή/και τη δυνατότητα επέκτασης του πεδίου της έρευνας σε άλλα τμήματα της αγοράς, όπως είναι η λιανεμπορία.
Σε περίπτωση που η ΓΔ Ανταγωνισμού αποφασίσει ότι υπάρχει παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, τότε ενδέχεται να επιβάλει κυρώσεις ή/και ένδικα μέσα που μπορεί να έχουν σημαντικά δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, τη χρηματοοικονομική θέση και τα αποτελέσματά του Ομίλου και της Μητρικής Εταιρείας.
Το ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα το BN, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκύψουν κυρώσεις οι οποίες αργά ή γρήγορα θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης από τους «φρέσκους» επενδυτές της ΑΜΚ όπως και είναι το CVC Capital όπως και άλλα Fund που επένδυσαν στο λαμπρό μέλλον της επιχείρησης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης