Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη Ρωσία ο Σκρέκας - Επαφές με Gazprom για φθηνό φυσικό αέριο

Στη Ρωσία ο Σκρέκας - Επαφές με Gazprom για φθηνό φυσικό αέριο
Στη Ρωσία ο Σκρέκας για φθηνό αέριο

Επίσκεψη στην Αγία Πετρούπολη, όπου βρίσκεται η έδρα του ρωσικού κολοσσού του φυσικού αερίου Gazprom πραγματοποιεί ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Κατά την παραμονή του στη ρωσική πόλη, ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να έχει επαφές με την ηγεσία της ρωσικής εταιρείας ενόψει και της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Σότσι της Ρωσίας την ερχόμενη Τετάρτη.
Αν και η ατζέντα της συνάντησης Putin - Μητσοτάκη ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή, εντούτοις θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αναφορά στα θέματα της ενέργειας.
Ως γνωστόν η Ελλάδα προμηθεύεται από τη Ρωσία μέσω της Gazprom περίπου το 45% των συνολικών ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει.
Κατά την επίσκεψή του στην Αγία Πετρούπολη, ο κ. Σκρέκας αναμένεται να συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom A. Miller και πιθανόν με τον Ρώσο ομόλογό του N. Suglinov.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει αντιστροφή των όρων της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου, προκειμένου οι τιμές εισαγωγής να καθορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την τιμή του αργού πετρελαίου και λιγότερο από τις διεθνείς τιμές του καυσίμου στο hub της Ολλανδίας (TTF).
Ο λόγος είναι προφανής καθώς οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί σημαντικά και βρίσκονται πάνω από τα 90 ευρώ/MWh.
Σημειώνεται ότι το 2020 όταν οι συνθήκες ήταν αντίστροφες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε ζητήσει και πέτυχε οι τιμές να βασίζονται περισσότερο στο TTF και λιγότερο στο πετρέλαιο. Πλέον η Ρωσική πλευρά εμφανίζεται αντίθετη σε νέα αλλαγή

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης