Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι Πράσινοι παρέδωσαν στο έλεος του Putin την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας και της ΕΕ; - Τι συμβαίνει με την πυρηνική ενέργεια

Οι Πράσινοι παρέδωσαν στο έλεος του Putin την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας και της ΕΕ; - Τι συμβαίνει με την πυρηνική ενέργεια

Το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η πυρηνική ενέργεια και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σχετικά Άρθρα

Ο νυν Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz (όπως και η Angela Merkel πριν από αυτόν), είναι δεξιοτέχνης στην τέχνη του να μην λέει τίποτα και να δίνει
την εντύπωση ότι είπε κάτι σημαντικό...
Eπανέλαβε τον ισχυρισμό της Angela Merkel ότι το Nord Stream 2 είναι ένα έργο ιδιωτικού τομέα στο οποίο δεν πρέπει να παρέμβει το κράτος.
Έτσι, συνεχίζει να… πετά την μπάλα στη εξέδρα, ακόμη και τώρα που η Ρωσία προετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της υπηρεσίας Eurointelligence στις 17 Δεκεμβρίου μου.

Το προπέτασμα καπνού

Δεν πρέπει να μας παρασύρει το γεγονός ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock προχώρησε σε απέλαση Ρώσων διπλωματών, ως απάντηση σε μια δολοφονία στο Βερολίνο, η οποία φαίνεται να οργανώθηκε από το ρωσικό κράτος.
Προτεραιότητα του κυβερνητικού συνασπισμού αποτελέσει είναι η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Γερμανίας.
Είναι ισχυρό το σενάριο σύμφωνα με το οποίο μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε μια ταχεία διαδικασία έγκρισης για το Nord Stream 2.
Την ίδια ώρά οι Πράσινοι δεν θέλουν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις ελλείψεις φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια ενός κρύου χειμώνα.
Προς ώρας, μπορούν να επικαλεσθούν τις ασυνεπείς ενεργειακές πολιτικές της Merkel για οτιδήποτε πάει στραβά κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα.
Και o αγωγός Nord Stream 2 βρίσκεται πλέον στα χέρια των γερμανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών και δικαστηρίων - γεγονός αναμφίβολα θετικό.

Δημοκρατίες της Βαλτικής

Αυτή τη στιγμή, οι ηγέτες της ΕΕ συζητούν τι να θα πρέπει να πράξουν σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εάν η Ρωσία εισβάλει, οι συζητήσεις θα λάβουν διαφοτερική ένταση.
Δεν αναμένεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει σθεναρή και ενιαία απάντηση στην εξέλιξη αυτή.
Θα υπάρχουν κυρώσεις του τύπου στρογγυλοποίηση-συνήθης-ύποπτος.
Με τις ελλείψεις φυσικού αερίου και τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, αυτός [ο Putin] έχει τους Ευρωπαίους στο χέρι...
Αυτό ακριβώς είπαν η κυβέρνηση Trump και οι ηγέτες των Δημοκρατιών της Βαλτικής ότι θα συμβεί.
H Handelsblatt εκτιμά ότι ο Nord Stream 2 έχει μετατραπεί σε έναν πρώτης τάξης καταστροφικό παράγοντα για την εξωτερική πολιτική της  Γερμανίας.
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η εξέλιξη της υπόθεσης.

Ψυχρές Θερμοκρασίες και πυρηνική ενέργεια
;
Πριν από δέκα χρόνια 17 πυρηνικοί αντιδραστήρες παρήγαγαν περίπου το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, αλλά το ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011 ώθησε την πρώην καγκελάριο Merkel να καταργήσει σταδιακά τα πυρηνικά.
Απομένουν έξι αντιδραστήρες σε λειτουργία.
Τρεις θα κλείσουν αυτόν τον μήνα, με τους υπόλοιπους τρεις να παύουν τη λειτουργία τους τον επόμενο χρόνο.
Είναι δύσκολο να σκεφτούμε μια πιο αυτοκαταστροφική πολιτική σε οικονομικούς, κλιματικούς και γεωπολιτικούς λόγους.

Εκτόξευση του κόστους

Το κλείσιμο αναμενόταν εδώ και χρόνια, αλλά η διατήρηση των αντιδραστήρων ανοιχτών για την προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στην ανακούφιση των ελλείψεων σε ενέργεια τώρα καθώς η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση αυξάνει κατακόρυφα το κόστος της ενέργειας.
Οι προθεσμιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για ένα έτος έχουν φτάσει τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για σύγκριση να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος 2010-2020 ήταν κάτω από 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Εικόνα
Εκπομπές άνθρακα

Το κίνημα κατά των πυρηνικών έχει υποστήριξη από πολλούς από τους εμμονικούς της Γερμανίας με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά η εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είχε προβλέψιμα αποτελέσματα στις εκπομπές αερίων ρύπων.
Ο άνθρακας ήταν η κορυφαία πηγή ενέργειας της χώρας το πρώτο εξάμηνο του 2021, παράγοντας περισσότερο από το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν 22% και 9%, αντίστοιχα, καθώς η πυρηνική ενέργεια έχει πέσει σε περίπου 12%.

Φραγμός για την αντίδραση της Δύσης

Το Βερολίνο - τώρα αναγκαστικά εμβαθύνει την εξάρτησή του από το ρωσικό αέριο.
Αυτή είναι η εξήγηση για την αναιμική απόκρισή της στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η σταθερή υποστήριξη της Γερμανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία, παρά την αντίθεση των συμμάχων, υπονομεύει την απάντηση της Δύσης στα σχέδια του Putin να κυριαρχήσει στην Ανατολική Ευρώπη.
Εικόνα
Βιώσιμη η … πυρηνική ενέργεια

Η Γερμανία πιέζει τώρα να διατηρήσει την πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις «περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες», ένας χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης πυρηνικών έργων.
Είναι αρκετά κακό που οι Γερμανοί έχουν υπονομεύσει τη δική τους ενεργειακή ασφάλεια, αλλά δεν πρέπει να υποστηρίξουν την αυτοκαταστροφική πολιτική τους στην υπόλοιπη Ήπειρο.
Η παράλογη απόφαση της Merkel πριν από 10 χρόνια να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια έθεσε το έδαφος για υψηλές τιμές και κατά ειρωνικό τρόπο, ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα.
Εν κατακλείδι, η Γερμανία βρίσκεται στο έλεος του Putin για την προμήθεια φυσικού αερίου ή LNG σε πολύ υψηλές τιμές.
Εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης