Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Γιατί αντιστράφηκαν οι ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – «Παράλογες» οι κινήσεις της Γερμανίας

Gazprom: Γιατί αντιστράφηκαν οι ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – «Παράλογες» οι κινήσεις της Γερμανίας

Τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα περιορίζει σκοπίμως τις αποστολές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη απέρριψε ο \εκπρόσωπος της Gazprom Sergei Kupriyanov

Σχετικά Άρθρα
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δεν θεωρεί «λογική» τη μεταπώληση φυσικού αερίου από την Γερμανία στην Πολωνία, εν μέσω εκτόξευσης των τιμών, απορρίπτοντας τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα περιορίζει σκοπίμως τις αποστολές προς την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021.

Χρήση των αποθεμάτων

«Παρατηρούμε την αντιστροφή των ροών του φυσικού αερίου από τη Γερμανία προς την Πολωνία όπως φαίνεται επίσης και προς την Ουκρανία, της τάξεως των 3-5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Gazprom Sergei Kupriyanov..
«Αυτό το φυσικό αέριο προέρχεται από τις υπόγειες δεξαμενές της Γερμανίας - πρόκειται για απόθεμα φυσικού αερίου το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί κατά 47%.
Και ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε… δεν είναι και η πλέον λογική απόφαση», σημείωσε.

Οι κατηγορίες για χειραγώγηση

Ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι οι αποστολές αυτές είναι «σαφώς υψηλότερες από τον όγκο που παραδίδει η Gazprom».
Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Μόσχα ότι διέκοψε τις αποστολές μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Γιαμάλ-Ευρώπη, ανάμεσα στην Ρωσία τη Πολωνία και τη Γερμανία, κατηγορώντας την Gazprom για «χειραγώγηση» των τιμών.

Η απάντηση του Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin απάντησε την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 ότι η Gazprom δεν εκτελεί νέες εξαγωγές μέσω του αγωγού αυτού, ελλείψει ευρωπαϊκών παραγγελιών.
Η δυτική Ευρώπη βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπη με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: ο πολύ ψυχρός χειμώνας 2020-2021, η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και η μειωμένη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Εκτόξευση των τιμών

Οι τιμές έφθασαν σε ύψος ρεκόρ την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, με την πτώση των θερμοκρασιών.
Σε αυτό προστίθενται οι γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Μόσχα, η οποία διασφαλίζει το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών προμηθειών φυσικού αερίου.
Οι Δυτικοί διατεινονται ότι η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές για να ασκήσει πίεση επί των Ευρωπαίων σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2.
«Οι κατηγορίες κατά της Ρωσίας και της Gazprom σύμφωνα με τις οποίες στέλνουμε μικρή ποσότητα αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά στερούνται απολύτως βάσης», δήλωσε ο Sergei Kupriyanov.

Οι αποστολές

«Αυτήν την χρονιά, η Gazprom έστειλε στην Γερμανία 50,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, κατά 5,3 δισεκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι.
Η Gazprom έχει ήδη στείλει περισσότερο αέριο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο στις εξής χώρες: Ιταλία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Δανία, Φινλανδία και Πολωνία», επισήμανε.
Η Ρωσία κατηγορείται επίσης ότι δεν στέλνει επιπλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εξαιτίας της κλικακούμενης έντασης ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης