Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατάρρευση 25% για τη γαλλική EDF μετά την απόφαση για πλαφόν στο ρεύμα

Κατάρρευση 25% για τη γαλλική EDF μετά την απόφαση για πλαφόν στο ρεύμα
Η άνευ προηγουμένου απόφαση θα μπορούσε να κοστίσει στην EDF 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Σε κατάρρευση της μετοχής της EDF, της γαλλικής κρατικής εταιρείας κοινής ωφελείας, οδήγησε η απόφαση της κυβέρνησης Macron να ορίσει πλαφόν 4% στην αύξηση των λογαριασμών ρεύματος, για να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η άνευ προηγουμένου απόφαση θα μπορούσε να κοστίσει στην EDF 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι μετοχές της εταιρείας κοινής ωφέλειας κατέρρευσαν έως και 25%, πτώση που αποτελεί ρεκόρ.

«Θύμα» των προεδρικών εκλογών η EDF

O Francois Breton, fund managfer της Edmond de Rothschild Asset Management, δήλωσε στο Bloomberg ότι η EDF είναι «το πρώτο θύμα» των επερχόμενων προεδρικών εκλογών της χώρας τον Απρίλιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron είναι σχετικά αντιδημοφιλής και η κίνηση για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού της ενέργειας με τον περιορισμό των λογαριασμών ρεύματος είναι η προσπάθειά του να κερδίσει την υποστήριξη των νοικοκυριών.
Η JPMorgan ανέφερε ότι η εταιρεία κοινής ωφέλειας ενδέχεται να χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια σε δευτερογενείς αγορές για να μετριάσει τις απώλειες από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας με έκπτωση.
Είναι «από τον παράδεισο στην κόλαση» για την EDF, με δασμολογική παρέμβαση, διακοπές λειτουργίας και επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, έγραψαν οι αναλυτές εμπορευμάτων της JPM σε σημείωμα της Παρασκευής.
EDF.png

Εκτός λειτουργίας οι πυρηνικοί σταθμοί

Σε άλλες εξελίξεις, η EDF ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αρκετοί από τους πυρηνικούς σταθμούς της θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας για περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω επισκευών.
Η διακοπή λειτουργίας θα μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους αντιδραστήρες κατά 8%.
Τον περασμένο μήνα, πολλοί πυρηνικοί σταθμοί τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω ρωγμών σε έναν αντιδραστήρα.
Όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση.
Το ανώτατο όριο θα επιτρέψει μόνο στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά να αυξηθούν κατά περίπου 4% φέτος.
Η κυβέρνηση μειώνει επίσης τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια αξίας περίπου 8 δισ. ευρώ για να υποχωρήσουν οι τιμές.
Η προσπάθεια του Macron να περιορίσει τον πληθωρισμό των νοικοκυριών είναι μια πολιτική κίνηση σε βάρος μιας κρατικής εταιρείας για να βελτιώσει τις προοπτικές του για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.
Βλέπουμε έναν μακροπρόθεσμο αντίθετο άνεμο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς η ενεργειακή κρίση στην λιμνάζουσα από καύσιμα ήπειρο δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, καθώς οι πολιτικοί επιθυμούν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τις αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης