Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο έλεος των χαμηλών θερμοκρασιών η Αττική - Πολλά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα

Στο έλεος των χαμηλών θερμοκρασιών η Αττική - Πολλά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι η πιο παγωμένη
Σχετικά Άρθρα

Σε κλοιό πολύ χαμηλών θερμοκρασιών θα βρεθεί η Αττική τις επόμενες ημέρες με τα νοικοκυριά να βασανίζονται από το κρύο μέσα στα σπίτια τους ή θα τολμήσουν να βάλουν ότι ηλεκτρικό έχουν στην πρίζα για να ανεβάσουν τη θερμοκρασία, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι προμηθευτές θα τους ζητήσουν υπέρογκα ποσά για το ρεύμα που έκαψαν το Ιανουάριο για να ζεσταθούν.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι η πιο παγωμένη αφού οι θερμοκρασίες θα κινηθούν καθοδικά φθάνοντας τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιανουαρίου στους μείον 8 βαθμούς.
Οι μέρες που ακολουθούν οι θερμοκρασίες είναι σε καθοδική τροχιά με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στους 4 βαθμούς κελσίου και με υψηλότερη τους 8 βαθμούς.
Το σκηνικό χαμηλών θερμοκρασιών που διαμορφώνεται θα έχει αντίκτυπο στις καταναλώσεις ενέργειας, οι οποίες από τη μία μέρα στην άλλη ανεβαίνουν πιο ψηλά για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στην κατηγορία Χαμηλή Τάση.
Τα νοικοκυριά που θα φοβηθούν το λογαριασμό ρεύματος θα ξεπαγιάσουν μέσα στα σπίτια τους.
Η χονδρεμπορική τιμή της Mwh διαμορφώθηκε στα 235,11 ευρώ σημειώνοντας πτώση 2,3% στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022.
Πρόκειται για πρώτο σκαλοπάτι για να κλείσει ουσιαστικά στα 250 ευρώ ανά Mwh για τους προμηθευτές ενέργειας. Στον τελικό καταναλωτή το κόστος της Mwh θα ξεπερνά τα 260 και 270 ευρώ μπορεί να αγγίζει και τα 300 ευρώ ανά Mwh.

Ποσοστιαία άνοδος 343% για την Kwh σε 12 μήνες

Για αύριο Τρίτη 18 Ιανουαρίου για ημερήσια καταναλώσεις 10 Kwh ένα νοικοκυριό θα πληρώσει 2,7 ευρώ ενώ πέρυσι με αντίστοιχη κατανάλωση πλήρωσαν 0,66 ευρώ ( το κόστος της Mwh ήταν 66,95 ευρώ.
Το ποσοστιαίο κόστος της Kwh των νοικοκυριών τρέχει με 343%σε διάστημα ενός έτους.

ΕΜΥ Καιρός: Αττική 18 /2021

Καιρός ΕΜΥ: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, που από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα σταματήσουν. Θερμοκρασία: Από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ελαφρώς υψηλότερες θα είναι οι σήμερα οι Θερμοκρασίες στην Αττική και θα κινηθούν από 2 έως 8 βαθμούς κελσίου.

Η κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών

Πέρυσι χάρη στα φθηνά τιμολόγια ρεύματος με την Kwh να κυμαίνεται από 0,75 ευρώ έως 0,95 ευρώ τα νοικοκυριά κατανάλωσαν 118.469 Mwh για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και να ζεσταθούν. Φέτος οι καταναλωτές είναι αρκετά επιφυλακτικοί στην χρήση ενέργειας για θέρμανση και επιλέγουν για αρκετές ώρες ντύνονται αρκετά καλά μέσα στα σπίτια τους. Η κατανάλωση ενέργειας για σήμερα αναμένεται σε 107.064 Mwh μειωμένες κατά 11.405 Mwh σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα πέρυσι.
Όταν ένα νοικοκυριό καταναλώνει 1200 Kwh το τετράμηνο σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου ΥΠΕΝ σημαίνει ότι 10.000 νοικοκυριά προτιμούν να ξεπαγιάσουν παρά να τους έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος και δεν θα έχουν να τον πληρώσουν. Δεν είναι βέβαιο ότι τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση θα έχουν χρήματα για την αποπληρωμή του λογαριασμού.
Το μεγάλο βάρος πέφτει στους προμηθευτές ενέργειας παρότι έχουν τετραπλασιαστει τα κόστη τους βρίσκουν κοινά αποδεκτές λύσεις με τους καταναλωτές για να μη φτάσουν στο ακραίο μέτρο της διακοπής ρεύματος μέσα στον Χειμώνα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης