Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σοκ για τους Ευρωπαίους καταναλωτές από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους

Σοκ για τους Ευρωπαίους καταναλωτές από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους
Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που πλήττει τα νοικοκυριά, προκαλεί την αμφισβήτηση των προβλέψεων για την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
Σχετικά Άρθρα
Όταν ο Christian Hurtz άνοιξε τον λογαριασμό του ρεύματος λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, υπέστη σοκ: ο λογαρισμός είχε υπερτριπλασιαστεί.
Ο 41χρονος προγραμματιστής λογισμικού από την Κολωνία της Γερμανίας είναι ένας από τους εκατομμύρια Ευρωπαίους που είδαν το ενεργειακό κόστος τους να εκτοξεύεται, καθώς οι πάροχοι κλείνουν τις δραστηριότητές τους λόγω των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου ή το μετακυλίουν στους πελάτες.
Η δαπάνη για θέρμανση, φωτισμό ή λειτουργία αυτοκινήτου επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς πολλών νοικοκυριών και κλονίζει τις προσδοκίες ότι η οικονομική άνθηση θα ακολουθήσει μετά το πέρας της πανδημίας.
«Στην αρχή νόμιζα ότι αυτό ήταν το ποσό για τρεις μήνες», δήλωσε στο Reuters ο Hurtz, ο λογαριασμός του οποίου προήλθε από τον πάροχο έκτακτης ανάγκης, αφού η δική του εταιρεία ενέργειας σταμάτησε να προμηθεύει.
«Όταν συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για μηνιαίο λογαριασμό, μου έπεσε το σαγόνι.
Μου χάλασε λίγο τις διακοπές των Χριστουγέννων», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters.

reuters1_1.JPG

Εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, απειλείται η ανάκαμψη

Το 2020, τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.200 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.
Το ποσό αυτό αναμένεται να εκτοξευθεί στα 1.850 ευρώ φέτος, σύμφωνα με αναλυτές της BofA, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις ανεβάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου, τις οποίες η σπάνια παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν μπορεί να αντισταθμίσει.
Ο Hurtz και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πελάτες ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών που έμειναν εκτός λειτουργίας ή διέκοψαν την παροχή πέρυσι - συμπεριλαμβανομένων 39 μόνο στη Γερμανία - βρέθηκαν να πληρώνουν δύο ή τρεις φορές τα πάγια που πίστευαν ότι είχαν εξασφαλίσει.
Οι καταναλωτικές δαπάνες υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν την ανάκαμψη της οικονομίας φέτος, μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι αναμένει η οικονομία της ευρωζώνης Να αναπτυχθεί κατά 4,2% το 2022, λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 5,9%.
Αλλά το υψηλότερο ενεργειακό κόστος που πλήττει τα νοικοκυριά, προκαλεί την αμφισβήτηση των προβλέψεων.
Η ενέργεια συνήθως αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το 6% της ιδιωτικής κατανάλωσης στη ζώνη του ευρώ, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 8-10% ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING, μειώνοντας τα διαθέσιμα προς δαπάνη σε άλλα αγαθά.
Το πλήγμα στην ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι σημαντικό.

Πλήγμα σε Ιταλία, Ισπανία

Στην Ιταλία, για παράδειγμα, οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσουν κατά 2,9% την κατανάλωση των νοικοκυριών φέτος και 1,1% του ΑΕΠ εάν παραμείνουν κοντά στα σημερινά τους επίπεδα, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Nomisma Energia.
«Η αδυναμία της ιταλικής κατανάλωσης ήταν πάντα ένα από τα κύρια εμπόδια για ισχυρότερη αύξηση του ΑΕΠ και τα επίπεδα του 2022 θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Nomisma Energia, Davide Tabarelli.
Η εικόνα είναι ακόμη πιο σοβαρή στην Ισπανία, όπου οι οικονομολόγοι της BBVA εκτιμούν το πλήγμα για την ανάπτυξη στο 1,4% φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο και βασίζονται σε τιμές αγοράς χαμηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα.
Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο RWI εκτίμησε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες πιθανότατα δεν θα υπερβούν τα επίπεδα πριν από την κρίση και πάλι μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ η αύξηση των τιμών είναι πιθανό να αποτρέψει τους καταναλωτές από σημαντικές αγορές.
Η Γαλλία αποτελεί εξαίρεση, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Emanuel Macron, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί τον Μάιο, έχει ορίσει πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στο 4%.
Και άλλες κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα, από τη μείωση των φόρων στην ενέργεια, έως την παροχή επιδοτήσεων σε φτωχότερα νοικοκυριά εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης