Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιες είναι οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου που αναζητά η ΕΕ, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Ποιες είναι οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου που αναζητά η ΕΕ, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Η Επιτροπή εξετάζει πώς θα μπορούσε να παρέμβει προσωρινά για να αποδυναμώσει τη σχέση μεταξύ των τιμών - ρεκόρ του φυσικού αερίου και του κόστους χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ

Σχετικά Άρθρα
Οι Βρυξέλλες εξετάζουν πώς να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές από μια πιθανή σοβαρή ενεργειακή κρίση ως μέρος του σχεδιασμού που έχει καταρτισθεί για την προστασία των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των συνόρων της Ευρώπης από τις επιπτώσεις μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Τι περιλαμβάνει o σχεδιασμός

Διπλωμάτες δήλωσαν στους Financial Times ότι η ΕΕ συζητά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, μια πιθανή μεταναστευτική κρίση και απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Η προτεραιότητα του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης της ΕΕ είναι να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών.
Two Ways a War in Ukraine Affects Europe's Gas
Η διπλωματική οδός

Οι ηγέτες θα συναντηθούν τη Δευτέρα 7 Φεβρυαρίου 2022 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να αναζητήσουν μια διπλωματική λύση για την αποκλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία.
Ο Emmanuel Macron θα συναντηθεί διά ζώσης με τον Vladimir Putin στη Μόσχα μετά από τρεις τηλεφωνικές επαφές τις τελευταίες 10 ημέρες.
Ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να αναφέρει στον Ρώσο ομόλογό του ότι, ενώ η ασφάλεια της Ουκρανίας δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, κατανοεί ότι η Μόσχα έχει τις δικές της ανησυχίες.
Την ίδια στιγμή, ο Olaf Scholz υα ματαβεί στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Joe Biden για πρώτη φορά από τότε που έγινε καγκελάριος της Γερμανίας τον Δεκέμβριο.
Σκοπεύει να διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τις κατηγορίες ότι το Βερολίνο είχε γίνει αδύναμος κρίκος στην αντίσταση της Δύσης ενάντια στη συσσώρευση περισσότερων από 100.000 στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε στους Financial Times σε συνέντευξή της την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2022 ότι η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «οποιοδήποτε σενάριο» με τη Ρωσία και την Ουκρανία — μέρος του οποίου ήταν να κάνει ό,τι μπορεί για να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
«Δεν θα εμπιστευόσασταν ποτέ έναν προμηθευτή αερίου που δεν είναι αξιόπιστος», δήλωσε.
«Αυτό το σενάριο θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΕ, αλλά το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία με τη μονοδιάστατη οικονομία της.
Σε μια τέτοια κατάσταση θα κάναμε επίσης τα πάντα για να αμβλύνουμε την πίεση στα νοικοκυριά και τους καταναλωτές».

Παρέμβαση στην αγορά

Η Επιτροπή εξετάζει πώς θα μπορούσε να παρέμβει προσωρινά για να αποδυναμώσει τη σχέση μεταξύ των τιμών ρεκόρ του φυσικού αερίου και του κόστους χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ εάν υπάρξει κρίση στη ναγορά του φυσικού αερίου - ένα μέτρο που οι αξιωματούχοι της ΕΕ απέρριψαν πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια αύξησης ρεκόρ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αντίρρηση της ρυθμιστικής αρχής

Ο φορέας για τη ρύθμιση της αγορά ενέργειας της ΕΕ έχει προειδοποιήσει κατά της διατάραξης του συστήματος τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η εισαγωγή εργαλείων όπως ανώτατα όρια τιμών θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού αναγκάζοντας ορισμένους προμηθευτές να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

Υγροποιημένο LNG

Αξιωματούχοι δήλωσαν στους FT ότι τα βραχυπρόθεσμα σχέδια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης θα περιλαμβάνουν επίσης την εξασφάλιση αυξημένων ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου από μεγάλες χώρες παραγωγής.
Οι τιμές της ενέργειας της Ευρώπης εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ στα τέλη του 2021, λόγω των φόβων για την προθυμία της Ρωσίας να προμηθεύσει εισαγωγές κατά τη διάρκεια μιας πλήρους στρατιωτικής σύγκρουσης.
Εάν η Μόσχα διακόψει όλες τις προμήθειες προς την Ευρώπη, θα οδηγούσε σε δελτίο για βασικά αγαθά και διακοπή ρεύματος στην ΕΕ, σύμφωνα με αναλυτές της Citi.

Έκτακτη Σύνοδος κορυφής

Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης πρόκειται να παρουσιαστούν στις πρωτεύουσες της ΕΕ τον επόμενο μήνα, αν και μια έκτακτη σύνοδος κορυφής θα συγκληθεί ταχύτερα εάν η Μόσχα αυξήσει τις στρατιωτικές της απειλές.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συζητήσεις είναι επίσης πιθανό να συμπεριλάβουν τον τρόπο χειρισμού τυχόν πιθανών προσφυγικών ροών από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες της ΕΕ.
Η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία συνορεύουν με την Ουκρανία.

Επιβολή κυρώσεων

Η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο θεωρείται από καιρό ως τροχοπέδη στην ικανότητα του μπλοκ να ασκεί τιμωρητικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες επιθέσεις διπλωματικής γοητείας εναντίον μεγάλων παραγωγών LNG, με εταιρείες όπως οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ να προσεγγίζονται για πρόσθετες προμήθειες.
Chart: The Gas Pipelines Linking Russia and Europe | Statista
Εναλλακτικές προμήθειες

Μετά από συζητήσεις στο Μπακού την Παρασκευή (4/2), ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει δείξει «σαφή προθυμία να υποστηρίξει την ΕΕ σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου».
Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να έχει συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τη χωρητικότητα LNG της χώρας. Η ΕΕ σχεδιάζει επιπλέον να ανοίξει συζητήσεις με τη Νιγηρία καθώς αναζητά τρόπους να επεκτείνει τις πηγές προμήθειας LNG.
Η Επιτροπή είπε ότι οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τρόπους για να «κάνουν τις ενεργειακές μας αγορές ακόμη πιο ανθεκτικές και να λειτουργούν με τον βέλτιστο τρόπο», καταλήγει το δημοσίευμα των FT.
U.S. Holds World's Top LNG Exporter Spot on Europe Energy Crisis
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης